Kisgyerek

Egy szuper trükk, amivel megnyugtathatod a hisztiző gyereket

Gyakran a legegyszerűbbnek tűnő módszerek a legsikeresebbek, már ami a hisztiző gyerekek megnyugtatását illeti. Egy anyuka például új szintre emelte a figyelemelterelést.
2019. Október 05.
Így terelheted el a kisgyerek figyelmét Fotó: iStock

Amikor egy kisgyerek hisztirohamot kap, gyakran képtelen az együttműködésre, egyszerűen azért, mert teljesen eluralkodnak rajta az érzelmek. Amanda, egy mamiblog írója, kétgyermekes anyuka úgy vette észre, hogy a kisfia teljesen kétségbeesett, amikor megkérte, hogy pakolja el az építőjátékot, mert azt hitte, hogy azt a művét is szét kell bontania, amin napok óta dolgozik. “Annyira szomorú és feldúlt lett, hogy nem tudott gondolkodni. Annyira felzaklatta ez a félreértés, hogy képtelen volt megnyugodni, így elmagyarázni sem tudtam neki, hogy pontosan mit szeretnék” – írja.

Amanda ezért egy gyors játékot talált ki a kisfiának: arra kérte, hogy nézzenek körül a szobában és keressenek öt kék dolgot. Azzal, hogy valami másra kellett koncentrálnia, megnyugodott, és végre meg tudták beszélni, hogy mit kell összepakolni. “Amikor szomorúak vagy zaklatottak vagyunk, az agy primitív része veszi át az irányítást, ezért teljesen az érzelmeink rabjaivá válunk. Ez a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt előfordul, ám a felnőttek már képesek arra, hogy kontrollálják ezt. Náluk így a logikus gondolkodás képes visszaszerezni az uralmat az agy felett” – magyarázza Amanda. “Segíthetjük ezt az átállást, ha valami másra irányítjuk a figyelmünk fókuszát és gondolkozni kezdünk.”

Az anyuka szerint, ha be akarjuk vetni ezt a trükköt egy hisztiző kisgyereknél, először is hívjuk fel magunkra a figyelmet: kalimpáljunk, ugráljunk, kapcsolgassuk fel-le a villanykapcsolót, vagy suttogjunk a kiabálás helyett. Utána adjunk neki valamilyen feladatot: keressen bizonyos színű tárgyakat, három puha játékot, nevezzen meg olyan állatokat, amelyek B betűvel kezdődnek. Nem kell, hogy bonyolult legyen a feladat, a lényeg, hogy az agyukat megtornáztassuk!

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: