Terhesség

Toxémia szűrés a terhesség első trimesztere alatt

A terhességi toxémia a terhesség 20. hete után jelentkezhet bárkinél, minden előzmény nélkül. A toxémia oka jelenleg nem ismert, de az igen, hogy mely tényezők növelik a kialakulásának kockázatát.
2018. Június 04.
Toxémia szűrés a terhesség első trimesztere alatt

A terhességi toxémia más néven preeclampsia egy mind az anyára, mind a magzatra veszélyes állapot, amely a terhesség 20.hete után jelentkezhet, bármelyik kismamánál, minden különösebb előzmény nélkül. Bár a pontos oka ismeretlen, arról azért vannak ismereteink, hogy mely tényezők növelik a kialakulásának kockázatát. Ezek pedig:

  • a kismama kortörténetében már előfordult terhességi magas vérnyomása vagy preeclampsia,
  • a kismama anyjánál vagy testvérénél előfordult preeclampsia,
  • egyidejűleg több magzatot is vár az anya
  • cukorbetegség
  • túlsúlyos
  • ha a kismamának a terhesség előtt veseproblémája vagy magas vérnyomása volt

A terhességi toxémia tünetei közé tartozik az ödéma, a magas vérnyomás, a fehérjevizelés, a homályos látás, fáradtság, hányinger, hányás, légszomj. Legsúlyosabb formája a HELLP-szindróma, a terhességi toxémiában szenvedő nők 20 százalékát érinti.

Egy új módszer segítségével már a terhesség 12. hetében szűrhető a terhességi toxémia, a szűrés célja, hogy a magas kockázati besorolású kismamákat szűrjék ki, még a tünetek megjelenése előtt. A szűrés a kombinált teszttel együtt is elvégezhető.

A vizsgálat során az anya életkorát, testsúlyát, általános anamnézisét, az aktuális vérnyomást és a magzati fehérjék koncentrációját nézik. Speciális ultrahangvizsgálattal a méhet ellátó artériák Doppler-vizsgálata is megtörténik. Ezzel a szűrővizsgálattal kiszűrhető a magas kockázatú esetek 96%-a (10% téves pozitív eredmény mellett).

Kapcsolódó cikkeink terhességi toxémia témában:

Forrás: gendiagnosztika.hu