Kisgyerek

7 pozitív módszer, ha folyton dacol veled a gyermeked

A következő módszerekkel érdemes próbálkoznod, ha gyermeked túl sűrűn ad hangot függetlenségi törekvéseinek.
2020. Április 24.
7 pozitív módszer, ha folyton dacol veled a gyermeked (Fotó: Getty Images)

“Nem!” Ha nálatok is ez mostanában a leggyakrabban elhangzó szó, bizonyára te is egyre frusztráltabb vagy a dacos, makacskodó kisgyermekedtől. Mielőtt aggódnál, azt fontos megjegyezni, hogy ez a fajta viselkedés normálisnak mondható, hiszen a kisgyerekek így próbálgatják a korlátaikat, és a folytonos ellenkezéssel magabiztosabbak szeretnének lenni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt a magatartást el kellene viselned – az alábbi pozitív nevelési módszerekkel segíthetsz gyermekednek a  függetlenségi vágyait eredményesebb irányba terelni.

Adj neki egy kis felelősséget

Tedd meg a gyermekedet a családi játékfelelőssé, akinek a feladata az, hogy minden játék el legyen pakolva a helyére a használat után, és ott is maradjon, amíg nem játszanak velük újra. Adj neki egy saját szivacsot, törlőrongyot, ha takarítasz, és engedd, hogy valamilyen apróbb feladattal besegítsen a házimunkába. Tanítsd meg neki, hogy a piszkos ruhát tegye a szennyestartóba, és ha egy bonyolultabb feladatot végez, azt egyszerűsítsd neki egyszerűbb lépésekké. A lényege ezeknek a gyakorlatoknak, hogy ez által tanuljon egy kis felelősségtudatot.

Engedd, hogy maga oldjon meg dolgokat

A tanulási folyamat szerves része, hogy egy kisgyermek maga küzdjön meg dolgokkal, amit a szülőnek nem egyszerű végignézni. Viszont ha valamivel nehezebben boldogul, nem az a jó módszer, ha azonnal a segítségére sietsz. Ahhoz, hogy egyszer önálló legyen, meg kell tanulnia egyedül megcsinálni dolgokat. Hagyd, hogy egyszerű feladatokat csinálhasson, amikkel képes megbirkózni, még ha egy kis nehézség árán is: ehessen egyedül, segítség nélkül, vegye fel a cipőjét, öltözzön át.

Bátorítsd, hogy döntsön

A kisgyerekek szeretnek próbálkozni, mit szabad nekik és mit nem. Ezzel tesztelik, mekkora kontrollal rendelkeznek önmaguk és a környezetük felett. Ahelyett, hogy minden apró konfliktusból vitát generálnál, próbálkozz inkább a diplomáciával! Nem akar felvenni egy adott ruhát? Bátorítsd, hogy mondja el, mi a baja vele. Javasolj neki 2-3 alternatív darabot, és tartsd tiszteletben, melyiket választja. Így magabiztosan dönt majd, ami a jövőben is hasznos lesz a számára, és a kreatív problémamegoldó képességük is fejlődik.

Mutasd meg neki, hogy működnek a dolgok

Ha nem tudsz ellenállni annak, hogy beavatkozz a dologba, amit éppen csinál, ne elvedd tőle a feladatot, hanem mutasd meg neki, hogy csinálja jól. Így nem ásod alá a képességeit, hanem megtanítod, hogy érdemes valamit csinálni. Például ha a takarításhoz csatlakozik, lépésről lépésre mutass meg neki egy feladatot, amit ő lemásolhat, majd begyakorolhat. Ha valami nem megy neki, mutasd meg újra.

Legyél következetes

Ha valami kezdetben nem működik, azt ne hagyd annyiban – csak idő kérdése, és menni fog. Ne felejtsd el, hogy minden gyerek a maga tempójában tanul, így a következetességet egyensúlyban kell tartanod a rugalmassággal. Bízz a folyamatokban, de figyeld meg folyamatosan a gyermeked, így egy-egy lépésnél tudsz egy kicsit módosítani.

Légy türelmes

Mint szülőnek, és mint felnőttnek, neked kell türelmesnek lenned ebben a nehéz fejlődési fázisban. Ne engedd, hogy az esetleges idegességed túl nagy hatással legyen rád, ügyelj a hangodra és a szavaidra – a gyerekek intuitívak, és több dolgot vesznek észre, mint gondolnád.

Tiszteld mint egyéniséget

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyermeked nem a te vagy a párod mini mása. Ők független egyének, tehát megvan, mint szeretnek, és mi tetszik nekik. Még nagyon fiatalok, és napról napra ismerik meg önmagukat is egyre jobban. Ehhez pedig fontos, hogy egy egészséges mennyiségű szabadságot kapjanak, ezzel is támogatva a tanulásukat és fejlődésüket.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)