Terhesség

Fájdalmat is okoz a terhesség alatti dohányzás

Nagyobb kockázattal jelennek meg medencetáji fájdalmak terhességük alatt azoknál a nőknél, akik dohányoznak - állapították meg egy dán tanulmányban.
2010. Június 22.

Leszokás a dohányzásrólA kutatáshoz 5 ezer nőt kérdeztek ki állapotosságuk idején vagy közvetlenül utána. Kiderült, hogy a terhességük alatt dohányzó nőknél 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentek meg medencetáji fájdalmak, mint nemdohányzó társaiknál. A BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint hasonló kockázatot találtak azoknál a nőknél is, akik terhességük első trimesztere alatt hagyták el a cigarettát.

A medencetáji fájdalmak az állapotos nők 14-33 százalékánál fordulnak elő, leggyakrabban a terhesség második felében. A fájdalom olyan alapvető tevékenységeket is akadályozhat, mint a járás, székből való felkelés vagy akár az ágyban való megfordulás.

A tanulmány adatai egy 1996 és 2002 között, 100 ezer terhességre vonatkozó dán felmérésből származtak, amelyben terhességük alatt és a szülés után hat hónappal kérdezték ki a nőket. A mostani kutatás során 2300 olyan nő adatait nézték meg alaposabban, akik gerinctáji fájdalomról tettek említést, illetve 2700 olyan nő adatait, akik nem jelezték ezt a problémát.

Mint Karin Biering kutatásvezető hangsúlyozta, a vizsgálat eredménye nem bizonyít feltétlenül ok-okozati összefüggést a fájdalmak és a dohányzás között, de számos ok van arra, hogy az állapotos nők ne cigarettázzanak.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:

  • Miért tedd le terhesen a cigarettát?
  • Dohányzó kismama, asztmás gyerek?
  • Ne dohányozzon terhesen, mert bűnözővé válhat gyermeke!
  • “Szoptatok, de nem tudom letenni a cigit”
  • Forrás: MTI