Kisgyerek

Már megint ellenkezik a gyereked? Próbáld ki ezt a trükköt!

Ha már pattanásig feszültek az idegeid, és teljesen elveszted a türelmed, mert a gyerkőc nem képes együttműködni veled, segítünk, hogy rávedd, hogy meggondolja magát.
2020. Február 14.
Már megint ellenkezik a gyereked? Próbáld ki ezt a trükköt! (Fotó: Getty Images)

A dackorszak nagyon fontos időszak a gyermek fejlődése szempontjából, de egy makacs kisgyerekkel való állandó hatalmi harc kimerítheti a szülőket. Sokan hajlamosak arra, hogy megvesztegessék a csemetét az együttműködés reményében, de létezik ennél hatékonyabb stratégia is.

Hogy vedd rá, hogy azt tegye, amit mondasz?

Egy szinte már nevetségesen egyszerű módszer a gyermek motiválására, hogy megcsináljon valamit, ha megengedsz neki valamit, ha végrehajtja a kérést. Például ha nem akar kezet mosni, ahelyett, hogy negyedszerre is felszólítanád erre, ajánld fel neki, hogy ha megteszi, utána csinálhattok valami olyat, amit ő szeretne. Például ha “megmosod a kezed, választhatsz valamit uzsonnára”, vagy “ha lefekszel az ágyba, választhatsz egy esti mesét”. Ezzel elkerülöd a hatalmi harcot, a gyermeked mégis úgy érzi, hogy valamiről ő dönthet. Lehet, hogy egy kicsit várnod kell, mire elvégzi a feladatot, de általában működik ez a csel.

Miért működik ez a trükk?

Ahelyett, hogy valami konkrét jutalmat ajánlaná fel neki, ami lehet, hogy nem is tesz neki jót – édesség, mesenézés, stb. -, így valójában azt is kontroll alatt tartod, mit választhat a feladat elvégzéséért. Uzsonna így is mindig van, akárcsak esti mese, de ezt motivációként is alkalmazhatod.

Ahogy a kisgyerek cseperedik, vágyakozni fog a függetlenség után, és feszegetni akarja a határokat. Ha a kezükbe adsz egy döntési lehetőséget, azzal nagy eséllyel el tudod kerülni a hisztit, sőt, ez fejleszteni fogja a problémamegoldó készségét és a bizalmát is.(Cikk forrása: smartparenting.com)