Baba

Mikortól mehetek biciklizni a kicsivel?

A két keréken való közlekedést élvezik a babák. De ne felejtsd el betartani az óvintézkedéseket!
2012. Október 11.

Amint a baba önállóan is biztonságosan ül, megkezdheted vele a rövidebb biciklitúrákat, tehát körülbelül kilenc hónapos korától. A gyerekülés megvásárlásához vidd magaddal a biciklidet és a gyereket is. A gyerekülést a gyerek súlyának megfelelően válaszd ki, de persze a biciklidre is felszerelhetőnek kell lennie.

– A kormány és a nyereg közé kisebb teherbírású ülés szerelhető, hamarabb kinő belőle a gyerek. Kissé terpesztett térddel kell tekerned, a bicikli súlypontja azonban nem változik, könnyen megtarthatod az egyensúlyt. Menet közben beszélgethettek, ő is jól lát, hátadon pedig vihetsz hátizsákot.

– A hátad mögé, a csomagtartó helyére szerelhető ülés nagyobb gyereknek is kényelmes, hosszabb élettartamú. Ám több hátránya is van: a bicikli egyensúlya megváltozik a hátsó súllyal, nehezebb megtartani, hátad mögött nem látod, süti-e a nap a gyereket, nem bóbiskol-e el, nem fázik-e, hiszen te kimelegedsz, amíg ő csak üldögél, a hátadra nem vehetsz fel hátizsákot.

– A bicikli-utánfutó véd az időjárás hatásaitól, hatéves korig használható, nyugodtan elaludhat benne a gyerek, így az alvásidejét is kihasználhatod testedzésre, és ezalatt mindketten levegőztök. Hátránya, hogy csak jó biciklis terepre való, mert kissé zötykölődik, és nagy súlya miatt komoly erőkifejtést igényel a haladás.

– Fontos, hogy mindig ügyelj a biztonságra! A gyerek lábát csattal rögzítsd az állítható lábtartóba. A magas háttámla biztonságosabb és kényelmesebb, ám fontos, hogy a biztonsági öv vállpántját mindig a gyerek magasságának megfelelően állítsd be. Mindketten viseljetek sisakot. Első alkalommal egy nehéz hátizsákot helyezz a bicikliülésbe, és így gyakorold a manőverezést. A kicsit fokozatosan szoktasd a biciklis kirándulásokhoz, de ne felejtsd el, hogy ez neki tétlen üldögélés, tehát csak rövid ideig szórakoztató, biciklizni pedig csak jó levegőn érdemes!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Biciklis kirándulások
  • Sportol a család
  • Babaszállítás biciklivel