Terhesség

8 tipp terhességi isiász enyhítésére

Sok kismama szenved terhessége alatt a kínzó ülőideg-gyulladás fájdalmától. Szakértő ad ötleteket arra, mit tegyen a kismama, ha sehogy sem múlik a fájdalom.
2020. Február 01.
8 tipp terhességi isiász enyhítésére (fotó: iStock)

Ahogy nő a magzat, az anya testtartása, súlypontja is megváltozik, nagyobb nyomás nehezedik a hát alsó részére. Jellemzően keveset mozgunk, viszont sokkal többet ülünk, ez sem kedvez annak, hogy megszűnjön a terhesség alatt jelentkező isiász: az ülőideg fájdalom valóban nagyon fájdalmas, a növekvő baba nyomást gyakorol az idegekre, ami zsibbadást, bizsergető fájdalmat okozhat.

Dr. Brenda Fairchild, kiropraktőr ad tanácsot, hogyan előzhető meg vagy ha már fájdalom jelentkezett, hogyan enyhíthető a terhesség alatti isiász.

1. Mozgás

Egyszerre két ellentétes szempontnak kell érvényesülnie: sok pihenés és mozgás javasolt a terhesség alatt. Mozgás alatt nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy kiadós séta a szabadban, ami segít megőrizni a medence állapotát, a helyes testtartást.

2. Keress fel kiropraktőrt vagy fizikoterapeutát

Ha már idegfájdalom lépett fel, akkor érdemes felkeresni egy kiropraktőrt, aki képes orvosolni a problémát. Olyan szakemberhez forduljunk segítségért, akik kifejezetten terhességi problémákra specializálódott.Különféle fizikoterápiás módszerek is rendelkezésre állnak a kialakult panaszok enyhítésére, megszüntetésére.

3. Megfelelő folyadékbevitel

Dr. Fairchild szerint a hidratálás kulcsfontosságú: ha a kismama nem iszik elegendő folyadékot, és nem táplálkozik megfelelően, akkor az bizony isiászhoz vezethet.

4. Jóga

A terhesség alatti jógagyakorlásnak számos előnye van: elősegíti a jobb alvást, csökkenti a stresszt és a koraszülés kockázatát, ám Dr. Fairchild szerint a jóga még az isiász panaszok enyhítésében is hatásos.

5. Masszázs

“A terhesség alatti masszázs enyhíti a fájdalmat, csökkenti a duzzanatot, és segít a pihenésben” – mondja Dr. Fairchild.

6. Hideg, meleg

Régóta folyik a vita szakemberek között arról, hogy a jegelés vagy a hő segít-e a fájdalom enyhítésében. Dr. Fairchild azt javasolja, hogy azok a kismamák, akik isiásztól szenvednek, a jeget válasszák: enyhíteni képes a gyulladást.Más vélemény szerint azonban, ha nem válik be a jegelés, akkor próbálkozzunk éppen az ellenkezőjével: meleg zuhany, meleg párna vagy melegített, zokniba kötözött rizs formájában, a problémás területre helyezve.

7. Nyújtás

Annak ellenére, hogy ellentmondásosnak tűnhet, de ha megpróbáljuk megérinteni a lábujjainkat finom nyújtással, akkor ez is enyhítheti az isiász okozta fájdalmat.

8. Epsom-sófürdő

Más néven keserűsó nem más, mint magnézium-szulfát. A magnézium sok élettani folyamathoz elengedhetetlenül szükséges. Megnyugtatja, ellazítja az izmokat, segíti a nyugodt alvást. Dr. Fairchild azt javasolja, hogy lefekvés előtt a kismama vegyen egy sófürdőt: enyhíti a tüneteket és jobb, nyugodtabb alvást biztosít.(Cikk forrása: romper.com)Kapcsolódó cikkeink: