Terhesség

Egész nap csak ülök

Az ülőmunkát végzők nincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen az emberi test felépítése az egész napos mozgáshoz, gyalogláshoz igazodik, annak megfelelően, ahogy évszázadokkal ezelőtt is éltünk - gyűjtögetve, vadászva, menekülve, vándorolva.
2012. Március 28.

A terhesség idején még inkább érvényesül az ücsörgés és az egész napos fizikai tétlenség eredménye, hiszen eleve változik a test súlypontja, fokozott megterhelés hárul a gerincre, különösen a derékra. Ülés közben egyre inkább elnehezül és bedagad a láb is, nem csoda, ha munkaidő végén már nem tudod visszapréselni a lábad a cipődbe. Azért akad néhány apró trükk, amivel segíthetsz magadon, egy részük már a munkahelyeden bevethető, más részével várj hazáig vagy a közeli fitneszteremig!

1. Válaszd az úgynevezett dinamikus ülést!

Vásárolj magadnak nagy gimnasztikai labdát, és szék helyett ülj azon a képernyő előtt. Így szinte folyamatosan mozgásban maradsz, finoman rugózhatsz, egyenesen kell tartanod magad, és ha nem akarsz legurulni egyik irányban sem, a medencédet is megfelelő pozícióban kell tartanod.

2. Tarts szünetet!

Legalább óránként egyszer állj fel, sétálj kicsit, közben figyelj a farizmok erősítésére. Ezt legkönnyebben egy kis lépcsőzés közben teheted meg. Ha van vécé a másik emeleten is, használd inkább azt! Amikor felállsz az asztaltól, húzd ki magad, billentsd magad alá a medencéd, húzd a köldököd a gerincedhez, majd fordítsd előbb jobbra a vállad (karod lóg), közben a fejed is fordítsd arrafelé, majd ismételd ugyanezt balra is.

Mindkét irányba tíz-tíz fordítást csinálj, közben minél erősebben húzd össze a lapockádat. Ügyelj arra, hogy csípőd-medencéd végig a helyén maradjon, vagyis magad alá billentve, nem homorítva!

3. Medencebillegetés

Állj kis terpeszben, és billegtesd jobbra-balra a medencéd, majd végezz csípőkörzéseket egyik, majd másik irányba.

A sok ülés nem kíméli a derekat

4. Ebédszünet: mozgásra fel!

Ha teheted, felezd meg a munkaidődet, és sétálj át a legközelebbi fitneszterembe, ahol még rossz idő esetén is segíthet 20-30 perc az elliptikus tréneren. Kérd személyi edző segítségét az adagod beállításához.

5. Tviszt!

Az igaz adu ász csak most következik! Amikor hazaérsz, ne sajnáld az időt egy kis táncra. Derékfájásra mozgáshiány esetén a tviszt a legjobb választás, utánozd csak bátran Uma Thurmant, lábikragörcs ellen pedig John Travoltát, éljen Chuck Berry! Ha nem tudod, mi ez, nézd meg itt!

6. Plusz tartás

Ülés közben is segítségedre lehet egy derekadat jól megtámasztó, rugalmasan alkalmazkodó, bőrbarát kismamaöv, amelyet igény szerint állíthatsz be magadon.

Ez is érdekelhet: