Terhesség

A második trimeszter történései

A várandóság második szakasza. Szokás róla azt mondani, hogy a legboldogabb, legfelhőtlenebb szakasza a terhességnek. Lássuk így van-e!
2016. Augusztus 23.

A második trimeszter történései

Fizikai változások

Akiknél jelentkezett, azoknál vége a reggeli rosszulléteknek, az álomkórnak, a fáradtságnak. Visszatér az energia, az életerő. A fizikai aktivitás látványosan megváltozik az előző időszakhoz képest, főleg a második trimeszter első felében: a kismama hasa és testsúlya még nem túl nagy ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a napi ritmust. Fizikailag e teljesítőképesség szinte visszatér a várandóság előtti állapothoz.Egy darabig legalábbis. A második trimeszter vége felé ugyanis a megnövekedett has már eléri azt a méretet, amikor különféle, egészen a szülésig tartó nehézséget okoz. Az egyre nagyobb has sok nőnél viszket, ha túlterheljük magunkat keményedik, a légzés nehezebbé válik, mert a méh már magasabban fekszik, ezzel feszíti a rekeszizmot. Megkezdődhet a hátfájás és az igen gyakori vizelési inger. Az alvás egyre kevésbé pihentető, pláne nem kényelmes: a hason fekvés már teljesen kizárt. A mellek megnőnek, ami inkább szokatlan, mint sem gond forrása és sokaknál az előtej is megjelenik.A fizikai változások között meg kell említeni a kívánósságot, mindkét értelemben. A várandós nők jelentős része sokkal több ennivalót és sokkal több együttlétet is kíván. A szexuális együttléteknek semmi akadálya sincsen, kivéve persze akkor, ha a terhesgondozást végző szaksegítség ezt máshogy ítéli meg.Mindezek a változások teljesen hétköznapiak és a kellemetlenebbek a baba megszületésével el is tűnnek.Mit tegyünk meg mindenképpen…

Nem megerőltetően, de továbbra is mozogjunk rendszeresen. Ez lehet kismama torna, kismama jóga vagy olyan mozgásforma, amit a terhesség előtt is végeztünk.

Nem kell és nem szabad fogyókúrázni, de nagyon fontos, hogy figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra.

A már jól látható has-és súlynövekedés igényli, hogy átgondoljuk egy kicsit a ruhatárunkat: attól, hogy gyereket várunk, még nem szűntünk meg nőnek lenni. …és mit biztosan nem?

Attól, hogy energikusabbak vagyunk még ne hajszoljuk túl magunkat, szakítsunk időt a pihenésre is.

A magzat

A baba egyre inkább hasonlít majd arra az újszülöttre, aki meg fog születni pár hónap múlva. Végtagjai hosszabbak lettek, ebben az időszakban alakul ki a fogó-és szopó reflexe.A második harmad végére a magzat átlagosan 35-40 centiméteres, és már majdnem egy kilogramm. Hallása, ízlelése és általában az érzékszervei rohamos fejlődésnek indulnak: a hasfalon beszűrődő fény érzékeléséből már képes megkülönböztetni a fényviszonyokat. A 15. hétre az ízlelése már nagyon jól működik: a magzatvízen keresztül a baba kóstolgatja az anya által fogyasztott ételeket. Ezért is jó, ha a mama változatosan táplálkozik. A mamája testének belső zajai mellett már a külvilág hangjait is ismeri.Jól láthatóan grimaszokat vág, amelyek tükrözik az érzelmeit. Ekkor jelenik meg a testén a magzatmáz és a lanugo is. Ha a trimeszter végén megszületne, bár még nagyon fejletlen lenne a tüdeje, de már lenne esélye a túlélésre.Ebben a trimeszterben, a többség a 20. hét környékén érezhető először a magzat mozgása. Ez az a fordulópont a várandóságban, amikor valóban kézzelfogható, hogy a nő testében él, fejlődik valaki. Egyszerre csoda és félelmetes élmény is.Eleinte nagyon finom, lágy, bugyborékolásra, mások szerint kapirgálásra, megint mások szerint, mint egy kis halacska úszására emlékeztető érzés a magzat mozgása. Később egyre erősebb, határozottabb lesz a mozgás, amely egyértelművé teszi, hogy itt bizony egy önálló, szuverén lénnyel van dolgunk.A 18-20. heti ultrahang vizsgálaton már jó eséllyel tisztán kivehetőek a nemi szervek, így a szakember meg tudja állapítani a magzat nemét.Mit tegyünk meg mindenképpen…

