Kisgyerek

Ezek a kétéves kori mérföldkövek számítanak igazán

Sok szülő számára a kétéves kor vízválasztó, mert a gyermeke bölcsődébe kerül, így már mások kísérik figyelemmel a nap nagy részében.
2020. December 14.
Ezek a kétéves kori mérföldkövek számítanak igazán (fotó: Getty Images)

Ezért sokan különösen fontosnak tartják a kétéves kori fejlődési mérföldköveket. Természetesen nincs két egyforma gyerek, minden gyerek a saját tempójában fejlődik, a saját ritmusa szerint.

Kétéves korban a fejlődési mérföldkövek még kevésbé kötődnek specifikus képességekhez, inkább olyan viselkedésre irányulnak, amely kognitív és fizikai teljesítmények széles skáláját képes megjeleníteni. Tehát ahelyett, hogy azon aggódnánk (vagy örülnénk), ha a kétéves gyermekünk magabiztosan tud járni, futni, egyszerű mondatokat mondani, vagy egy vödröt megtölteni vízzel majd kiönteni azt, a szülők holisztikusan szeretik nézni a gyermeküket. Ezért két nagy területre érdemes inkább odafigyelni: a sok mozgásra és a függetlenségre.

A kétévesek fejlődési mérföldkövei

Mozgás

Mostanra valószínűleg már rájöttél, hogy a gyermeked új képességei egyszerre jelentenek áldást és átkot. Mindennél igazabb ez a mozgásra. öröm látni, ahogy csúszdázik, lépcsőzik, felmászik, de próbára is teszi a szülők idegeit. Mégis a legjobb amit tehetsz, ha sokszor viszed játszótérre, ahol remekül tud fejlődni a mozgása.A kétéves gyerekeknek képesnek kell lenniük járni, futni és ugrani. Már tudniuk kell felmenni a lépcsőn, felmászni és lecsúszni a csúszdán. ha tudni akarod, hogy képes-e labdába rúgni vagy teletölteni egy edényt, majd kiönteni azt, akkor erre a legjobb hely ha kint vagytok valahol a szabadban.Vörös zászlók a fejlődésben: Érdemes szakemberrel, orvossal beszélni, ha a gyerek járása egyenetlen, vagy ha lábujjhegyen jár kétévesen.Amin nem kellene aggódni: Néhány 2 éves gyerek egyszerűen óvatos. De nem szükséges ezt az óvatosságot a fejlődés késésének jeleként értelmezni. Az a gyermek, akinek nem volt helye a futásra, nem biztos, hogy magabiztosnak fog futni egyből. Az a gyermek, aki nem látott lépcsőket, nem biztos, hogy könnyedén megy fel a csúszda tetejére. Soha ne felejtsük el, hogy ezek a mozgások gyakorlást igényelnek. Mindig gondoljuk át, hogy volt-e korábbi tapasztalata egy adott mozgásban és kapott-e elegendő időt a gyakorlásra, a játékra és a szükséges készségek fejlesztésére.

Függetlenség

A függetlenség nagyon sok 2 éves kori képességhez kapcsolódik. A függetlenséget alakítgató gyermek jó úton jár.Az állandó mozgáshoz hasonlóan a függetlenségi törekvéseknek is megvannak a maga hátrányai. Egy függetlenedő gyermek elkezdi kialakítani saját véleményét. Emiatt előfordulhat, hogy nem akarják azt csinálni, amit te mondasz neki. Szóval számíthatsz arra a “nem” szóra. Elég sokszor. Ennek ellenére rengeteg kognitív képesség jelenik meg a “nem” szóban. Amikor a gyereked nemet mond, az azt jelenti, hogy meghallotta és megértette a kérésedet. Csak összevetik azt a saját vágyaikkal és közölni szeretnék a saját szándékaikat. Ennek ellenére azért jó, ha nem állandóan dacos és egy kétévesnek is képesnek kell lennie arra, hogy bizonyos utasításokat kövessen.Vörös zászlók: Egy kétéves gyereknek képesnek kell lennie kétszavas mondatok használatára, de ha egy gyermek könnyedén kommunikál anélkül, hogy beszélne, akkor az nem biztos, hogy gond. Ha úgy érzed, hogy a beszéd hiánya súlyosan befolyásolja gyermeked életét, akkor beszélj egy gyermekorvossal. Nem szabad összekeverni a függetlenségi törekvéseket a teljes ignorálással. Ha a gyermek nem kapcsolódik másokhoz, nem utánozza a szülőket, nem foglalkozik velük, az már érinthet kognitív késést.Amin nem kellene aggódni: A kétéves kori dac teljesen rendben van, azt jelenti, hogy keresi a helyét a világban.

Ami nem tartozik a kétévesek fejlődési mérföldkövei közé

Talán gyermeked egyre jobban érdeklődik a bili iránt, kíváncsi rá, hogy mit csinálsz a mosdóban, a fürdőszobában. Ahelyett, hogy kitessékelnéd, esetleg meg is figyelheti, hogy mit csinálsz, vagy el is mesélheted neki. Segít normalizáni és természetessé tenni a vécére járást, jó lehetőség is a pelenka-elhagyás felé vezető úton, ha tudja, hogy ez egy teljesen természetes dolog.(via fatherly.com)