Baba

Kirándulás babával, kisgyerekkel

Kis séta az erdei utakon, rövidebb kerékpáros program, egész napos játszótéri program - erőnlétetektől, elszántságotoktól és persze a kis elsőtúrázótól is függ. Néhány tipp, hogy könnyebb legyen a babás gyalog- és a biciklitúra.
2015. Május 10.

Könnyebben indulsz neki, ha korábban is rendszeresen kirándultál, de ötletes megoldásokkal, praktikus felszereléssel a kényelmesebbeknek sem megerőltető a kimozdulás. Hívj magaddal gyerekes ismerősöket, barátokat, így mindannyian jobban szórakoztok. Rövid gyaloglást és közös élményt nyújtó programot, például libegőzést, szalonnasütést, focizást tervezzetek.

Háti hordozóban

Indulás előtt tedd tisztába, és kínáld meg gyümölcsteával, vízzel. Állítsd az ülőrészt a megfelelő magasságra, hogy a kicsi karja szabadon mozoghasson. Beültetés után ellenőrizd, hogy nem szorult-e be a lábfeje. Nyáron elengedhetetlen a napvédelem, jó, ha a hordozónak teteje és esővédője is van, ha még sincs, mindig tegyél sapkát a gyerkőc fejére, adj rá hosszú ujjú ruhát. Kösd a kedvenc állatfiguráját vagy valamilyen babrálni való játékot a hordozó vállpántjára, hogy legyen mivel foglalkoznia, és menet közben ne veszítsétek el.

Erdei terepen használj vándorbotot az egyensúlyozáshoz: a hordozó nem hátizsák, a gyerkőc hirtelen mozdulatokat tehet benne. Egy óra üldögélés elég lesz neki, tarts szünetet, és hagyd járkálni. Úgy válaszd meg a kirándulás célpontját, hogy játékra, mozgásra legalább annyi idő legyen, mint a menetelésre.

Ezt vidd magaddal a hátizsákban

  • Az aljára tegyél be egy váltás ruhát nejlonzacskóba csomagolva – lehet, hogy nem lesz rá szükség, így akár állandó felszerelésként benne is maradhat.
  • Pelenkázáshoz a legkisebb kiszerelésű törlőkendő és egy-két pelenka elegendő. Hasznos a pelenkázólap: ha a sajtkukacot már nem ezen teszed tisztába, ráülhettek a homokozó szélén vagy a fűben.
  • Kézmosáshoz és iváshoz mindkettőtök számára elegendő vizet, törlőkendőt vagy kis frottír kéztörlőt is vigyél.
  • Kis műanyag dobozban megtisztított, felszeletelt gyümölcsök vagy zöldségek étkezések közben is, akár nyűgösködés, unatkozás ellenszereként is jól jöhetnek.
  • Még egy nejlonzacskó a szemétnek, használt pelusnak – sajnos nem mindenhol találsz szemetest – vagy a piszkos ruhának.
  • Külön rekeszben tartsd a kulcsot, a mobilt, a zsebkendőt, hogy ne a táska aljáról kelljen előkotorásznod.

Biciklizés a babával, kisgyerekkel

Ha szeretsz tekerni, nincs akadálya az aktív pihenésnek, amint biztonságosan ül a baba, megkezdheted vele a rövidebb biciklitúrákat. Feltétlenül vedd figyelembe alvásidejét, mert a biciklisülésben alvó gyerek feje veszélyesen oldalra dől, ilyenkor kénytelen vagy pihenőt tartani. Első alkalommal tarts főpróbát a gyerekülésben rögzített, megfelelő súlyú csomaggal, hogy érezd, többletsúllyal hogyan tartod egyensúlyban a járgányt.

A kormány és a nyereg közé szerelhető ülésben a kisebb, de már önállóan ülő gyerkőcöt biztonságosan „szem előtt” tarthatod, beszélgethetsz vele, és ő is jobban lát, mint a hátad mögött. A kerékpár könnyebben kormányozható, súlypontja kevéssé változik, hátadra veheted a hátizsákot, illetve a kerékpár csomagtartója is szabad marad. A gyerekülés azonban kicsit akadályoz a tekerésben, és elég rövid élettartamú, hat-nyolc hónapos kortól 15 kilóig ültetheted bele a kicsit. Hűvösebb időben jól jön a menetszél ellen a kormányra szerelhető szélvédő.

A nagyobb gyerkőcnek a nyereg mögött a helye. A magas, bélelt támla, az állítható lábtartó és biztonsági öv a kényelem mellett a biztonságot is szolgálja. A csomagtartóra vagy adapterrel a nyereg alatti vázrészre felszerelhető gyerekülésben 22 kilóig szállíthatod a kisgyereket. Minél hátrább tolódik a kerékpár súlypontja, annál nehezebb megtartani az egyensúlyát, különösen ha dönthető az ülés, illetve kihajol belőle a gyerek.

Hátizsáknak nincs helye, első kosárral, nyeregtáskával nyerhetsz helyet a kirándulófelszerelésnek. A gyerkőc szélvédettebb helyen utazik, igaz, a hátadon kívül csak oldalra nyílik kilátása, és te sem látod őt, ezen a kormányra szerelt visszapillantó tükörrel segíthetsz.

Bukósisak feltétlenül szükséges a gyerek számára is, a napvédelemre pedig fokozottan ügyelj, és a menetszél miatt a sétálásnál vastagabb ruházatot adj rá, hiszen amíg te kimelegedsz a tekerésben, ő lehűl üldögélés közben.

Forrás: Kismama magazin