Terhesség

A legérdekesebb tények a terhes pocakról

Előbb-utóbb biztos, hogy valaki megmondja majd a tutit, mikor ránéz a hasadra, mondván, ha alacsonyan hordod a pocakod, akkor ezer százalék, hogy fiad lesz, ha pedig magasan, akkor lányod. De vajon tényleg így van ez? Most kiderül!
2017. Október 09.

A legérdekesebb tények a terhes pocakról

Lent vagy fent

Dr. John Thoppil szülész-nőgyógyász professzor szerint az, hogy lejjebb vagy feljebb hordod a pocakod, valójában a hasizmaidról árulkodik. “Ha egy kismamának magasabban van a pocakja, akkor valószínűleg erősebbek a hasizmai, míg ha gyengébbek, a kor, korábbi terhességek vagy rossz kondi miatt, akkor alacsonyabban hordott pocakot eredményeznek.” Thoppil hozzáteszi, hogy a magasabb nőknek általában keskenyebb, az alacsonyabbaknak pedig szélesebb a pocakjuk.

Előbb vagy később

A legtöbb kismamán csak a második trimeszterben kezd el látszódni, hogy babát vár. Addig a méh általában “megbújik” a szeméremcsont mögött. “Amennyiben már előbb látszik a terhesség az valószínűleg inkább az első trimeszterre jellemző gyakori puffadás miatt van” – magyarázz Thoppil. Akkor is hamarabb kezdhetsz gömbölyödni, ha egy korábbi terhesség miatt eleve gyengébbek a hasizmaid.

Mit mutat a terhességi csík

A terhesség alatt a pocakodon megjelenő sötét csík, más néven linea nigra, a hormonok hatására alakul ki, ami a sötétebb bőrűeknél erősebb lehet. “A terhesség végével azonban elmúlik” – mondja Thoppil. (Nyugi, a kifele türemkedő köldököd is visszamegy a helyére.) Ami a striákat illeti, többnyire a genetika okolható értük, illetve segíthet, ha igyekszel kordában tartani a súlyod. Csodarecept erre nincs sajnos.

Túl nagy, túl kicsi

Körülbelül a 20. héttől kezdve az orvosod vagy védőnőd minden alkalommal meg fogja mérni a szeméremcsont és a méh teteje közötti távolságot. “Ez egy 1 az 1-hez korreláció” – mondja Thoppil. “A 20. héten ennek 20 centinek kellene lennie ideális esetben.” Amennyiben ez az érték 3 centivel eltér egyik vagy másik irányba az optimálistól, a doki valószínűleg ultrahanggal is megvizsgálja a babát, hogy nem túl nagy-e vagy esetleg túl kicsi-e a korához képest.Szóval az a feltételezés sem igaz már, hogy ha nagy a pocakod, akkor tuti óriásbébid lesz, mert egyáltalán nem ezen múlik.(A cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó cikkeink: