Terhesség

8 dolog, amit érdemes tudnod a kismamamasszázsról

A babavárás csodás időszak, de a testi változásokat nem minden pillanatban érzed csodásnak. A kismamamasszázs – ha jól csinálják – szuper segítség lehet, hogy komfortosabban érezd magad a terhesség alatt.
2023. Január 03.
kismama masszázs
Jobb közérzet, pihentetőbb alvás – nagyon jót tesz a kismamáknak a masszázs (Fotó: Getty Images)

A növekvő pocak, az áthelyeződő súlypont, a rengeteg tennivaló, az esetleg kényelmetlen alvópóz mind okozhatják azt, hogy a várandósság idején sokszor érzik azt a kismamák, hogy mennyire jól esne egy masszázs! A jó hír, hogy bizonyos szabályok betartásával lehet ebben a kényeztetésben és regenerálódásban részük – sőt, nagyon is érdemes igénybe venni egy képzett masszőr segítségét. De azért nagyon nem mindegy, kinek a kezébe adjuk ilyenkor magunkat! Rabi Zsuzsanna gyógymasszőr, kismamamasszázs-specialista segítségével szedtük össze a legfontosabb és leghasznosabb tudnivalókat.

Rabi Zsuzsanna gyógymasszőr

Rabi Zsuzsanna gyógymasszőr

1. Svédmasszázs, de csak finoman

A nyak-, derék- és hátfájáson általában nagyon sokat segít, ha a svédmasszázs fogásaival alaposan átmasszírozzák a fájó területet. Várandós kismamák esetén azonban azért nem pontosan erről lesz szó. „A kismamamasszázs alapvetően a svédmasszázs fogásaiból épül fel, de természetesen minden masszőr hozzáteszi azt, amit az egyéb tanulmányai során elsajátított – magyarázza a szakértő. – A legfontosabb, hogy mindenféle technikából csakis azok az elemek emelhetők át, amelyek nyugtatóak, simítóak, lazítóak, és nem intenzívek. Ezt a masszőrök az alapképzésen túl egy speciális tanfolyam keretein belül sajátítják el, és nagyon szigorú szabályokat tanulnak arra vonatkozóan, mit lehet ilyenkor, és mit nem. Tilos bármi, ami erőteljes, mély szöveteket érint, gyúró mozdulatokat igényel, tilos a hasat masszírozni, és a reflexológiás kezelés sem ajánlott.”

2. Kicsit sem fáj

A masszázsok során a feszült, görcsös területeken lehet érezni jóleső, kisebb-nagyobb fájdalmat, és ez általában rendben van – de a kismamamasszázsnál nem. „Tilos minden, ami fájdalmat okoz, akár a legkisebbet is – még akkor is, ha úgy érzi a kismama, hogy jól esne neki az erősebb masszírozás. Nagyon ügyelni kell a fogások intenzitására, derék- és medencetájon valamint a gerinc mentén különösen. Az erős és nem megfelelő helyen végzett masszírozás miatt oxitocin hormon szabadulhat fel, ami ilyenkor nem szerencsés.”

3. Helyezkedj el kényelmesen!

Oldalfekvésben vagy ülő helyzetben leszel a masszázs során, és a masszőr végig figyelni fog arra, hogy érzed magad. „A kismamamasszázs során kiemelt fontosságú, hogy végig kontaktusban legyek a vendéggel – magyarázza Rabi Zsuzsanna. – Kérdezgetem, hogy érzi magát, mit tapasztal, mi esik jól neki, ez nem az a helyzet, amikor valaki végigszundikálja az egész kezelést. Muszáj, hogy folyamatosan kapjon visszajelzést a masszőr arról, hogy minden rendben van, a kismama kényelmesen ül vagy fekszik, el tud-e lazulni, és ennek megfelelően kérhesse őt, hogy váltson pozíciót, forduljon meg.”

4. Stresszoldás a maxon

A hát felső részén, a nyakon, karokon végzett nyugtató, simító, lazító mozdulatok remek stresszoldók, jól kezelhető velük a stressz-zónának is nevezett vállkörnyék. A nyugtató érintés az anyára és a magzatra is jó hatással van, ezen kívül a véráramlás javulása is mindkettőjüknél tapasztalható. „A várandósság a szeretetteli várakozás mellett rengeteg testi változást, lelki történéseket, hormonális változásokat, feszültséget és szorongást is hozhat. A rendszeres masszázs ezek kezelésében is sokat segíthet.”

5. Könnyedebb érzés

Ugyan nincs szó erős gyúrásról, mély masszázsról, a speciális fogások mégis nagyon jól képesek kezelni a háton, nyakon, deréktájon jelentkező fájdalmat, görcsöket, a csípő körül fellépő fájdalmat, a láb elnehezedettségének érzését. „Azt szokták mondani a vendégeim, hogy megkönnyebbülten és könnyedebben távoznak tőlem, mintha itt egy csomó feszültséget le tudnának tenni. És sokan jobban is alszanak utána, a masszázs jelentősen javíthatja az alvás minőségét.”

6. Nem mindenkinek szabad

Természetesen nagy körültekintéssel kell eljárni annak megállapításában, végezhető-e masszázs az adott kismamánál. „Fontos, hogy a masszőr mindig alapos kikérdezéssel, állapotfelméréssel kezdjen – figyelmeztet a szakértő. – Ahol nem kérdeznek semmit a masszázs előtt, onnan el kell menni. Fontos tudnia a masszőrnek ugyanis, hogy hol tart épp a várandósságában a kismama, milyen az egészségi állapota, milyen panaszai vannak, tudja-e, mire számíthat. És tisztában kell lenni a kizáró tényezőkkel!”

Akinek nem ajánlott

– Veszélyeztetett kismamáknak

– Hányinger, hányás, erős reggeli rosszullétek esetén

– Magas vetélési kockázat fennállásakor

– Terhességi cukorbetegség esetén

– Nagyfokú vizesedéssel

 

7. A bizalom a kulcs

És hogy honnan tudhatjuk, hogy jó szakember-e az, akihez kerültünk? Rabi Zsuzsanna gyógymasszőr szerint az ajánlás és a személyes intuíció lehet a siker kulcsa. „Fontos, hogy olyan legyen a környezet, ahol komfortosan, biztonságban érezzük magunkat. Ahogy az is, hogy meg tudunk-e bízni az adott szakemberben. Fontos, hogy milyen benyomásokat kelt bennünk, mennyire alaposan végzi az állapotfelmérést. A kismamamasszázs alapszabályai elég szigorúak, de azért van mozgástere a masszőrnek, amikor ezeket betartva állítja össze a saját kezelési programját. Ezek az egyéni különbségek sokat számíthatnak abban, kinél érezzük igazán jól magunkat. Én is a saját, kismamákra szabott kezelési protokollommal dolgozom, ez abban speciális, hogy a mély izmokat és a vegetatív idegrendszert is érinti, a hormonháztartásra is hat, illetve lelki, szellemi hatása is van. Ennek köszönhető az, hogy a testi könnyebbségérzet mellett lelki feltöltődést is éreznek a kismamák a kezelések végére.”

8. Rendszeresen még jobb!

Egy-egy alkalommal is sokat tud javítani a masszázs a testi kellemetlenségeken, de az ideális az, ha meg tudja oldani a kismama, hogy rendszeresen járjon masszíroztatni. „A test ilyenkor folyamatos változásban van, amelyeknek kezelésében, megélésében nagyon sokat segíthet a masszázs. A rendszeresség ad egyfajta ritmust és kiszámíthatóságot ennek az időszaknak, és segítséget nyújt az újonnan felmerülő testi kellemetlenségek és lelki történések esetén is.”

Nyitókép forrása: Getty Images