Terhesség

Terhesség: normális a bordatáji fájdalom?

A bordafájdalom általában a második és harmadik trimeszterben jelentkezik, különösen a terhesség vége felé, amikor a hasad - és minden más - megnyúlik, hogy helyet adjon a növekvő babának.
2022. December 03.
bordatáji fájdalom terhesség alatt
Bordatáji fájdalom terhesség alatt - Mi okozhatja? (Fotó: Getty Images)

Ilyenkor a növekvő méh tovább terhelheti az amúgy is feszülő mellkast és gyomrot. Íme a szakértő tanácsa, hogyan enyhítheted a fájdalmat.

A terhesség alatti bordafájdalom lehetséges okai

Hormonok

Ugyanazok a terhességi hormonok, amelyek az ízületeid lazításáért felelősek – különösen a találóan relaxinnak nevezett hormon – néha a bordák tágulását is okozhatják. Ez örvendetes hír a tüdődnek (amelynek amúgy is kevés a helye) és a méhednek (amely nem áll le a növekedéssel), de nem az a fájós bordáidnak és az oldaladnak.

Gyulladás

A bordáidhoz kapcsolódó porcok meglazulhatnak és kitágulhatnak a terhesség alatt, ami gyulladást (értsd: fájdalmat) okozhat a területen.

Fokozott nyomás a méh irányából

Ahogy a méhed tovább tágul – és a melleid egyre nagyobbak -, a bordakoszorúd a szó szoros értelmében nyomás alá kerülhet.

A baba rúgásai

A kis örökmozgód lehet, hogy belemélyesztette egyik lábát a bordáidba, és erőteljes rúgásokkal kedveskedik neked.

Hogyan változik a bordafájdalom a terhesség alatt?

Első trimeszter: Mivel a bordafájdalmat gyakran az egyre táguló test – különösen a méh, amely folyamatosan nyúlik, hogy befogadja a növekvő babát – okozza, az első trimeszterben általában még nem jelentkezik. Sok nő nem is nagyon hízik a terhesség első néhány hónapjában. Azok, akiknek reggeli rosszullétük van, akár még néhány kilót fogyhatnak is.

Második trimeszter:  Ahogy a baba tovább növekszik, előfordulhat, hogy bordafájdalmat és légszomjat tapasztalsz, ami azért jelentkezik, mert a növekvő méh a rekeszizomra nyomódik, és összenyomja a tüdőt.

Harmadik trimeszter: A bordafájdalom általában a terhesség későbbi szakaszában folytatódik, amikor a méh már komolyan tágul, és nagyobb nyomást gyakorol a bordákra. A baba is egyre nagyobb lesz – és valószínűleg a bordáidat is megrúgja.

A jó hír: A szülés előtti hetekben a baba gyakran úgy készül fel a születésre, hogy a medencébe süllyed, ami leveszi a nyomást a bordáidról (és megóvja őket a kóbor rúgásoktól).

Hogyan enyhíthetem a bordafájdalmat a terhesség alatt?

Viselj bő ruházatot

A túl szoros ing vagy ruha még nagyobb nyomást gyakorolhat a már amúgy is fájó bordákra. Maradj a kismamaruháknál, a bő pulóvereknél és az extra laza pólóknál és felsőknél.

Fürödj meg

Egy meleg (nem forró) fürdő sok terhességi fájdalmat enyhíthet. Nem vagy biztos benne, hogy biztonságosan ki tudsz mászni a kádból? Próbáld ki helyette a melegítőpárnát.

Keress más testhelyzetet

Ha úgy érzed, hogy a baba maga egy konkrét fájdalom a bordáiban, próbálj meg változtatni a helyzetén úgy, hogy a sajátodat is megváltoztatod. Próbálj meg egyensúlyozni egy tornalabdán vagy végezz néhány medencebillentést.

Viselj hastámasztó pántot

A hasat megtámasztó szalagokat úgy tervezték, hogy segítsenek a súly újraelosztásában a növekvő testközép körül, valamint segíthetnek levenni a nyomást a feszülő hasról, amely a bordáidat húzza, és fájdalmat okozhat.

Vegyél be gyógyszert!

Ha már minden házi gyógymódot kipróbáltál a bordafájdalomra, de eredménytelenül, kérdezd meg orvosodat, hogy szedhetsz-e paracetamolt.

Mikor kell aggódni a bordafájdalom miatt?

Ha aggódsz a bordafájdalom miatt, vagy úgy tűnik, semmi sem segít, érdemes felhívnod az orvost.

Hívd akkor is, ha a bordafájdalom a hasad felső részén jelentkezik, különösen, ha a bordák alatt, a tested jobb oldalán tapasztalod. Az ezen a területen jelentkező fájdalom a preeklampszia egyik lehetséges tünete, amely egy olyan terhességi szövődmény, amelyet magas vérnyomás jellemez. A preeklampszia egyéb jelei közé tartozik a súlyos fejfájás, a látás megváltozása és a hányinger.

A preeklampszia valószínűleg nem múlik el, amíg a baba meg nem születik, és addig fontos, hogy kezeltessed magad. Ha valóban preeklampsziád van, orvosod valószínűleg rendszeres vér- és vizeletvizsgálatot fog javasolni, és meg fog kérni, hogy ellenőrizd otthon a vérnyomásodat. Attól függően, hogy mennyire súlyos az állapotod, előfordulhat, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kell szedned vagy kórházi kezelésben kell részesülnöd.