Terhesség

Érez és hall minket a magzat

Az emberiséget ősidők óta foglalkoztató kérdés: vajon mit és mennyit érzékel a magzat a méhen belül a külvilágból. És vajon a külső ingerek, információk hatással vannak-e a méhen belüli fejlődésre?
2002. Október 26.

A méhen kívüli környezeti hatások egy része alapvetően közvetve, azaz igen bonyolult mechanizmusok során érik el a magzatot. Az egyéb befolyásoló tényezők szerepe is óriási. A magzatra közvetlenül ható külső mozzanat szerepéről több információval, tudással rendelkezünk, de egyre inkább bizonyítható, hogy a finomabb környezeti hatások is jelentősen befolyásolják az új élet fejlődését.

Méhen belüli hatások

A méhen belüli élet alapvető jellegzetessége a stabilitás, a biztonságos és védő környezet. A méh vastag fala, a magzatburok, valamint legfőbb védelmi rendszerként a magzatvíz garantálja az új élet nyugodt egyensúlyi állapotát, védi a magzatot a külvilág káros környezeti behatásaival szemben. A különböző környezeti hatások változásai – hőmérséklet, erőkifejtést igénylő mozgás, rázkódás – befolyással vannak a magzatra.

Szélsőséges helyzetként említhető a komoly hőmérsékleti ingadozás, például a szauna vagy a nagyon hideg vízben történő fürdés, a jelentős rázkódással járó mozgás, a hirtelen esés, az anyai testet érő erős ütés. Ezek elkerülése a várandósság ideje alatt mindenképpen nagyon fontos. A magzatvízben – főleg a várandósság első kétharmadában – lebegő magzat jobban védett a mechanikai hatásoktól, mint a másállapot utolsó heteiben.

A környezeti behatások egy igen jelentős része azonban közvetve, az anya szervezetének befolyásolásán keresztül éri a magzatot. Anya és magzata között a lepényi keringésen keresztül közvetlen és nagyon gyorsan reagáló kapcsolat áll fenn. Az anya keringési paramétereinek változása, illetve a kémiai természetű anyagok, hormonok megjelenése a keringésben azonnali hatással vannak a magzat oxigén- és tápanyagellátására.

Vigyázat, kárt okoz!

A környezeti hatások közül ki kell emelni azokat az anyagcseretermékeket, illetve vegyi anyagokat, melyek egyértelműen és bizonyítottan ártanak a magzatnak. Ilyen a dohányzás, az alkohol-, illetve a drogfogyasztás. Ezen ártó kémiai anyagok hatásaitól a méhlepény igyekszik védelmet biztosítani, de csekély eredménnyel. Így a magzat találkozik minden szál elszívott cigaretta, minden korty alkohol károsító hatásával.

Amit már tudunk

Vajon érzékeli-e a hangokat a magzat a méhen belül? Kísérletek, megfigyelések tanúsága szerint igen. Erélyesebb hangingerekkel a magzat a méhen belüli alvási ciklusából felébreszthető. Ezt a jelenséget különösen a várandósság utolsó heteiben rutinszerűen végzett magzati szívhang monitorizálás (CTG-vizsgálatok) során használjuk ki, amikor az alvó fázis okozta nem értékelhető szívhang regisztrálásakor gyors “ébredése” figyelhető meg egy-egy erélyesebb hanginger hatására.

A magzat érez és hall minket, használjuk ezt ki!

A kísérleti megfigyelések alapján ma már tudjuk, hogy a hangok tompán érik el a magzatot, aki a legfinomabb hangingerekre is mérhető módon reagál. Nem túlzó az a megállapítás, mely szerint a magzat bizonyos hangoknak, dallamoknak már méhen belül is “örül”. Örömét természetesen a maga egyszerű eszközeivel – élénk mozgással vagy megnyugvással – fejezi ki.

Az ő szemével

És most, hogy bepillantottunk a méh titkos rejtekébe a kilenc hónap alatt, próbáljuk meg elképzelni a szülés folyamatát a magzat szemével. A méh összehúzódik, minden egyes alkalommal erős nyomást gyakorol a magzat testére, ugyanakkor a lepényi keringés minden fájás alkalmával lényegesen csökken. A magzatvíz elfolyik, megszűnik a védőburok, minden környezeti hatás közvetlenebbé, erélyesebbé válik. A szűk szülőcsatornán átpréselődve a méh üregének teljes sötétségét hirtelen durva fényesség váltja fel, a tompa zajok és hangok élessé, közvetlenné válnak. Érthető így az újszülött sírása? Érthető.

Mint ahogyan az a szülészeti törekvés is, hogy a világra jövetel folyamatát a magzat szempontjait is figyelembe véve a legkisebb megrázkódtatások nélkül próbálja megvalósítani. A magzat tehát érez, hall minket.

Bent és kint is. Velünk van, de még védtelen. Védelme sérülékeny, ezért ne terheljük ártalmas tényezőkkel. Tekintsük társnak már a megszületése előtt is. Beszéljünk hozzá, simogassuk, daloljunk neki. A leendő apukák is kezdjék meg az ismerkedést gyermekükkel már a méhen belül! Meglátják, születése után az apai hangra is ismerősen reagál majd a baba.

További érdekességek a magzatról:

VIII.évf./8.sz.

Forrás: Anyák Lapja