A babánk mozgásának érzékelésével egyre szorosabbá válhat a mama-magzat kapcsolat. Érdemes figyelni a magzat szokásait: mikor alszik, mikor van fent, milyen hang vagy íz tetszik neki. Milyen helyzetekben kezd hevesebben rugdosni. Kapcsolatba lehet kerülni a magzattal, egy finom étellel, zenével, sétával.

Terhesgondozás

A második trimeszter vizsgálatai a következők:

  • ultrahang szűrővizsgálat a 18-20. héten
  • terheléses vércukorvizsgálat
  • vérkép és vörösvértest ellenanyagszűrés
  • vizelet

A terhesgondozás is egy nyugodtabb periódusnak mondható, hiszen a nagy genetikai vizsgálaton már túl vagyunk. A 18-20.héten ismét ultrahanggal megvizsgálják a baba fejlettségét, a magzatvíz mennyiségét, a köldökzsinór és a méhlepény állapotát. És ilyenkor már a neme is jó eséllyel kiderülhet.

Érzelmek változása

Az első trimeszterre annyira jellemző hullámzó érzelmeknek nyoma sincs és a félelmek is megszűntek. Pontosabban másféle félelmek, dilemmák vehetik át a helyüket.A várandós nő a második harmadban egyre többet tud és egyre többet érez is a kisbabájából. Egyfelől a baba egészségére vonatkozó félelmek nagy részét eddigre már elengedik a várandós nők, hiszen a komoly genetikai szűrővizsgálatokon már túl vannak. Másfelől egyre kézzelfoghatóbbá válik, hogy az anyaság és a szülés bizony belátható távolságon belülre került. Ez egyszerre örömöt és szorongást is kiválthat, mindkettő teljesen természetes érzelem.De nem csak a nőben, hanem a férfiban is mély változásokat jelent, hogy a magzati mozgással ő is bekapcsolódik a babavárásba, sőt a magzattal való kommunikációba is: beszél hozzá, a magzat pedig reagálni szokott a papa hangjára, a has simogatására.A külvilág számára immár egyértelmű, hogy a várandós nő gyereket vár. Beszélgetésekbe elegyedik idegenekkel, átadják a helyet a villamoson, sokkal több kedvességgel és előzékeny emberrel találkozik, mint bármikor korábban.A legtöbben ettől kivirulnak, ők maguk is kedvesebbek lesznek. A legtöbb kismama jól érzi magát a bőrében a második trimeszter alatt, szépnek látja magát, büszke a gömbölyödő pocakjára. Harmonikusnak és önazonosnak festik le sokan ezt az időszakot.Mit tegyünk meg mindenképpen…

Kezdjünk el felkészülni a szülésre és az azt követő kezdeti időszakra is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a szülésig tekintenek előre, pedig már ekkor érdemes felkészülni a szoptatásra, a gyermekágyas időszakra.

Nem kötelező, de sok nőben, párban oldja a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, ha szülésfelkészítő tanfolyamra járnak, ahol hasonló helyzetben lévőkkel találkozhatnak. …és mit biztosan nem?

Bármilyen kétségünk, félelmünk van, azt beszéljük ki magunkból, ne tartsuk magunkban. Sem a babára, sem a mamára, sem a környezetére nincs kedvező hatással, ha a kismama szorong.Kapcsolódó cikkeink második trimeszter témában: