Kisgyerek

A legjobb tippek a hisztik túléléséhez

Ma már tudjuk, hogy a hiszti a gyermeki fejlődés normális és fontos része. Leginkább 1 és 3 éves kor között fordul elő, és a gyerek között jelentős eltérések mutatkoznak a hiszti intenzitásában és gyakoriságában is.
2022. December 15.
Kisfiú fejjel lefelé üvöltve lóg a kanapéról
Kép: Getty Images

A dackorszak és a hiszti egy természetes jelenség és a fejlődés fontos része. Persze attól, hogy ezt ma már tudjuk, nem könnyű megélni szülőként, hogy számunkra váratlanul a gyerek dühös lesz, sír, ordít vagy a földre vágja magát. Mindig jól jön néhány ötlet, amelyek talán segíthetnek abban, hogyan vészeljük át ezt az időszakot.

Értő figyelem, dicséret

A dackorszakban hajlamosak vagyunk csak a negatívumokra reagálni. Vegyük észre, amikor dicsérni érdemes és tegyük is meg. Fontos, hogy egyensúlyban legyen a sok „ne, ne csináld, ez nem volt szép” az elismeréssel.

Választás, irányítás szabadsága

Apró dolgokban adjunk teret a gyereknek, akármilyen kicsi is: két dolog közül döntsön ő, megadva neki ezzel az irányítás lehetőségét. Például felkínálhatjuk a lehetőséget, hogy a kék vagy a csíkos pulcsit veszi-e fel (de nyilván nem bízzuk rá a teljes aznapi öltözködést).

Figyelemelterelés

Amikor a hiszti megkezdődik, próbáljuk meg kizökkenteni a gyereket a helyzetből: kezdjünk el énekelni, menjünk át a másik szobába, guggoljunk mellé és öleljük meg.

Következetesség

Kulcsfontosságú, hogy kiszámíthatóak legyünk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy néha nem engedhetünk egy-egy helyzetben. Utóbbival azt is megtanulja, hogyan kell rugalmasnak lenni.

Egyéni sajátosságok, mintázatok felismerése

Jó, ha nem univerzálisan gondolkodunk a hisztiről: figyeljük meg a gyerekünk határait, jellemzőit annak, hogy mely napok nehezek, melyek könnyebbek. Például lehetséges, hogy egy kipihentebb hétvége után mindig könnyebbek a hétfők, de sok egymást követő fárasztó nap, garantálja a nehezen elalvást, nyűgösséget és a hisztiket.

Zéró tolerancia az agresszióra

Semmiképp ne hagyjuk szó nélkül a rúgást, harapást, ütést. Ez nem olyasmi, ami majd magától elmúlik, minden esetben zéró tolerancia az agresszív viselkedésre.

A fény az alagút végén

A dühkitörések száma ritkul az életkor előrehaladtával és 3 éves kor után, bár nem tűnik el teljesen, de lényegesen könnyebbé válik a helyzet. A dackorszak lehet nehezebb és lehet könnyebb, de mindenképp bekövetkezik, természetes és bármilyen nehéz is szülőként, fontos fejlődési szakasz a kisgyermek életében.

Forrás: healthychildren.org