Kisgyerek

Ezek a legjobb módszerek a hiszti kezelésére

A kisgyerekes szülők jól tudják, hogy ha csemetéjüknek bármilyen nagyobb érzelmi kihívással kell szembenéznie, azt hisztivel fogja lereagálni. A hiszti elkerülhetetlen időnként, de az nem mindegy, szülőként hogyan reagálunk rá!
2019. Október 10.

Más-más stratégiát igényelnek az otthoni hisztik, illetve a nyilvánosak. Ha otthon tör rá a gyermekre, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem borulunk ki mi magunk is, hanem nyugodtan tűrjük a dolgot. Ezzel azt az üzenetet közvetítjük a csemetének, hogy rendben van, ha fokozott érzelmeik vannak, és az is, ha emiatt hisztiznek egy kicsit.

Van néhány Montessori módszer, amik megkönnyítik az otthoni hisztik kezelését.

Legyünk türelmesek

Ha tudunk, üljünk le a földre a gyermek mellé, amikor elkezd hisztizni. Nézzünk ilyenkor rá, de ne érintsük meg azonnal, és ne beszéljünk vele rögtön. Valószínűleg úgysem hallaná meg azonnal a kicsi, és csak túlzottan stimulálná, amikor egyébként is felfokozott hangulatban van. Ne csináljunk semmi olyat, amiről azt gondolhatja, hogy megpróbálunk véget vetni a hisztinek, csak próbáljunk meg nyugodtak maradni. Ezzel is azt üzenjük, hogy rendben van, ha ilyen nagy érzéseik vannak.

Ne siettessük

A nagy érzelmi megterhelés vagy így, vagy úgy biztosan kijön a gyerekből, ezért ha megpróbáljuk elfojtani nála a hisztit, az később biztos elő fog törni. Amíg arra várunk, hogy a gyermek megnyugodjon, igyekezzünk nyugodt hangszínen beszélni, és testbeszédünkkel is higgadtan kommunikáljunk, ezzel is egyértelművé téve, hogy nem vagyunk dühösek rá.

Ajánljuk fel az ölelést, ha már készen áll rá

A hiszti előbb-utóbb csillapodni fog, hiszen a gyerekek mindig elfáradnak közben. Ezen a ponton ajánljunk fel egy ölelést, akár csak azzal, hogy kinyújtjuk felé a karunkat, hogy hozzá bújhasson. Mutassuk meg neki, hogy szeretjük, bármi is legyen – még akkor is, ha ő üvölt vagy rúgkapál.

Segítsünk neki felismerni az érzéseit

Miután a kicsi megnyugodott, segítsünk neki felismerni, miért is tört ki belőle a hiszti. Ezt megtehetjük úgy, hogy szavakba öntjük: “Látom, hogy nagyon dühös voltál, amikor megkértelek, hogy ne mássz fel a kanapéra.” Lehetséges, hogy ettől egy kicsit újra sírni kezd, mert ismét átéli a dolgot, de ez rendben van. Segíthetünk neki abban is, hogy ő maga próbálja meg szavakba önteni, milyen érzések vannak benne.

Természetesen a hisztik nem csak otthon, a négy fal között jöhetnek – sőt, gyakrabban történnek meg valamilyen nyilvános helyen. Ha ebben az esetben nehezebben őrizzük meg a nyugalmunkat, és nem tudjuk az előző lépéseket végigcsinálni, akkor is van megoldás arra, hogy kezeljük a hisztit.

Mennyire komoly a hiszti?

Első lépésként azt kell felismernünk, mennyire komoly a gyermekünknél a hiszti: el lehet-e esetleg ütni egy viccel, vagy elterelni a figyelmét egy kis nassolnivalóval? Amíg ezt megpróbáljuk kitalálni, addig is egy picit összeszedhetjük magunkat, vehetünk néhány mély lélegzetet, hogy könnyebben rájöjjünk, mi legyen a következő lépés.

Vigyük egy nyugodtabb helyre

Ha úgy ítéljük meg, hogy nem egy könnyedebb hisztiről van szó, a legjobb, ha nyugodtabb helyre próbáljuk meg vinni a gyermeket. Hagyjuk el például a boltot, vagy menjünk a park egy nyugodtabb végébe – de fontos, hogy ezt ne dühösen tegyük. Ne azt mondjuk neki, hogy miatta milyen kellemetlen helyzetbe kerültünk, helyette inkább azt, hogy elvisszük valamilyen csendes helyre, hogy kettesben lehessünk vele.

Vonjuk el a figyelmét

Míg otthon semmiféleképpen nem javasolt, hogy eltereljük a gyerek figyelmét, addig ha házon kívül vagyunk, érdemes ezt megpróbálni. Mutassunk rá valami szórakoztatóra a játszótéren, vagy kérjünk tőle segítséget a boltban, hogy kicsit másra fókuszáljon.

Számítsunk rá, hogy később lesz még hiszti

Ahogy arról már szó volt, ha eltereljük a hisztit, az csak egy ideiglenes megoldás, hiszen valamikor ki fog törni a gyermekből. Ezért készüljünk fel rá, hogy otthon elő fog jönni – ebben az esetben kövessük a fentebb írt lépéseket.

Forrás: mother.ly

Kapcsolódó írásaink: