Kisgyerek

Hisztikorszak: gyakorlatias túlélési tippek

A mindig édesen mosolygó kisbaba helyét kétéves kor körül egy tízpercenként önmagából kikelve hisztiző kisördög veszi át. Te pedig ott állsz, és fogalmad sincs, mit rontottál el. Ismerős?
2017. Január 18.

Hisztikorszak: gyakorlatias túlélési tippek

Sajnos a hisztikorszak nagyon is létező jelenség, azonban tudunk néhány tippet, amivel minimálisra csökkentheted a kiborulások számát.

Amikor azt mondja: “NEM”

Minden erőddel azon vagy, hogy igazán simulékony és türelmes anyuka legyél, de amikor a kétéves totyogód már hatvanadszorra üvölti visítva, hogy “neeem”, pedig épp csak a zokniját akartad ráadni, akkor előfordul, hogy nálad is elszakad a cérna. Egyáltalán hogy lehet ezt bírni idegekkel?

Nos, az igazság az, hogy kétéves kor körül egy újabb fejlődési ugráshoz érnek a gyerekek. Ekkor jönnek rá, hogy a “nem” szónak mekkora hatalma van, a használatával pedig tulajdonképpen ők is képesek döntéseket hozni. Ez egy óriási felfedezés a számukra, éppen ezért szeretik ezt minél többet gyakorolni a nap folyamán (az anyukák nem túl nagy örömére).

Mit tehetsz?

Gondold végig, általában milyen kérdéseket teszel fel a gyerekednek? Sokszor kérdezel olyat, amire csak igennel és nemmel lehet válaszolni? És tudnád esetleg ezeket olyan kérdésekkel helyettesíteni, ami választásra ad lehetőséget? Például “Előbb felveszed a pizsamádat vagy megmosod a fogad?” Így érezni fogja, hogy neki is szabad keze van dönteni bizonyos kérdésekben, és hajlamosabb lesz együttműködni.

Amikor azt mondja: “AKAROM”

Sokszor a hiszti oka az, hogy a kicsi nem kap meg valamit, amit szeretne. Míg a csalódottságot felnőttként képesek vagyunk kezelni, a gyerekek még nem tudnak megbirkózni egy ilyen helyzettel, és csak borzasztóan frusztráltak lesznek tőle.

Mit tehetsz?

Ha érzed, hogy a gyermeked lassan kezdi felhergelni magát valamin, próbálj kompromisszumot ajánlani neki. Ha a boltban nagyon szeretne egy csomag gumicukrot, amit te nem akarsz megvenni, akkor például ajánld fel neki, hogy helyette egy kicsit játszhat a telefonodon. Amire viszont nagyon ügyelj, hogy sose ajánlj neki sütit, kekszet, túrórudit, hogy megkíméld magad valami rosszaságtól, amit épp el akar követni. Így ugyanis azt tanulja meg, hogy a csínytevésért cserébe édességet kap, ami egy nagyon káros és rossz asszociáció.

Amikor azt mondja: “NEM AKAROM”

Semelyik anyának sem újdonság az a kellemetlen helyzet, amikor tizenöt percen belül a munkahelyeden kellene lenned, de a gyermeked nem akarja felvenni a cipőjét/nadrágját…

Mit tehetsz?

Minél inkább próbálod rávenni a kicsit, hogy csinálja meg, amit kérsz, annál kevésbé valószínű, hogy hallgatni fog rád. Ez úgy látszik, a hisztis totyogók törvénye. De akkor mégis mit tehetsz? Próbálj meg nem reagálni rá! Teljességgel ignoráld a viselkedését.

A kiabálás, fenyegetés sehova nem vezet, ehelyett inkább vidd oda neki a cipőjét, nyugodt hangnemben kérd meg, hogy vegye fel, és tedd hozzá, hogy ha nincs kész öt percen belül, akkor egyedül indulsz el. Azt nem tanácsoljuk természetesen, hogy hagyd is otthon a gyereked. Remélhetőleg a “fenyegetés” megteszi a hatását.

Amikor azt mondja: “DE MIÉRT KELL…?”

A háromévesed azt hiszi, hogy ha elég sok kérdést tesz fel neked egy “utasítást” követően, akkor meggondolod magad azzal kapcsolatban, amit kérsz tőle. Okosak ezek a törpék, mi?

Mit tehetsz?

Bármennyire is kikívánkozik, próbálj nem ráüvölteni, hogy “azért mert azt mondtam”! Ehelyett vegyél egy mély levegőt, és kedvesen, tömören mondd el neki, miért szeretnéd, ha kikapcsolná a tévét/felvenné a pizsamáját/elmenne aludni. Olyan egyszerű szavakkal magyarázd el neki, hogy azt ő is megértse. Aztán hagyj neki elég időt, hogy megcsinálja, amit kértél.

Amikor azt mondja: “ENYÉM”

Nagyjából másfél éves korig minden gyerek abban a hitben él, hogy amit megkaparintott, az az övé. Csak három éves kor körül értik meg igazán, hogy mit jelent az, hogy “enyém”, “tiéd”. Addig sajnos bőven találkozhatsz olyan jelenetekkel, amikor a játszótéren a gyerekek egymásnak esnek egy homokozóvödör miatt.

Mit tehetsz?

Mivel ilyenkor még nem érti, mi az, hogy megosztani valamit (szó sincs irigységről!), ezért teljesen felesleges arra kényszeríteni, hogy adja oda a játékát egy vadidegen gyereknek. Inkább mondd neki, hogy “a kisfiú csak ki szeretné próbálni a vödrödet, adjuk oda neki, mindjárt visszahozza.” Ha többször megtapasztalja, hogy mások tényleg csak kipróbálják a játékait, aztán visszaadják, akkor könnyebben fogja legközelebb viaskodás nélkül magától odaadni.

Amikor azt mondja: “VEGYÉL FEL”

Mikor azért könyörög a karjait széttárva a gyermeked, hogy vedd fel, és cipeld, tulajdonképpen figyelemért és biztonságért áhítozik. Azért a biztonságérzetért, amit akkor élt át, amikor még kisbaba volt.

Mit tehetsz?

Nyilván vannak helyzetek, amikor nem tudod felvenni a kicsit, mert például tele a kezed. A visszautasítás pedig egyenes út egy újabb hisztihez. Ilyenkor próbálj felajánlani valamit neki helyette. Mondd, hogy “Anya most sajnos nem tud felvenni, de ha fáradt vagy, beülhetsz a babakocsiba” vagy “Ha szépen jössz a saját lábadon, mint egy igazi nagyfiú, akkor ha hazaértünk, felveszlek kicsit, jó?”

Kapcsolódó cikkeink hiszti témában: