Kisgyerek

Sportol a család

Aki valaha is sportolt életében, szülőként sem mond le a mozgás öröméről. Kedvet csinálni csak azoknak kell hozzá, akik gyerekkorukban kimaradtak ebből a jóból. Tegyünk azért, hogy gyerekeinknek egész életükben lételemük legyen a sport!
2008. Január 26.

2-4 éves kor – A legkisebbet a szülő edzi

A kicsit nem zavarja az eső, a hideg, mindennap vágyik a szabad levegőre, megfelelő öltözékben nem is árt neki a zimankó. A napi séta, levegőzés a játszótéren, parkban az első lépés az edzettség felé. Nekünk bizony erőt kell vennünk magunkon, hogy kimenjünk, de később a sport terén is lesz számos ilyen helyzet, mutassunk tehát példát!

Mozgás a szabadban

Ha már kimozdultunk a lakásból, nehogy letelepedjünk az első padra! Fogócskázzunk, fussunk versenyt, ugráljunk fél lábon… Fantáziánkat is mozgassuk meg, ha egy-egy érdekes játék elnyerte csemeténk tetszését, hetekig kéri majd az ismétlést. A hazafelé vezető út a kitartás sportja. Igyekezzünk mindennap kicsit tovább terelgetni a maga lábán, és ne emeljük fel azonnal. Mondókákkal, énekekkel vonjuk el a figyelmét fáradtságáról, rugdossunk vagy dobáljunk előre egy kis rongylabdát, így szelíden növelhetjük kitartását.

Rollerezés

A legjobb felkészülés a biciklizésre, a háromkerekűvel szemben fejleszti az egyensúlyérzéket. A nagyobb kerekek nem akadnak meg a talaj egyenetlenségeiben, a divatos, kiskerekű alurollerek inkább bosszúságot okoznak.

Futás

Szemeljünk ki egy távolabbi fát, és fussunk el odáig. Folyamatosan a gyerkőc közelében haladjunk, hol előbbre, hol lemaradva, kicsit húzzunk el mellette a végén, de aztán az utolsó lépéseknél mégis maradjunk le (megbotlunk, “kibicsaklik” a bokánk). Neki kell nyernie, de ne adjuk könnyen a babért.

Távolugrás

Bárhol, csak aszfaltos, kavicsos talajon nem jó ezt játszani. Kis ággal kijelöljük az elrugaszkodás helyét, nekifutunk, és a leérkezés helyét is megjelöljük. Legközelebb sikerül nagyobbat ugrania? Önmagával vagy kortársával versenyezhet.

Sportol a család

Húzódzkodás

Mutassuk meg, hogyan fogja át a mászóka egyik keresztrúdját vagy egy alkalmas faágat. Biztassuk, hogy próbáljon átnézni fölötte. Nem baj, ha nem sikerül, a saját testsúly megtartása is fejleszti a kar és a váll izmait, megnyúlik a gerinc. Emelgetheti a lábát nyújtva vagy térdben hajlítva.

Mozgás a szobában

A műsoros kazetták gyakorlatait kényelmesen követhetjük, persze saját ötleteink alapján is megmozgathatjuk tagjainkat. Ha nekikezdünk, biztosan lelkesen csatlakozik hozzánk a kis sajtkukac. Ebben a korban még csak utánoz, nem törekszik a gyakorlatok pontos kivitelezésére, ne is várjunk el ilyesmit. Gyors, erőteljes mozgással vezethetjük le a kis méregzsák dühét, lassú, nyújtó mozdulatokkal oldhatjuk a szomorúságot. Hosszasabb üldögélés, kényszerű ébredés után mutassuk meg, hogyan biciklizhetünk a levegőben, ez lendületbe hozza a vérkeringést.

Súlypontemelkedés

Álljunk az ajtófélfa mellé, guggoljunk le, és ugorjunk minél magasabbra. Vajon másodszorra-harmadszorra sikerül magasabbra ugrania?

Fókajárás

Ez a fekvőtámasz bevezetése. Kezünkön támaszkodunk, lábunkat hátul nyújtva húzzuk magunk után. Jelöljünk ki a szobában két kaput, próbáljunk egymás kapujába fókajárásban kezünkkel beterelgetni egy lassan guruló rongylabdát.

Hasizomgyakorlat

Ez is páros játék. Feküdjünk a hátunkra, fejünket érintsük össze, lábunkat kinyújtjuk, lábfejünknél elhelyezünk egy-egy kispárnát. Bokánk közé fogjuk, megemeljük és fejünk felett átnyújtjuk csemeténknek, aki a magasba emelt lába közé veszi, leereszti, és felemeli bokája közé szorítva saját kispárnáját. A feje fölött átadja nekünk, és így tovább.

4-6 éves kor – Ovis torna, ovis úszás

Az óvodai csoportfoglalkozás keretében tornáznak a gyerekek, néhol tornaterem is van, de a feltételeknél fontosabb az óvó nénik buzgalma. Csak rajtuk múlik, hogy valóban tornáznak-e a gyerekek, akár mindennap, udvaron, csoportszobában, tornateremben. Ne várjunk ezektől az alkalmaktól jelentős eredményeket, de azoktól az úszó- vagy egyéb tanfolyamoktól se, ahova délután, óvoda után hordjuk csemeténket. A gyerkőcöket leginkább az élmény ragadja meg, az oktatóra és a mozdulatokra csak részben figyelnek oda.

Tanfolyam, különóra

A kisóvodásoknak éppen elég hosszú a nap, ne kurtítsuk meg rövid otthon töltött idejét még egy kötött programmal. A mozgás örömét inkább úgy biztosíthatjuk számára, ha az oviból gyalogosan sétálunk haza, elévisszük kisbiciklijét, kitérünk megszokott játszóterünkre. Itt az ideje, hogy megtanuljon kétkerekűzni, görkorizni!

Két keréken

A seprűnyél és a kitámasztókerék felesleges, sőt inkább akadályt jelent. A bizonytalankodás kezdeti szakaszában a bicikli magassága akkor jó, ha a gyerek mindkét talpa leér a földre, hadd hajtsa magát a már megszokott kismotortechnikával. Vastag kerékkel földes terepen is tud haladni, és a kezdeti esések miatt itt biztonságosabb is, mint az aszfalton. Egészen enyhe lejtő segít a bátortalanabbaknak. A sisak, a térd- és könyökvédő hasznos, de a mászókán vegyük le a sisakot, mert a fokok közé szorulhat benne a gyerek feje!

Hernyótalpon

Egysoros, gumikerekű görkorival tud igazán haladni a lurkó. A műanyag, állítható, cipőre húzható négykerekű játékkal csak a szobában, a padlószőnyegen tud gyakorolni. Elengedhetetlen a térd-, könyök- és csuklóvédő, a kesztyű és a sisak. Először meleg burkolaton próbálkozzon, ezután következhet a játszótér aszfaltja, utcára pedig csak akkor mehet, ha biztonságosan tud fékezni.

Hétvégenként kirándulás

Minden gyerek boldog, ha egész napra kimozdulhat, focizhat, tüzet rakhat apával, tollaslabdázhat, hentereghet a fűben anyával, kergetőzhet a fák között testvéreivel. Ahhoz, hogy a kirándulás ne nyűgösködésbe, morgásba fulladjon, erre mindre szükség van, amit pedig megkurtíthatunk, az a hosszú, monoton gyaloglás. Vegyünk a kis lurkónak egy vidám, kisméretű, széles, párnázott vállpántú hátizsákot, és rakjuk meg kedvenc egészséges csemegéivel (müzliszelet, répa, karalábé, natúr pattogatott kukorica, víz). Térképezzük fel a lakóhelyünkhöz közeli kirándulóhelyeket. A pihenőt legalább kétórásra tervezzük, hogy játékra is jusson idő, enélkül éppen az élmény marad ki a gyerek számára. Jó, ha az út második szakasza rövidebb, könnyebb, hiszen ekkor már fáradt csemeténk. A rendszeres túrázással egyre kitartóbbak leszünk, ám eleinte öt-nyolc kilométeres út is elegendő, hiszen ezt visszafelé is meg kell tennünk! Inkább rövidebb útvonalat válasszunk, de ne cipeljük a kis sószsákot!

6-8 éves kor – Ismerkedés a sportágakkal

Itt az ideje, hogy csemeténk valamilyen sportegyesület keretében elkötelezettebben is sportoljon. Az egyesületben új gyerekekkel ismerkedik meg, más szerepet vívhat ki magának, mint az oviban. Más jellegű kapcsolat alakul ki az edzővel, mint az óvó nénikkel. A régi, biztonságos közeg továbbra is megmarad napközben, az egyesületben pedig gyakorolhatja, hogy odafigyeljen az edző utasításaira, siker- és kudarcélményekkel gazdagodik.

Milyen sportágat válasszunk?

A legfontosabb szempont, hogy közel legyen, és a gyerek szeresse, amit csinál. A legkönnyebben elérhető sportegyesületnél érdeklődjünk. Ha autóval kell edzésre fuvaroznunk, vagy a tömegközlekedéssel szeljük át a szennyezett levegőjű várost, kérdésessé válik az edzés hatásfoka. Minden iskola kínál valamilyen sportolási lehetőséget, és a kisebb falvakban is van focicsapat. Ne nézzük le ezeket a lehetőségeket, fő, hogy mozogjon és közösségben legyen a gyerek. Ebben az életkorban szabad évente sportágat váltani, jó, ha többet megismer a gyerek, így később tud választani, kiderül, mi való neki, miben lehet eredményes.

Csapatban vagy egyénileg?

Fiúk körében különösen népszerűek a labdajátékok, de az edzések nem mindig a játékról szólnak! A félénk, visszahúzódó gyerek háttérbe szorulhat, a vezéregyéniség állandó összetűzésbe kerülhet a csapattagokkal. Lehet, hogy ők valamilyen egyéni sportban eredményesebbek, illetve jobban érzik magukat. Így van ez azoknál is, akikben különösen erősen él a versenyszellem. A gyerkőc vérmérsékletétől és az edzőtől, az edzések hangulatától is függ, jónak bizonyult-e választásunk. Ha lehet, nézzünk végig néhány edzést, hallgassuk meg, mit mesél a gyerek.

Munka vagy szabadidő?

A sport mindkettő. Az iskolai munkához képest felszabadulást, új közeget jelent, mégsem kötetlen tevékenység. Akkor is kell mennünk, ha nincs kedvünk, a feladatokat akkor is végeznünk kell, ha már elfáradtunk. A heti két-három edzés rendszerint nem megterhelő, de ha ennél nagyobb elkötelezettségről van szó, figyeljünk oda, marad-e még ideje a gyereknek játékra, nincs-e teljesen betáblázva. Egyre nagyobb teljesítményre sarkallva egyre kevésbé lesz szórakozás a sport, végül munkává válik, még ha örömteli is. Minden esetben csak egyedileg tudjuk értékelni, hogy ezzel személyisége gazdagodik-e, fejlődik-e, vagy éppen sérül.

Melyiket a sok közül?

Foci

Miközben rúgják a labdát, megtanulják, hogy a szabályokat el kell fogadni és be kell tartani, hogy összjátékkal lehet csak győzni, hogy az ellenfél nem ellenség, és a sportszerűség a mindenáron való győzelem fölött áll. Az izomzat egyenletesen fejlődik, a kitartóerő folyamatosan nő, a mozgáskoordináció javul. Edzés során jelentéktelen a sérülésveszély, játék közben azonban gyakoriak az ütközések. Szinte mindenhol van rá lehetőség.

Úszás

A fül-orr-gégészek óva intenek a medence vizétől, más orvosok szerint az asztma és a tartáshibák ideális gyógymódja. Győződjünk meg a tisztaságról, és váltsunk sportágat sorozatos középfülgyulladás esetén. Előnye, hogy egyéni kiemelkedésre, játékra, tömegsportra is lehetőséget nyújt, ducik is eredményesek lehetnek benne. Az egész testet megmozgatja, kíméletesen fejleszti az izomzatot, nem terheli a vázrendszert, ízületeket.

Torna

A kislányok kedvelt sportága a klasszikus balettől kezdve minden ágazata. Fejleszti a mozgáskultúrát, az egyensúlyérzéket, elősegíti a helyes testtartás kialakulását. Minden izmot erősít, növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot, ám ez részben feltétele is a sikernek, ezért masszív testalkatúak kevesebb örömöt találnak benne. A gyakorlatok nehezedésével egyre keményebb munka vár az ízületekre, ínszalagokra, a sérülésveszély, húzódás, szakadás ezeket a helyeket érinti. A legkorábban kezdhető sport, már hároméves kortól várják a kicsiket az edzők.

Divatos sportágak

Egy-egy sportág népszerűségét nagyban növeli néhány kiemelkedő sportoló sztárolása, melynek egyetlen haszna, hogy felkeltheti a gyerekek érdeklődését az aktív sportolás iránt. Mind népszerűbbek a téli sportok, leginkább a síelés és a különleges sportok, mint például a nálunk még annak számító búvárkodás, jégkorong vagy szinkronúszás. Lelkesedésük mellett a szülők részéről jelentős anyagi támogatásra is szükség van, nem is beszélve a ráfordított időről. Ahol erre lehetőség nyílik, az egész család a sport bűvöletébe kerül.

Egyedi helyzetek, egyedi megoldások

Duciknak nehezebben megy a mozgás, háttérbe szorulnak, lemaradnak, esetleg gúnyolódás célpontjává válnak. Persze elmegy a kedvük a mozgástól: ördögi kör alakul ki. Társuljunk más túlsúlyos gyerekkel, ha már ketten vannak a csapatban, nem érzik olyan rosszul magukat. Beszéljünk az edzővel, hogy vegye figyelembe a problémát. Keressünk környékünkön duciklubot, speciálisan a kövér gyerekeknek szervezett egyesületet. Ne a lefogyásra, hanem a neki megfelelő mozgáslehetőség megtalálására törekedjünk. Más jellegű problémával küzdő gyerekeknek (szellemi és testi fogyatékkal élőknek) is segít a csoportos, számukra fejlesztett mozgásterápia.

Hol keressünk?

A www.tango.hu honlapon a szabadidő témára keresve bőséges sportkínálatot találunk az egész ország területéről.

Kirándulásaink tervezésében segítség lehet a www.kirandul.hu honlap böngészése.

A www.taborozas.lap.hu honlapon nemcsak nyári táborokat, hanem hétvégéken, az év folyamán máskor is felkereshető helyeket találhatunk.

Forrás: Kismama magazin