Terhesség

Terhességi toxémia

A terhességi toxémiáról biztos hallhattál már terhességi magas vérnyomásként és mérgezéses terhességként is, ami elég ijesztően hangzik. De mi is ez pontosan?
2016. Május 15.

Az angolszász szakirodalom egyébként preeclampsiának (preklampsziának) is nevezi, utalva arra, hogy a toxémia egyfajta görcsös állapotot előzhet meg. Nem kell azonban megijedni! Amíg ugyanis ez a súlyos állapot nem következik be, addig mind a magzat, mind az anya többé-kevésbé biztonságban van. Az igazi veszély maga ez a görcsös állapot, amely már maga a magzat és az anya életét is veszélyeztetheti.

A toxémia a terhesség 20. betöltött hete után jelentkezik, és az első terhességek 5-7%-ában fordul elő.

Terhességi toxémia

A terhességi toxémia tünetei

A terhességi toxémia három alapvető tünettel rendelkezik, ezek közül kettő az, ami fontos jelzés a betegségről:

1. Magas vérnyomás

Terhességi toxémia esetén a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm fölé emelkedik. Magas vérnyomásról beszélünk, ha két különböző alkalommal mért vérnyomás 140/90 Hgmm vagy annál magasabb, továbbá a magas vérnyomás a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik, és egyéb tünetek is társulnak hozzá – fehérjeürítés, ödéma.

A magas vérnyomás kiszűrése elsősorban a terhesgondozás keretében történik, de szükséges lehet az otthoni mérés és az értékek folyamatos feljegyzése is.

2. Fehérjeürítés

A másik jellegzetes tünet a vizeletben megjelenő nagy mennyiségű – napi több mint 0,3 gramm – fehérje. Szintén terhesgondozás keretében történő vizeletvizsgálattal szűrheti ki.

E két tünet együttes előfordulása igen súlyos következményekkel járhat, így a terhesgondozás alatt nagy figyelmet igényel azoknak az édesanyáknak a kiszűrése, akik érintettek lehetnek a terhességi toxémiában.

Csak maga a magas vérnyomás önmagában háromszorosára emelheti a szülés körüli magzati halálozást, ha ehhez fehérjevizelés társul, akkor húszszorosára is emelkedhet ez a szomorú arány.

3. Ödéma

Korábban a toxémia harmadik tüneteként tartották számon az orvosok a vizesedést, amely azonban olyan gyakran jelentkezik a terhesség során, hogy önmagában nem jelenti a terhességi toxémiát, csak akkor, ha mellé magas vérnyomás illetve fehérjeürítés is társul.

Milyen figyelmeztető jel utal az ödémára?

A terhesgondozáson a láb, a boka és a kéz vizsgálata során ellenőrzik a vizesedés mértékét, emellett a testsúly növekedésének ütemét is figyelemmel kísérik, hiszen az optimális 10-12 kg-nál nagyobb mértékű gyarapodás mögött is állhat egy intenzívebb vizesedési folyamat.

A vizesedést akkor tekinthetjük figyelmeztető jelnek, ha az ágynyugalom, éjszakai pihenést követően sem múlik el, és a boka/lábszáron megtartja az ujj benyomatát.

Kell-e tartanod a toxémiától?

A terhességi toxémiának két fajtáját különböztethetjük meg:

1. Elsődleges terhességi toxémia

Ennek az oka egy immunológiai összeférhetetlenség. Ilyenkor a méhlepényben történő sejtpusztulásnak az az oka, hogy a magzat és édesanyja fehérje (antigén) szerkezete nagyon hasonló, emiatt pedig nem termelődnek azok a védő antitestek, melyek beborítják a lepénybolyhokat, így védve meg a lepényt az anyai immunrendszertől.

Ilyenkor minden esetben magzati sejtek jutnak az anya keringésébe, amit a kismama immunrendszere már nem tud megfelelően tolerálni.

Az elsődleges terhességi toxémia nagyobb eséllyel fordulhat elő az első terhesség során.

2. Másodlagos terhességi toxémia

Rárakódásos toxémiának is hívja a szakirodalom. Ilyen esetben valamilyen korábban fennálló betegség vagy szervi probléma (fennálló vesebetegség, magas vérnyomás és/vagy cukorbetegség ) talaján alakul ki a terhességi toxémia.

Tulajdonképp ez az alapbetegség pusztítja a boholyfelszín sejtjeit. Ez esetben már a 20. hét előtt is jelentkezhetnek a tünetek, és a későbbi terhességekben fokozódhat a probléma.

A toxémia tüneteit és magát a betegséget alapvetően két, a méhlepény keringését szabályozó hormon egyensúlyának a megbomlása okozza.

Mi állhat még a toxémia kialakulásának hátterében?

Egyelőre még tisztázatlanok a toxémia pontos okai, de kialakulásában szerepet játszhat még a helytelen táplálkozás, a stresszes, idegrendszerbeli túlterhelés és a túlzott fizikai igénybevétel is. Szintén növeli a kockázatot a túl nagy magzat illetve az ikerterhesség is. Nagyon fiatal kismamáknál a méhfal érhálózatának fejletlensége okozhat problémát (nehezebb benne a véráramlás).

A vérnyomásemelkedést az okozhatja, hogy a méh és méhlepény vérkeringésének beszűkülése a szövetek helyi vérszegénységéhez vezet. Ennek hatására pedig a szövetekből vérnyomást emelő anyagok jutnak be a kismama vérkeringésébe.

Milyen figyelmeztetőjelei lehetnek a terhességi toxémiának?

A már említett három tüneten túl az általános közérzetben beálló változások mindenképpen figyelmeztetőek lehetnek:

  • fejfájás
  • látászavarok
  • hányás és hányinger
  • fülzúgás
  • gyomortáji panaszok
  • csökkent vizeletmennyiség
  • kifejezetten a jobb oldali bordaív alatt jelentkező hasi fájdalom
  • influenzaszerű tünetek

Ezek mind olyan tünetek, amelyekre nem szabad legyinteni. Mindenképpen fel kell keresni orvosodat, ha bármelyiket tapasztalod!

Milyen súlyos következményekkel járhat a toxémia a kismamára nézve?

Súlyos esetben az agyban végbemenő idegrendszeri irritáció következtében veszélyes, epilepsziaszerű rángógörcsök alakulhatnak ki. A szülés során fájásgyengeség alakulhat ki, ami miatt a szülés elhúzódhat, véralvadási zavarok jöhetnek létre, emellett bekövetkezhet a lepény idő előtti leválása és szív-és légzésbénulás is.

HELLP szindróma

A toxémia legsúlyosabb formája a HELLP szindróma, amely akár kómához és halálhoz is vezethet. A szülések valamivel kevesebb, mint 1%-ában fordul elő. Neve angol betűszó (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count -magyarul hemolízis, emelkedett májenzimek, alacsony trombocita szám). Ez olyan életveszélyes állapotot idéz elő, melynek hatására a vér alkotóira eshet szét, a véralvadás problémássá válhat, valamint a vese és a máj is leállhat. Csak labor és ultrahangos vizsgálattal mutatható ki, és azonnali beavatkozást (a magzat császármetszéssel történő kiemelése) igényel.

Milyen következményekkel járhat a toxémia a babára nézve?

A magzat számára a fő veszélyt a lepény funkcióinak megromlása hordozza. A hosszantartó magas vérnyomás következtében ugyanis sérülhet a placenta, így a magzat nem jut elegendő táplálékhoz. Ennek következményeként növekedésbeli visszamaradás alakulhat ki, illetve koraszülés is bekövetkezhet.

Emiatt különösen fontos a magzat fejlődésének folyamatos figyelemmel kísérése.

Az ultrahang vizsgálatokkal nyomon lehet követni a baba fejlődését, a Doppler-ultrahang pedig lehetővé teszi, hogy a méh artériáiban megfigyelhessék a vér keringési sebességét is. A ctg vizsgálatok a magzati szívhang ellenőrzésére és a méhtevékenység egyidejű vizsgálatára szolgálnak.

Mi a teendő terhességi toxémia esetén?

Elsősorban a vérnyomás beállítása a legfontosabb feladat. Ehhez egy vagy többféle vérnyomáscsökkentő kombinációjára is szükség lehet, ami mellé nyugtató jellegű gyógyszereket is kaphat a kismama.

A toxémia fennállásakor már nem adnak vízhajtó gyógyszereket (ez elégtelenné teheti a lepény keringését), és a folyadékbevitel valamint a sófogyasztás korlátozására sincs szükség. Szükség lehet azonban a méhlepény keringésének javítására szolgáló kis dózisú aszpirin bevitelére, de szintén jótékony hatású a pihenés, ágynyugalom is a lepénykeringésre szempontjából.

Fontos azonban, hogy a gyógyszerek mellett megfelelő életmódbeli és diétás változtatásokat is bevezessen a kismama. Táplálkozásának fehérjedúsnak lennie, biztosítania kell az elegendő kalóriabevitelt, és a kiegyensúlyozott folyadékfogyasztásra is ügyelnie kell. Törekedni kell a stresszmentes, nyugodt terhességre, amihez nagy segítséget jelenthetnek a különféle relaxációs technikák.

Kapcsolódó anyagok HELLP szindróma témában: