Kisgyerek

Mit tegyek, hogy ügyesebb legyen?

Minél többet mozog a gyerek, annál ügyesebb lesz később. Különösen fontos az egyensúlyérzék fejlesztése, még olyan tevékenységekhez is, melyeknek látszólag nincs köze a nagy mozgásokhoz!
2012. Szeptember 11.

Mit tegyek, hogy ügyesebb legyen?

A fejlett egyensúlyérzék számos olyan képességet is támogat, amelynek látszólag nincs köze a mozgáshoz. Amikor az írás-olvasás tanulásakor a gyerek megállapítja, hogy a p betű szára lefelé, a b betűé felfelé húzódik, akkor a korábbi egyensúlyozós tapasztalataira hagyatkozik. Ezért is jó, ha minél többet mozog, sok tapasztalatot gyűjt testéről, az irányokról. A mozgás közvetve az egész agyfejlődést serkenti. Az egyensúlyérzéket a sok mozgás fejleszti.

Szobában vagy kertben akassz fel neki hintát. Lökdösd kitartóan az ülésben, amíg megtanulja magát hajtani. Jó, ha van egy támla nélküli, alacsonyra eresztett hintalap is, erre ráhasalva vagy ráülve rugdalhatja magát, így megérzi az összefüggést a mozgás és saját teste között.

A játszóterezés mellett vagy helyett menjetek minél gyakrabban valamilyen természetesebb közegbe: parkba, ligetbe, vízpartra. Hadd csimpaszkodjon egy alacsonyabb ágra, ugráljon, henteregjen a domboldalon.

A műanyag kismotor, pedál nélküli fabicikli, roller is fejleszti az egyensúlyozást, sokkal inkább, mint a kihívást nem jelentő stabil háromkerekű.

Szabad kicsit vadulni is: kulcsold át kezeddel a hóna alatt, és forgasd meg körbe, hogy magasra repüljön a lába.

A zene és a tánc pedig nemcsak “tökéletes” fejlesztő, de nagyszerű móka is egyben: tedd be a kedvenc zenéteket (nem kell feltétlenül, hogy gyerekdal legyen), és ugráljátok, bulizzátok körbe a szobát!

Kapcsolódó cikkeink: