Kisgyerek

Túl sokat várunk el a gyermekeinktől

A szülők nagy tévedésben vannak, amikor azt gondolják, a kisgyermekeik irányítani tudják az érzelmeiket.
2017. Augusztus 03.

Egy kisgyerek még nem tudja irányítani az érzelmeit

A legtöbb szülő sokkal többet vár el a kisgyermekétől, mint amire ő az életkora és fejlettségi szintje alapján képes – írja a parents.com.

Amikor a 3 évesed dührohamot kap, mert nem kaphat csokit, amikor sírni kezd, majd egyre hangosabban és hangosabban üvölt, azután pedig hanyatt vágja magát a földön és a végtagjaival csapkodni kezd, valószínűleg te is arra gondolsz elkeseredetten: mégis miért csinálja ezt? Miért nem tud normálisan viselkedni? Amikor véget érnek az ördögűzős jelenetek és te is lehiggadtál, rájössz, hogy azért, mert még csak 3 éves.

Hajlamosak vagyunk túlbecsülni gyermekünk érzelmi képességeit. Bár a kisgyerekek nagyon okosak, de az önuralomra még nem képesek. Ezt azonban sokszor elfelejtjük. A legrosszabb, amit hiszti esetén tehetünk, ha mérgünkben megbüntetjük a gyermekünket, mert ezzel csak még tovább növeljük a frusztrációját. Inkább támogatnunk kellene őt, mellette lennünk és megnyugtatnunk, hogy minél hamarabb csökkentsük a stressz szintjét.

Egy felmérés eredményei szerint:

– a szülők 56%-a hiszi azt, hogy egy majdnem 3 éves gyerek képes ellenállni a tiltott dolgoknak

– a szülők 36%-a szerint erre a fajta önuralomra már egy 2 év alatti kisgyerek is képes

– a szülők 43%-a úgy gondolja, a gyerekek 2 éves koruk alatt képesek osztozkodni

– a szülők 24%-a abban a súlyos tévedésben van, hogy már egy egyéves baba is tudja irányítani az érzelmeit, kontrollálni az indulatait

– a szülők 42%-a szerint erre 2 évesen állnak készen a kicsik

Az igazság pedig az, hogy:

– a gyerekek önuralma 3-4 éves koruk között kezd el kialakulni, és innentől számítva még évekbe telik, mire ténylegesen elsajátítják ezt a képességet

– a gyerekek 3-4 éves korukban kezdenek el osztozkodni

– a gyerekek 3-4 éves koruk környékén állnak készen arra, hogy irányítani kezdjék érzelmeiketAz első években a gyerekeknek útmutatásra, tanításra, szerető korlátokra van szükségük, nem pedig büntetésre. Legyenek reálisak az elvárásaink a kicsikkel szemben. Persze nehéz erre gondolni, amikor épp előbújik a babasárkány a kicsiből, és ésszerűtlen dolgok miatt kap hisztirohamot, de meg kell próbálnunk türelmesnek lenni. Mert egyszer tényleg képes lesz az önkontrollra, addig viszont nekünk kell őt segítenünk abban, hogy megismerje az érzelmeit, és megtanulja kezelni azokat..Kapcsolódó cikkek: