Gyerek

A hintázás is fejleszt

A fülben levő egyensúlyérzékszerv legfontosabb képességeink alappillére. Jobban vág az agyuk azoknak a gyerekeknek, akiknek az egyensúlyérző szervét gyakran éri inger.
2014. Július 01.

A hintázás szuper és nagyon hasznos játék kicsi és nagy gyerekeknek is

Minél több mozgáslehetőséget biztosítasz a gyerkőcnek, annál jobban fejlődik tehát nemcsak az egyensúlyérzéke, hanem a teljes idegrendszere is.

Először óvatosan próbáld ki a hintázást, de ne evés után! Ha csak a finomabb mozgást szereti, lassan, fokozatosan fedezzetek fel izgalmasabb játékokat. Esetleg először gyengéden lovacskázzatok a térdeden.

Hinta a játszótéren, a szobában vagy akár a lábadon – a ritmikus előre-hátra, fel-le mozgás akkor is fejleszti az egyensúlyszervet, ha te lököd a hintát. A mozgást kísérd mondókával, ezzel a beszédfejlődését is támogatod egyúttal. Hintázáskor érzi a gyerkőc, merre van előre, hátra, fent és lent, ám csak sok gyakorlás után fogja eltalálni a megfelelő ritmust a hinta önálló hajtásához.

Ehhez koordinációs készség, összpontosítás és irányérzék szükséges, akárcsak sok későbbi szellemi tevékenységhez: az óra leolvasásához vagy annak megjegyzéséhez, hogy merre van a “d”, “p” és “b” betű szára. Hintázáskor az ehhez szükséges tapasztalatokat szerzi meg a gyerkőc. A felsőtest és a láb egyidejű és ellentétes mozgását az agynak kell összerendezni. Először válaszd szét a két mozgást, és csak a lábra vagy a felsőtestre figyelve biztasd: most előre, most hátra.

Engedd olyan alacsonyra a hintát, hogy lábával leérjen a földre, így lökdöshesse magát. Tekerd be néhányszor egyik oldalra a kötelet, így a forgást is kipróbálhatja. Hintaszékben vagy műanyag libikókában már az önállóan jól ülő kicsik is felfedezik az előre-hátra dülöngélés élvezetét.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin