Terhesség

3 terhességi fájdalom, amire nem számítanak a kismamák

Intenzív fájdalmakkal is járhat a terhesség, de vannak technikák, amelyekkel orvosolhatjuk a kellemetlenségeket.
2022. Április 11.
3 terhességi fájdalom, amiről nem is tudtad, hogy fel kell készülnöd rá (kép: Getty Images)

A terhesség korai szakaszára lehetnek jellemzőek az alábbi fájdalmak, kellemetlenségek. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a fájdalmak mindenkinél jelentkeznek, sőt még azt sem, hogy sok kismama szenved tőlük. Lehetnek azonban olyan kismamák, akiknél felüti a fejét egy-egy hosszabb-rövidebb ideig tartó fájdalom, ők jó, ha tisztában vannak azzal, hogy mit tehetnek a tünetek enyhítése érdekében.

Derékfájás

A hirtelen súlygyarapodás egyik kellemetlen velejárója lehet a derékfájdalom. Ahogy a magzat növekedik, a kismama súlypontja előre tolódik. Ez nagyobb terhelést jelent a hát alsó részére, és gyakran nyomást eredményez ezekben az izmokban, ami fájdalomhoz vezet. Az alsó hátfájás jelentkezhet hirtelen és ahogy jött, úgy el is múlhat, lehet éles vagy tompa, vagy olyan erős, hogy nem tudsz járni. A hirtelen, szélsőségesen fellépő mozgásszervi alsó hátfájás porckorongsérvre is utalhat.A porckorongsérv a terhesség alatti szalagváltozások miatt gyakori. A porckorongsérvvel küszködőkre jellemző a deréktáji fájdalom, amely a láb hátsó része felé húzódik, és köhögéskor, tüsszentéskor vagy nevetéskor fájdalom jelentkezik. A fájdalom végül elmúlik a hátadban, és a lábadon végighúzódó fájdalmat hagy maga után.

Mitől lesz rosszabb?

Rossz cipő viselése , cipelés rossz hatással van a derékfájásra.

Mitől múlik el?

A derékfájás esetén próbálj meg nyújtani, mielőtt felkelsz az ágyból, hordj olyan cipőt, ami megtámasztja a lábad és masszírozd/masszíroztasd meg a hát alsó részét.

Isiász (ülőidegzsába)

Az isiász forró, égető fájdalomként jelentkezik a lábadban.

Mitől lesz rosszabb?

Az isiász esetében a túl hosszú ideig tartó ülés és a hát alsó részén lévő görbület a fő bűnösök.

Mitől múlik el?

Isziász esetén próbáld ki, hogy egy teniszlabdával körkörös mozdulatokat végzel ott ahol, fáj, a fenekedhez ütögeted nyújtjasz, és jegelheted is azt a részt, ahol a fájdalmat tapasztalod.

Szeméremtest fájdalom

Ha hüvelyi vagy kismedencei nyomás, görcsös érzés vagy fájdalom a terhesség korai szakaszában jelentkezhet, valószínűleg a méh tágulása az oka.A szeméremtáji fájdalom érzése a nyomástól az olyan érzésig terjedhet, mintha egy ló rúgott volna ágyékon. Általában fájdalom kíséri a hátad alsó részén, a medencédben és a combod belsejében, hasonlóan ahhoz, mint amikor menstruálsz.

Miért jelentkezik a szeméremfájdalom?

A terhesség alatt a medencecsontjaid közötti rész tágul, majdnem megduplázódik a szélessége. Ez a mozgás azonban fájdalmas, bár kétségtelenül szükséges a tágulás ahhoz, hogy a baba meg tudjon majd születni. Jellemzően a terhesség vége felé tapasztalható. Az ágyékban tapasztalható érzés nyomáshoz vagy szúráshoz hasonlítható.A medencefenék olyan, mint egy trambulin, amely a medence részeit tartja fenn. Szalagokból áll, amelyek megnyúlnak és deformálódnak, de nem pattannak vissza. Amikor megszületik az első gyermeked, ez a “trambulin” megfeszül. A terhesség végére elkezd megnyúlni. A terhesség után ez a “trambulin” lassan kezd visszatérni a korábbi formájába, de soha nem nyeri vissza teljesen a terhesség előtti rugalmasságát és erejét. Így a második terhességnél egy kicsit lejjebb süllyed.

Mitől lesz rosszabb?

Guggolástól, emelgetéstől, cipeléstől.

Mitől múlik el?

Kíméletes triggerpontos terápiától, rövid ideig tartó jegeléstől, attól, ha a lábad közé egy párnát teszel alváskor, hastartó pánt viselésétől.(Cikk forrása: parents.com)