Terhesség

A nagy titok: a has edzése terhesség alatt

Korábban már olvashattál arról, mi a titka a derékfájásmentes életnek úgy általában, és különösen akkor, ha babát vársz. Most folytatjuk azoknak a módszereknek a felsorolását, amelyekkel erősítheted a törzs izmait.
2012. Március 22.

A három kulcspozíció gyakorlását lehetőleg egyik nap se hagyd ki! Érzed már áldásos hatását? Mindennapos rutinná vált a medencéd helyrebillentése? Ha igen, akkor örömmel tapasztalhatod, hogy sokkal kevésbé fáj a derekad, és már alig-alig fordul elő, hogy homorítanál, és úgy festenél az előretolt pocakoddal, mint egy kérdőjel. Most következzék a másik lényeges lépés: a hasizmaid tudatos erősítése és önvizsgálata.

Tévhit a láthatáron!

Ha most felhördültél, hogy szó sem lehet hasizmozásról, hiszen akkor majd a szülésnél túlságosan kötött lesz az izomzatod, te is egy roppant elterjedt, de teljesen alaptalan vélekedés áldozata vagy! A hasizmoknak ugyanis vajmi kevés közük van ahhoz, hogy könnyen vagy nehezen szülöd-e meg a babát, sőt, sokkal közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az erős hasizmok segítenek a testtudatosság felépítésében, és ezen keresztül a szülés során a testeddel való együttműködésben. Az edzettségnek, állóképességnek pedig a szülésnél éppen úgy hasznát veszed majd, mint bármikor az életben.

Az erős hosszanti hasizmok segítenek megtartani a méh növekvő súlyát, rendszeres tornáztatásuk, szinten tartásuk vagy erősítésük pedig enyhítik a derekadra háruló terhet. Arról nem is beszélve, hogy szülés után hamarabb lesz újra szép és feszes a hasad, ha gondolsz a hasizom erősítésére.

Így láss neki!

Feküdj a földre, tegyél párnát a fejed alá, húzd fel kényelmesen a lábadat úgy, hogy a talpad lazán a talajon maradjon. Tedd a kezed a köldököd alá, lélegezz be, majd amikor kifújod a levegőt, emeld fel a fejed és a vállad, feszítsd meg a hasizmaidat. Kezeddel pedig tapintsd ki, hogy összeér-e a két hosszanti hasizom, vagy széles rés tátong ott középen. A rés sajnos arra utal, hogy úgynevezett hasfali sérved van. Ebben az esetben különösen fontos a rendszeres erősítés!

Ülés közben feszítsd meg a hasad

1. Szokj hozzá, hogy járkálás, ülés közben behúzod a hasad, és feszítsd meg, majd engedd el a hasizmaidat. Közben a válladat engedd le, hátadat egyenesítsd ki.

2. Amikor kilégzel, húzd is be rögtön hasad, feszítsd meg a hasizmokat. Lehet, hogy először idegesítőnek tűnik, de hozzá lehet szokni! Nem baj, ha sokszor elfeledkezel róla, de amikor csak eszedbe jut, csináld!

3. Ha csak az orvosod nem tiltja, nyugodtan végezhetsz felüléseket az egész várandósság alatt. Az erőlködést azonban kerüld! Tapasztald ki, mekkora ismétlésszámot bírsz, és ezt emeled lassan, fokozatosan.

Tippünk: Bővebben Barbara Dale és Johanna Roeber Kismamatorna című könyvében olvashatsz a hasizomgyakorlatok áldásos hatásáról, hasfali sérv esetén is.

Használj kismamaövet! Pluszbiztonságot adhat egy jól tartó kismamaöv is, amely megtámaszt, tartást biztosít.

Ezeket is olvasd el: