Terhesség

10 dolog, amit tudnod kell a második trimeszterről

A terhesség második három hónapjában számos változást tapasztalhatsz: jobb lehet a közérzeted (sokaknál elmúlnak a rosszullétek és a fáradékonyság), elkezd látszódni a pocakod, és akár a hajad is dúsabb, fényesebb lehet.
2021. Február 15.
10 dolog, amit tudnod kell a második trimeszterről (Fotó: Getty Images)

Mi mindenre számíthatsz még a második három hónap során?

Eltűnhet néhány tünet

A második trimeszterben kényelmesebben érezheted magad. A legtöbben extra energiát tapasztalhatnak, miután a szervezet az első trimeszter után befejezte a méhlepény kialakítását. Továbbá ha tapasztaltál terhességi émelygést, hányingert, nagy valószínűleg hamarosan az is csökkenhet. A fürdőszobai látogatások száma is ritkulhat a húgyhólyagra nehezedő nyomás csökkenésével (egyelőre – ez a tünet a harmadik trimeszterben visszatérhet, ahogy a baba egyre nagyobb lesz). A mellek is kevésbé fájhatnak, de nagyobbak lehetnek és más változást is tapasztalhatsz.

Nagyobb lehet az étvágyad (és erősebb a gyomorégés)

Míg az első hónapokat az émelygés jellemezte, addig a második trimeszterben növekvő étvágyat, sóvárgást tapasztalhatsz. Emellett jelentkezhet egy kellemetlen tünet is, a gyomorégés, különösen, ha nagyobb mennyiségű ételt fogyasztasz. A nagyobb adagok helyett érdemes napi többször kisebb mennyiségű ételt fogyasztani, így kevésbé leszel éhes, és ez a gyomorégést is segíthet megelőzni. Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a zöldségeket, szemben a citrusfélékkel, a fűszeres, savas és sült ételekkel.

Ideje bevásárolni

A második trimeszter egyik legjobb része, hogy a pocakod végre látszani kezd – emiatt pedig szükséged lehet kismama ruhákra. A ruhákat érdemes lehet úgy kiválasztani, hogy passzoljanak olyan részeken, amik nem nőnek majd, például a vállakra.

A babafelszerelést is célszerű böngészni, elkezdeni beszerezni, megtervezni, hogy lesz-e valamilyen témája a baba szobájának. Így lesz elegendő időd, hogy a baba érkezésére minden meglegyen apránként.

Kérdések és tanácsok

Amint elkezd látszani a pocak, tapasztalhatod, hogy az ismerőseid szeretnék majd megérinteni. Emellett számítani lehet furcsa megjegyzésekre, kényelmetlen kérdésekre és kéretlen tanácsokra is a valóban jó tippek és kedves érdeklődés mellett.

A bőröd is változhat

A pocak megjelenése után a bőröd változását is tapasztalhatod, például vöröses, rózsaszínes, lilás csíkokat a hasadon, a csípődön, a combodon vagy a melleiden. A nők 90 százalékánál alakulnak ki striák a terhesség során, amelyek szülés után elhalványodnak. Az egyenletes tempójú súlygyarapodás, a bőr rendszeres hidratálása is segíthet lassítani a folyamatot. A hasadon megjelenhet egy sötét vonal, az úgynevezett linea nigra is, amely szülés után el fog tűnni. Gyakori bőrprobléma a kismamáknál a kivörösödött tenyerek és talpak, foltok megjelenése a lábszáron, szemölcsök megjelenése, a vénák láthatóvá válhatnak – de a baba érkezése után ezek a panaszok nagy valószínűséggel eltűnnek.

Kislány vagy kisfiú?

Sokak számára az egyik legjobban várt mérföldkő a második trimeszterben, hogy az ultrahangvizsgálat során megtudhatja a születendő baba nemét. Ha úgy döntötök, hogy szeretnétek, ha ez meglepetés maradna, jelezzétek előre a vizsgálatkor.

A baba hall téged odabent

A 16. hét környékén a baba fülét alkotó csontok is elkezdenek növekedni, így hamarosan meghallja, ahogy te vagy a párod beszéltek hozzá, énekeltek neki. Emellett a szívverésedet, a gyomrod morgolódását, a testedben keringő vért is hallja. A 27. hét környékén pedig a hangodat is felismerheti.

Ezért is fontos, mit eszel

Amit eszel, abból a baba nem csak a számára szükséges tápanyagokat nyeri, de naponta egy kevés magzatvizet is nyel, a hidratálás és a nyelés, emésztés gyakorlása miatt – ahogy pedig apró ízlelőbimbói is fejlődnek a második trimeszterben, ízelítőt kap abból is, milyen ételeket fogyasztasz. Egyes kutatások szerint pedig amilyen ízekkel találkozik, azokat szívesebben fogyaszthatja a jövőben.

A baba súlya gyorsabban gyarapszik

A második trimeszter közepéig hetente nagyjából 170 grammot növekedhet a baba testsúlya. A trimeszter végére megháromszorozhatja, akár megnégyszerezheti a súlyát, gyakran valamivel több, mint 900 grammos ekkor egy baba, és 38 centiméteres a magassága.

Végre érezheted a rúgásokat

Az első trimeszterben a baba még túl kicsi ahhoz, hogy észrevedd a mozdulatait, de a negyedik hónaptól már érezheted a mozgását. Az ötödik hónapban már bukfencezhet és rugdalhat, ezt már sokkal erősebben érezheted. A hatodik hónapra pedig észreveheted, hogy éjszaka vagy amikor pihensz, aktívabb, míg ha mozogsz, akkor gyakran elaludhat.

Forrás: whattoexpect.com