Terhesség

10 dolog, ami a második trimeszter alatt történik a testedben

A második trimesztert sokan a terhesség legszebb időszakának tartják, hiszen már vége a reggeli rosszulléteknek és a fáradékonyságnak, de még tűrhető a pocak nagysága, nincsenek fájdalmak, kellemetlenségek. De milyen izgalmas dolgok történnek odabent?
2019. Március 03.
Érdekességek a második trimeszter hónapjaiból

A méhed az eredeti mérete tizennégyszeresére nő

A terhesség alatt a nagyjából körte méretű méh akkorára nő, mint egy görögdinnye (és utána viszonylag rövid idő alatt vissza is zsugorodik). Ráadásul 2,5-3 liter folyadékot is tartalmaz!

Sokkal gyorsabban ver a szíved és több vér kering az ereidben

A terhesség alatt a véred mennyisége nagyjából a másfélszeresére nő, és a szívverésed is felgyorsul. Ezzel is segít biztosítani a növekvő magzat számára fontos tápanyagokat a köldökzsinóron, illetve a méhlepényen keresztül.

A magzat hallja, amit mondasz

A 18. terhességi hétre a fülek már teljesen kifejlődnek, és a magzat hallja a hangodat, sőt a környezeti zajokat, még a zenét is. Ha például énekelsz a születendő kicsinek, később, a születése után is meg fogja ismerni a dalokat!

A kisfiúknak erekciója is van

Bármennyire meglepő, a magzatok szervezete már az anyaméhben elkezdi a felkészülést arra, hogy jó néhány évvel később ők is szülők lehessenek! A 20. és 23. hét között a fiúk teste elkezd spermát termelni, és a lányok petefészkében is ott vannak az apró petécskék. 

A méhlepény négy szerv feladatát is ellátja

A méhlepény az egyik legcsodálatosabb szerv, hiszen egyszerre látja el a magzatot tápanyagokkal és vérrel, közben pedig kiszűri az esetleges káros anyagokat, és segít a magzatnak a salakanyagok eltávolításában is.

A magzat érzi az ízeket

A terhesség 20. hetére az ízlelőbimbók is kifejlődnek, és a születendő kisbaba már kezdi felfedezni, te milyen ízeket részesítesz előnyben. Néhány szakember szerint érdemes megragadni ezt az alkalmat arra, hogy egy kicsit formáld a baba ízlését már a születés előtt: érdemes minél változatosabban étkezni, és így minél több ízzel megismertetni a magzatot!

A melleid már termelik a tejet

Annak ellenére, hogy a tej belövellése csak a szülés után néhány nappal történik meg, a tej előállításához szükséges hormonális változások már a teherbeesés után bekövetkeznek a testedben. Még az is előfordulhat, hogy a terhesség vége felé szivárogni kezd a melledből a tej!

A magzat felkészül az első piszkos pelenkára

A terhesség közepe felé a születendő kisbaba szervezete elkezdi termelni a meconiumnak nevezett ragadós, szurokszerű anyagot, mely a külvilágban az első széklete lesz.

A magzat már érzékeli a fényt

A terhesség 30. hetére a születendő baba írisze is teljesen kialakult, vagyis, a kicsi már képes érzékelni a fényt, sőt reagálni is rá! Ha például erős napfényben sütteted a hasad, a kicsi megpróbálja eltakarni a szemét!

A magzat próbálkozik a “sírással”

Természetesen szó sincs szomorúságról! Ultrahangos felvételeken jól látható, hogy a magzatok az anyaméhben “gyakorolják” a sírást és más arckifejezéseket egyaránt. 

(Forrás: thebump.com)

Ez is érdekelhet: