Kisgyerek

Hinta a szobában

A ringatózó mozgás az egyensúlyérzékelő szerv ingerlése révén fejleszti a gyerek különféle mozdulatainak összehangoltságát. A lakásban is felszerelhetünk ajtónyílásba akasztható hintát.
2008. Január 26.
Hinta a szobában (Fotó: Getty Images)

Ha kicsi a belmagasság, vagy szűkös a hely, elegendő egy kis gumilap, amit alacsonyra engedünk, hogy ráhasalva önállóan is lökdöshesse magát csemeténk a lábával. Hasonlóan kis helyigényű a függőlegesen rugózó, felakasztható hintaszék is. A hagyományos hintaló és hintaszék mai változata a félhold alakú “sajt” vagy ívelt falap. Ha hinta helyett nyújtót szerelünk fel, még az izomzata is erősödik, miközben leng. Olyan alacsonyra állítsuk be, hogy felnyúlva kényelmesen elérje, hiszen csak így tudja hajtani magát. Akkor is fejlődik az izomzata, ha csak lóg rajta és saját testsúlyát tartja, ne akarjunk tornamutatványokat kicsikarni belőle.

Hinta-palinta

A ritmusos előre-hátra mozgás fejleszti az egyensúlyérzéket, serkenti a mozgásfejlődést és az agyi funkciókat. Ne ültessük hintába kisgyerekünket, ha fél, inkább kínáljunk fel neki más, hasonló mozgáslehetőséget.

Bátortalanoknak a hintalóhoz hasonló alkalmatosságok valók (félhold, krokodil, játszótéri rugós ringatózók). Ezekbe önállóan is be tud ülni, a mozgást saját maga irányítja súlypontjának áthelyezésével. Nagyobb labdára, gördeszkára ráhasalva görgetheti magát. Vásároljunk kötélen lógó kerek gumikorongot vagy olyan hintát, melynek ülőfelülete egyetlen gumilapból áll. Engedjük le alacsonyra, hogy a kis lurkó lába leérjen, és ráhasalva lökdöshesse magát.

Merészeknek inkább a zárt ülésű hinta felel meg. Ebbe csak segítségünkkel tud beszállni, így megelőzhetjük a baleseteket. A műanyag etetőszék formájúakba nehezebben tudjuk beleereszteni, a fahinták elöl-hátul fel-le húzható korlátjával könnyebben boldogulunk. Az alacsony állványú szobai hintákat hamar kinövik, inkább ajtónyílásba akaszthatót vásároljunk. Hintázás közben soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Mondókázzunk közben, ezzel is fejlesztjük ritmusérzékét.

Forrás: Kismama magazin