Terhesség

Lehet úszni terhesen is

A kismamáknak ajánlott mozgásformák közül az úszás, a vízi gimnasztika vagy a speciálisan kismamáknak fejlesztett vízi mozgásformák különösen hasznosak és kellemesek.
2012. Március 29.

A vízben extra könnyűnek fogod érezni magad

Vízben minden egyes mozdulat más élményt jelent, mint szárazföldön. Ha babát vársz, még jobban értékelni fogod a könnyűséget és a lebegést, különösen az utolsó hónapokban. Ha egészséges vagy, bátran járhatsz úszni olyan medencébe, melynek vize megbízhatóan tiszta, és ezt nem a klórtartalmú vegyszerek túladagolásával érik el. Az úszóedző kismamáknak szóló tanácsai neked is hasznodra válhatnak!

Voltaképpen két dolog van mindössze, amitől jobb, ha tartózkodsz: az egyik a 30 fokosnál melegebb vízben való hosszas ücsörgés. A különféle mozgásszervi betegségek kúrálására szolgáló gyógyfürdők használatáról előbb egyeztess az orvosoddal, még akkor is, ha amúgy tényleg komoly derék- és hátfájás kínoz. A még mindig állandó felügyeletre szolgáló kicsivel se ülj bele a gyerekmedencébe. Ez egyébként amúgy is tilos, ráadásul mindkét esetben nagyobb a fertőzések kockázata, mint a hideg vizű, feszített víztükrös medencében.

A másik, amit derék- és gerincproblémákkal küzdő kismamáknak kerülniük érdemes, a mellúszás. Ha nem jó technikával úszol, a homorítás miatt felerősödnek a panaszaid. Ha nem tudsz más úszásnemet, akár most, terhesen is megtanulhatod a hátúszást, amely viszont kifejezetten jót tesz. Kérd úszóedző segítségét!

Nagyon hasznos a kimondottan kismamáknak ajánlott Aquanatal program, melyről több videót is megnézhetsz a neten.

Néhány egyszerű gyakorlat vízben

Ha csak úgy, magadban jársz úszni, és nem tudod képzett oktató vagy tréner segítségét igénybe venni, próbáld ki ezeket a mozgásformákat, amelyek hatásosan enyhíthetik a derékfájást, a lapockák környékén jelentkező feszülést, és emellett jól meg is mozgatnak.

1. Sétálj a vízben!

Nagyjából köldökig érő vízben ideális. Igyekezz minél nagyobb léptekkel haladni, közben feszítsd meg, majd engedd el a farizmaidat a lépések ritmusára. Válassz olyan haladási sebességet, amilyen jólesik.

2. Egyenesítsd ki a hátad!

Állj legalább mellközépig érő vízben szorosan a medence falához. Kapaszkodj meg kétoldalt kinyújtott karral a medence peremében, és igyekezz a falhoz nyomni a derekadat. Közben húzd a köldöködet a gerinced irányába.

3. Mozgasd meg a hátizmaidat!

Mellig érő vízben oldalsó középtartásban döntsd a törzsedet jobbra-balra. Utána ismételd úgy a mozgássort, hogy az egyik karodat közben a fejed fölé emeled.

4. Tornáztasd a lábaidat!

Nyomd a hátad a medence oldalsó falához, kapaszkodj meg a szélében. Állj terpeszbe, majd húzd fel és engedd le a térdeidet, miközben a csípőízületet végig kifelé fordítod. Azután emeld meg mindkét lábadat, összezárva és kinyújtva. Húzd fel, ameddig kényelmes, majd nyújtsd ki újra. Ismételd néhányszor, amíg nem érzed megerőltetőnek. Ezután végezz bicikliző lábmozdulatokat a vízben.

A heti két-háromszori úszást, vízi tornát hatásosan egészítheted ki a mindennapokba építhető tartásjavító, tartóizomzat-fejlesztő gyakorlatainkkal, derekadat pedig megtámaszthatod egy jól tartó kismamaövvel.

Ezek is hasznosak lehetnek: