Kisgyerek

Ezért vetik földre magukat a totyogók hiszti közben

Tudjuk, hogy a dackorszak, ha akarjuk, ha nem elérkezik. Az, hogy mennyire viseli meg mind a szülőt, mind a gyereket, egyénfüggő. De miért vetik a földre magukat a kisgyerekek, míg mások nem? Milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor a kicsiben?
2022. December 02.
Kislány földre veti magát hiszti közben
Kép: Getty Images

Nyafogás, sírás, toporzékolás és igen, néha a földön kötnek ki – a kisgyerekek a világ minden táján nagyjából ugyanazt a forgatókönyvet követik a dackorszakban. Ez soha nem könnyű a szülőnek, de segíthet, ha elfogadjuk, hogy ez a gyermeki fejlődés természetes része.

A hiszti közbeni földhöz vágás lehet egy módja annak, hogy felhívja az érzéseire a figyelmet, magyarázza Stephanie Chapman pszichológus a Rompernek. „Viselkedés- és tanuláselméleti szempontból a gyerekek azért dobják a földre magukat hiszti közben, mert ennek funkciója van; gyakran azért, mert szimpátiát vagy választ vált ki a gyermeket körülvevő emberekből, például a gyermeket felemelik és megnyugtatják” – magyarázza.

A dühroham általában akkor következik be, amikor a kisgyermek valami olyan dologgal szembesül, ami frusztrálja és nem tud mit kezdeni, megbirkózni ezzel. A szakértők szerint ezek csak természetes velejárói annak, hogy nagy érzelmei vannak, de még nem tud uralkodni rajtuk.

Mi a teendő, ha a kisgyermeked dührohamot kap?

Tehát, ha a kisgyermeked dührohamot kap és a földön köt ki, a kérdés az, hogyan kezeljük a helyzetet. Nincs más, mint kivárni a pillanatot, és megpróbálni megőrizni a hidegvéred.

„A hisztik alatt nem sokat tehetsz. Ha vitatkozunk, racionalizáljuk, megnyugtatjuk vagy hízelgünk a gyereknek, gyakran ez a figyelem megerősíti a hisztit, és a jövőben is előidézi azt” – mondja Chapman. Amit javasol, az mindenekelőtt az, hogy maradjunk nyugodtak.

Amint a gyermek megnyugszik, Chapman szerint halmozzuk el figyelmességgel és dicsérettel. Tudassuk vele, hogy örülünk, hogy megnyugodott, és ha megnyugtatásra, ölelésre vagy segítségre van szüksége, akkor adjuk meg neki.

Felmerülhet, hogy meg tudjuk-e előzni a hisztit. Igenis, meg nem is. Ha arra rájövünk, hogy mi váltotta ki az adott hisztit, ha látunk benne valamilyen mintázatot, akkor legközelebb könnyebb megelőzni és kikerülni. Például, ha észrevesszük, hogy leginkább akkor hisztizik a kicsi, amikor fáradt, éhes, akkor próbáljunk meg erre koncentrálni és ne tegyük ki ebben a helyzetben olyan döntéseknek vagy ingereknek, amivel nem túl megküzdeni. Ugyanakkor ez egy korszak, valamennyi hiszti, dühroham akkor is lesz, ha mindent megteszünk a megelőzés érdekében.

Forrás: romper.com