Kisgyerek

3 tipp hiszti ellen

A dackorszak mindenkinél beköszönt. Gyereke válogatja, hogy a határfeszegetés mennyire erőteljes és mennyi ideig tart. Az anyaklikk bloggere ad tanácsot, neki milyen módszerek váltak be.
2017. Március 04.

3 tipp hiszti ellen

“A dac- és hisztikorszak beköszöntével megfigyeled, hogy a hajad naponta többször égnek áll, az idegeid olykor (jogosan) felmondják a szolgálatot, és úgy érzed, soha többet másik gyereket, többet nem szülsz, nem is vállalsz, vagy inkább visszaküldenéd oda, ahonnan jött” -írja az anyaklikk.cafeblog.hu szerzője, és valószínűleg ezekkel a sorokkal sokan értenek egyet.

Mert bár tudjuk, hogy a hiszti- és dackorszak nem cél nélküli, hanem egy nagyon is fontos fejlődéslélektani lépcsőfok, amit minden kisgyereknek meg kell ugrania ahhoz, hogy ismerje határait, és később kezelni tudja a saját érzelmeit, erősítse személyiségét, mégis adott helyzetben az üvöltő-síró-toporzékoló másfél éves mellett erre az igen kevés szülő képes figyelmeztetni magát.

Az anyaklikk.cafeblog.hu szerzője most olyan praktikákat mutat be, ami neki bevált. A lista persze szabadon bővíthető.

Berg Judit a csodafegyver

Berg Judit sok nagyszerű gyerekkönyv szerzője, az egyik népszerű meséje Zsófiról szól, aki hisztizik és persze közben kiabál. Egy napon megjelenik nála egy csúfosan nevetgélő lény, aki arra biztatja Zsófit, hogy hisztizzen csak tovább. A kislány viszont nem szeretne barátkozni ezzel a lénnyel, el akarja zavarni őt, így el kell hagynia a hisztit.

A lény a Hiszti Manó és ahogy a blog szerzője írja: a fiam ettől átkapcsol, kizökken, mintha kívülről kezdené magát látni, egy meseszereplőként: szeretné, hogy menjen innen a lény, és a képzeletbeli figura nálunk való megjelenése okán igyekszik lassan-lassan felhagyni a hisztivel, miközben biztosítom arról, itt vagyok, nálam megnyugodhat, átölelem.

Simogassuk ki a hisztit!

“Sokszor van, hogy csak annyira üvölt, toporzékol a fiam, hogy azért még meghallja, ha empatikusan közelítek felé. Hagyom tombolni, de fel-felajánlom neki bizonyos időközönként, hogy ha idejön, megölelgetem és kisimogatom a hisztit belőle. Nem szokott azonnal odasündörögni mellém, de ha jön hüppögve, akkor nagyon hálás a szeánszért” – a blogszerző másik bevált praktikája, amit egyébként több gyerekpszichológus – köztük például Ranschburg Jenő – is ajánl.

Elfogadás puszival

A harmadik bevált módszer kicsit hasonlít a másodikhoz: megerősíteni a gyereket abban, hogy nem haragszunk rá, itt vagyunk és ha gondolja, akkor menjen oda hozzánk egy puszira. Ez a szülői támogatás használ, még azt is megtudhatjuk, ha elég türelmesek vagyunk, hogy mi váltotta ki a dacosságot, és nem is olyan sokára tulajdonképpen meg is lehet beszélni a történteket: “Gondolom, nagyon rossz, hogy játszani szerettél volna, de én kértelek, hogy gyere enni!/Megértem, hogy rosszul esik, hogy nem kaphatsz most még egy sütit!” Elképesztő, de tényleg elég, ha érzik, megérted az érzéseiket, elfogadod őket. És egy idő után jön hüppögve, bújik, megnyugszik.”

A gyerekek persze különbözőek, így a hisztire sincs általános recept. Egy biztos, ez egy fontos időszak a személyiségfejlődésben és nagyon lényeges minta az, hogy ezekben a helyzetekben hogyan reagál a szülő.

Kapcsolódó cikkeink hiszti témában:

Forrás: anyaklikk.cafeblog.hu/babaszoba.hu