Baba

Így fejlődik az egyensúlyérzéke

Az egyensúlyérzék már a magzati lét ötödik hónapjában fejlett, érett és működőképes.
2008. Január 28.

A belső fülben elhelyezkedő szerv a születés pillanatától érzékeli az ingereket: a nehézségi erőt, a hely-, helyzet- és irányváltoztatást. Az agy más érzékszervek által küldött információkat is feldolgoz a testhelyzet megállapítására: a látás, a tapintás és az izmokat érő ingerek mind összekapcsolódnak.

A kisbaba az első napoktól kezdve testhelyzetének megtartására, illetve a felemelkedésre törekszik. A néhány hetes csecsemő hasára fordítva néhány percre megemeli a fejét, majd visszaejti, néhány hónap múlva folyamatosan tartja alkarjára támaszkodva.

Négy-öt hónaposan próbálkozik az oldalra fordulással, még megijed, ha nehéz fejecskéje elhúzza és váratlanul átfordul a hátára. Kutatók megfigyelték, hogy a fejlett egyensúlyérzékkel rendelkező gyerekek más szellemi területen is élen járnak, valamint kiegyensúlyozottak és boldogok, mert az agyban ezek az idegpályák összefonódnak.

Így fejlődik az egyensúlyérzéke

A hintázás kicsiknek-nagyoknak jó móka, ráadásul hasznos is

A ringatást, hintáztatást, hordozást, zötyögtetős játékokat tehát nemcsak élvezik a picik, hanem serkenti is fejlődésüket. Emellett az is fontos, hogy szabad játék során érzékelhessék saját testüket a padlón, füvön, tágas, szabad térben.

Ezek is érdekelhetnek:

A hintázás is fejleszt

Kapaszkodva az első önálló lépésekig

Hol jobb a babának, bölcsőben vagy kiságyban?

A magzat fejlődése 4 percben

Forrás: Kismama magazin