Kisgyerek

29 taktika, ami működik a kisgyerekeknél

Amikor a kisgyermeked átlépi a dackorszak küszöbét, hirtelen olyan elképesztő kihívásokkal találod szembe magad, amikre korábban álmaidban sem gondoltál volna.
2017. Május 18.

Ha kérsz tőle valamit, ügyelj a szemkontaktusra és beszélj egyszerűen

A 2 és fél éves gyermeked kezd az önállóság útjára lépni, ami persze nem könnyű. Egyedül akarja felvenni a cipőjét. Rendben, hagyod neki. De nem jól rögzíti a tépőzárat. “Várj, hadd csatoljam be én” – mondod és segítesz neki. És máris kész a baj: “nem anya, nem jól csinálod, hagyjad, majd én!” – mondja, majd sírásban tör ki. Mit tehetsz? Pontosabban, mit tehettél volna?

A todaysparent.com 29 pontban gyűjtötte össze, mi az, ami beválhat, és mi az, ami nem!

A kisgyerekek önállósodni próbálnak, de bizonyos készségeket ehhez még nem sajátítottak el. Nem csoda, ha frusztrálttá válnak. Sokszor épp miattunk, szülők miatt, hiszen elmondunk nekik valamit egyszer, és elvárjuk, hogy onnantól kezdve mindig úgy is cselekedjenek. Aztán persze nem teszik, mert elfelejtik, mi pedig mérgesek leszünk rájuk és megbüntetjük őket, mert “rosszul viselkednek”. A kisgyerekek agya folyamatos fejlődésen megy keresztül, fontos, hogy mindig egyszerű utasításokat adj neki, és ismételj, ismételj, ismételj.

Segítünk, hogy mi az, amit valóban elvárhatsz egy kisgyerektől!

Szociális készségek

18 hónapos korban kezd el érdeklődni a gyermeked más gyermekek iránt, de még nem játszik velük együtt, inkább csak mellettük. Ebben a korban még normálisnak számít az agresszív viselkedés, például a harapás. Az osztozkodás fogalmát még nem ismerik, felesleges ezt elvárnod tőle.

Önuralom

A kisgyereked tudja, hogy nem szabad ledobni az ételt az etetőszékből, de a vágy, hogy lássa, hogyan pottyan le a tészta a padlóra, ellenállhatatlan a számára. Nagyon nehezére esik, hogy mégse dobja le, ezért ne csodálkozz, ha ideges lesz vagy hisztizni kezd, amikor megtiltod neki.

Érzelmek

A kisgyerekek nehezen birkóznak meg az érzelmeikkel. Ha elejtik a sütit, és az darabjaira törik, sírva fakadnak, mert annyira elszomorodnak. Tapasztalat hiányában még nem tudják, hogy ez az apró szomorúság rövid időn belül elmúlik, ezért hatalmas tragédiaként élik meg. Segíts neki szabályozni az érzelmeit, taníts neki nyugtató technikákat, mint például megölelni anyát, vagy a kedvenc játékot, inni pár korty vizet, mélyeket lélegezni stb.

Empátia

A kisgyerekek énközpontúak, az empátia fokozatosan alakul ki bennük. Talán tapasztalod is, hogy nem érti a gyermeked, ha valamiért sírva fakad, elszomorodik egy másik gyerek, akit lát.

Felfogás

A kisgyerekek nagyon sokat megértenek abból, amit kérünk tőlük, de túlbecsülni nem kell őket. Még csak most fejlődik a nyelvi készségük és a felfogásuk. Még ha érti is a szavakat, amiket mondasz neki, meg kell róla bizonyosodnod, hogy valóban rád figyel. Ha mondasz neki valamit, ügyelj a szemkontaktusra.

Ami működik

Jöjjenek a beígért taktikák, melyekre minden kisgyermekes szülőnek szüksége lehet, aki érteni és befolyásolni szeretné gyermeke viselkedését.

1. Megelőzés

Ha tudod, hogy a gyermeked önállóan szeretne felöltözni, olyan ruhát készíts ki neki, amivel könnyen boldogul: elasztikus nadrágot és olyan pólót, aminek nyúlik a nyakrésze. Ha játszótársakat vártok, készíts ki elegendő mennyiségű játékot, hogy ne legyen vita. És ha jót akarsz, ügyelj arra, hogy eleget egyen, igyon és aludjon a gyermeked, mert ha ezek bármelyike kimarad, jó eséllyel válik ingerültté.

2. Választási lehetőség

A kisgyerekek élvezik, ha dönthetnek. Kérdezd meg tőle: “gyalog menjünk a parkba vagy babakocsival?” “A piros csészéből innál vagy a zöldből?”

3. Felügyelet

Úgy segíthetsz megelőzni a frusztrációt, ha mellette vagy. Egy másik gyerek van a csúszdán, de ő is csúszdázni szeretne? Legyél ott mellette és mondd neki: “most ő csúszik le, de amint végzett, te következel”.

4. Elvárások és következmények

A gyerekek akkor követik a szabályokat, ha tisztában vannak velük. Ha beszélsz hozzá, ügyelj a szemkontaktusra, hogy megértse, mit kérsz tőle. “A papírra rajzoljunk. Ha nem a papírra rajzolsz, elrakom a ceruzákat.”

5. Mutasd és mondd

A gyerekek vizuálisak, ezért mindig mutasd is meg neki, mit csináljon. “Most én dobok egy aprópénzt a malacperselybe, most pedig te.”

6. Dicséret

Szülőként az egyik legfontosabb feladatunk a figyelem. Figyeljünk oda a gyermekünkre és dicsérjük meg, ha jól viselkedik.

7. Elterelés

Ha a kisgyermeked csalódott, mert a nővére nem adja oda neki a babáját, tereld el a figyelmét, hogy megnyugodjon. “Gyere, játsszunk a matricáiddal a konyhaasztalon.”

8. Eltávolítás

Ha semmi nem segít, akkor menjetek el arról a helyszínről, ahol kitört a hiszti. Keressetek egy békésebb zugot, ahol meg tud nyugodni a gyermeked.

Ami nem működik

9. “Gondolkozz el azon, amit csináltál”

Ez teljesen értelmezhetetlen egy kisgyerek számára.

10. “Kérj elnézést”

Lelkiismeret-furdalást okozol ezzel neki, ráadásul azt fogja hinni, hogy bármit megtehet, csak utána elnézést kell kérnie.

11. “Nem, nem, nem, nem”

Ahelyett, hogy azt mondanád neki, mit ne csináljon, inkább mondd el – és mutasd is meg -, hogy mit csináljon.

12. “Oké, csinálj, amit akarsz”

A kisgyermekednek szüksége van arra, hogy ha valamit mondasz, amellett sziklaszilárdan ki is tarts, ne inogj meg, még akkor sem, ha elsőre (másodjára) nem fogad szót.

13. “Majd én megcsinálom”

A fürdőkádban játszik a lányod, aki kiönti a vizet a kádból. Te szólsz neki, hogy a víz a kádba való, nem a padlóra. Ő mégis újra kiönti. Nos, mit teszel?

Visszatértünk most oda, hogy mi az, ami működik

14. Világos elvárások

“Ha még egyszer kiöntöd a vizet a padlóra, elveszem a csészét”

15. Elterelés

Énekelj neki valami aranyos, vizes dalt, ami arra ösztönzi, hogy ne öntsön ki több vizet a kádból. Például “a kiskacsáknak vízre van szükségük, hogy úszni tudjanak” – énekeld el ezt neki valami egyszerű kis dallammal.

16. Választási lehetőség

“A térdedre vagy a lábszáradra öntsem a vizet?”

17. Eltávolítás

Ha továbbra is kilocsolja a vizet, vége a fürdésnek, vedd ki a gyermekedet a kádból, és mondd el neki, hogy “nem hallgattál rám, ezért most ki kell jönnöd”.

18. Következmények

Veled együtt takarítsa föl a vizet a padlóról, takarítás közben pedig magyarázd el neki, hogy “a vizet fel kell törölni, mert valaki elcsúszik rajta és megsérülhet”.

19. “Enyém, enyém, enyém”

Két hasonló korú kisgyermek játszik együtt, az egyikük váratlanul megragad egy játék traktort és felkiált: “enyém!”. Persze, hogy a másiknak rosszul esik.

20. Megelőzés

Legyen mindenből kettő, így nem lesz vita. De persze így is előfordulhat, hogy ugyanazon a játékon civakodnak.

21. Elvárások és következmények

Fektesd le a szabályokat: “ezek a játékok közösek. Csak akkor játszhattok velük, ha képesek vagytok megosztani őket.”

22. Felügyelet

Miközben játszanak, legyél ott mellettük, amikor az osztozkodásról van szó. “Te is játszhatsz majd vele, ha már a testvérednek/barátodnak nem kell. Addig itt ez a másik traktor.”

23. Dicséret

“Köszönöm, hogy átadtad a játékot.”

24. Eltávolítás

Ha a gyerekek nem képesek átadni egymásnak a hőn áhított játékot, vedd el mindkettőjüktől és menjetek valami mást játszani.

25. “Akarom”

A kislányod elvesz egy csokiszeletet a pénztárnál és azt mondja: “akarom”. Te persze azt válaszolod: “nem lehet”. De a kislányod kitartó.

26. Megelőzés

Mielőtt vásárolni indultok, győződj meg arról, hogy a kislányod nem éhes, nem álmos.

27. Elvárások

“Valamit választhatsz a boltban, amit aztán az egész családdal megosztunk itthon.”

28. Elterelés

Tedd élménnyé a vásárlást, vond be őt is a folyamatba, így talán nem vágyik majd a csokoládé nyújtotta örömökre. “Hat almára van szükségünk. Segítesz nekem megszámolni őket?” De egy időben elővett apró játék is elterelheti a figyelmét a pénztárnál a csokiról.

29. Választási lehetőség

“Egy dolgot választhatsz. Kölesgolyót kérsz vagy kekszet?”

Próbáljátok ki a fenti tippeket!

Kapcsolódó cikkek hiszti témában: