Terhesség

Jaj, a derekam!

Minél jobban gömbölyödik a pocakod, annál inkább érezhetsz a testedben itt-ott némi fájdalmat, különösen gyakran a deréktájon és a lapockáknál. Vajon a lelkiállapotod hogyan befolyásolja a tartásodat?
2012. Március 09.

Jaj, a derekam!

Biztosan te is hallottál már olyan meghökkentő esetekről, amikor a kismama szűkebb és tágabb ismeretségi körének egészen a szülésig fel sem tűnt, hogy az illető gyereket vár. Ehhez még csak erősen túlsúlyosnak sem kell lenni! Döbbenetes, hogy pusztán az a tény, hogy valaki titkolni szeretné terhességét, önkéntelenül is olyan testtartást eredményez, amelyről tényleg alig vehető észre a babavárás.

Ha titkolni szeretnéd, önkéntelenül is behúznád a hasad, előrebillentenéd a medencéd, megfeszítenéd a has- és farizmaidat, válladat enyhén előredöntenéd és leengednéd, vagyis pont úgy tennél, ahogy azt a helyes testtartásról szóló írásunkban javasoltuk. Azért ezt a kis trükköt akkor is simán megengedheted magadnak, ha egyszerűen csak el szeretnéd kerülni a hátfájást!

Amikor görcsbe ránt a feszültség

Ha ideges vagy valamiért, félsz, vagy egyszerűen csak összeszorított foggal, megfeszített izmokkal igyekszel, hogy időben elkészülj valamivel, ez történik: a válladat görcsösen felhúzod, a szádat rendszerint összeszorítod, a hátad előregörbül, a hasadat reflexszerűen előretolod. Ha úgy érzed, ez jellemző lehet rád, nézz magadba többször is a nap folyamán: haladj végig az izmaidon a lábujjad hegyétől a nyakizmokig, és lazíts el szépen sorban mindent, különös tekintettel a medencetájék és a váll izmaira. Ha sikerült oldani a feszültséget, csináld szép sorban végig a testtartásodat rendező lépéseket.

Mutogatnám mindenkinek!

Sokkal gyakoribb, hogy a kismamák sugároznak a büszkeségtől, és boldogan tolatnak: a szó legszorosabb értelmében előretolják a pocakjukat, a gerincükben így keletkező kérdőjel azonban előbb-utóbb kínzó keresztcsonttájéki fájdalmakhoz vezet. Ha úgy érzed, máris érint ez a probléma, végezd el ezt a gyakorlatsort naponta lehetőleg többször is. Különösen hasznos lehet akkor, ha ülőmunkát végzel, vagy sokat kell egy helyben állnod.

1. Állj kisterpeszbe, emeld fel mindkét karod, és nyújtózkodj egy jót. Utána szívd tele a tüdődet, miközben a karodat magastartásba lendíted. Ismételd legalább négyszer! A hatás tökéletes, ha mindezt a friss levegőn teszed.

2. Hajlítsd be enyhén a térded, feszítsd meg jó erősen a hasizmaidat, miközben a köldöködet a gerinced felé húzod.

3. Körözz a vállaiddal előre-hátra!

4. Állj szorosan a falhoz, vagy támaszkodj a párod hátához, és törekedj arra, hogy az egész hátadat, különös tekintettel a derekadra és a válladra, odaszorítsd.

5. Most pedig tedd ugyanezt, de ülve és nyújtott lábbal, visszahúzott lábfejjel! Lazíts, majd feszítsd meg újra izmaidat többször is egymás után. Figyeld meg, milyen érzés, milyen izmokat érint! Ezekre napközben máskor is figyelj, ne csak a rövidke tornák idején!

Ezeket a gyakorlatokat akkor is végezheted, ha az orvosod ágynyugalmat javasolt. A teljes passzivitás biztosan nem tesz jót!

Amikor csak teheted, járkálj, és menet közben is feszítsd meg a hasizmaidat (húzd be a hasad, engedd le vállad, feszítsd meg a farizmokat)!

Plusz egy tipp

A hátra és a medencére gyakorolt különböző mechanikus hatásaival egyes kismamaövek valóságos támaszként átveszik a háttól a baba súlyát. A beépített merevítők megtámasztják és helyére igazítják a gerincoszlopot. A szövet által kifejtett ellenállás a terhes nő megváltozott morfológiájához alkalmazkodó hasi pánttal együtt olyan támaszt nyújtanak, mely a terhesség során napról napra alkalmazkodnak a testedhez.

Még több cikk a derékfájásról: