Kisgyerek

Gyaloglás: az olcsó és egyszerű edzés

A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.
2016. Július 04.

“Néha az a legnehezebb része a gyaloglásnak, hogy nekivágjunk” – nyilatkozta az Amerikai Ortopéd Sebészek Társaságának sajtótájékoztatóján a társaság szóvivője, Dr. Carolyn Hettrich. “A gyalogláshoz minimális felkészülésre van szükség, mégis jelentős előnyökkel jár. Úgy lehet kialakítani a rutint, hogy heti öt napban legalább 30 perc sétát iktatunk be az életünkbe.”

Hettrich ezen kívül a következő tanácsokat fogalmazta meg a gyalogláshoz:

  • Viseljünk a talpboltozatot alátámasztó, enyhén emelt sarkú cipőt.
  • Bemelegítésként sétáljunk 5 percig normál sebességgel, aztán gyorsítsunk fel annyira, hogy megemelkedjen a pulzusszámunk és mélyebben lélegezzünk, és tartsuk ezt a tempót 15 percig.
  • Gyaloglás közben lengessük a karjainkat, emeljük fel a fejünket, tartsuk egyenesen a hátunkat és laposan a hasunkat. A lábujjaink nézzenek egyenesen előre, és lépjünk nagyokat, de ne nyújtsuk el túlságosan. Levezetésként tegyünk meg ismét 5 percet a bemelegítési sebességgel, és a gyaloglás után finoman nyújtsunk.

Figyelj a helyes testtartásra gyaloglás közben

  • Kezdetben hetente 3-4 nap érdemes így gyalogolni, pihenőnapok beiktatásával. Két hét elteltével adjunk hozzá 5 percet a séta lendületes részéhez. Kéthetente adjunk hozzá 5 percet addig, amíg fokozatosan megerősödünk és megnő az állóképességünk.
  • A felsőtest megtornáztatásához gyaloglás közben 0,5 – 2,3 kilogrammos súlyokat is vihetünk mindegyik kezünkben. A sétabottal az altest stabilitása növelhető, és csökkenthető a lábszárra, térdre, bokára és lábfejre nehezedő nyomás.
  • A kiszáradás megelőzése érdekében feltétlenül fogyasszunk elegendő vizet. A gyaloglás megkezdése előtt igyunk fél liter vizet, majd lehűlés után újabb fél litert. Edzés közben 20 percenként vagy igény szerint igyunk vizet.

A gyaloglás ráadásul gyerekkel is könnyen kivitelezhető, így ideális választás lehet a jó kondi visszanyeréséhez.

Ezek is érdekelhetnek mozgás témában: