Gyerek

8 tipp, amellyel gyermekedet ráveheted a rendrakásra

Hogyan vedd rá gyermekedet, hogy összepakolja a holmiját, rendet tegyen a szobájában? Mitől válik a takarítás természetes feladattá a számára? Tippjeink segíthetnek.
2014. Október 28.

8 tipp, amellyel gyermekedet ráveheted a rendrakásra

A kicsik előszeretettel utánoznak, követik, amit tőled látnak. Segíteni akarnak a főzésben, a takarításban, és rendkívül büszkék a teljesítményükre. Ugyanakkor, ha nem engeded, hogy segítsen, mert hátráltat, lassít a feladatok elvégzésében, kialakulhat benne, hogy nincs szükséged a segítségére. Ha elpakolod utána a játékait, rendben tartod a szobáját, később nem érti, miért kéne megtennie, hiszen korábban sem kérted tőle. Tippjeinkkel könnyedén rászoktathatod a rendrakásra, munkájáért mindig dicsérd meg.

Nem baj, ha nem tökéletes

A kicsiknek még az olyan egyszerűnek tűnő feladatok, mint a beágyazás is komoly munkának számít. Légy vele türelmes, nem baj, ha az ágyneműt csupán az ágya végébe pakolja, vagy látszólag hanyagul rakja az ágyneműtartóba, a lényeg, hogy megcsinálta a feladatát. Segített neked, amire nagyon büszke. Dicsérd meg, mennyire ügyes volt, a következő reggelen még nagyobb lelkesedéssel végzi el a feladatát.

Ne pakoljon újra

Természetes lehet, ha eleinte a gyermeked elnagyolva végzi el a feladatait. Ha megcsinálta, dicsérd meg, bármennyire is eltér az elvárt munkától. Ne rakj rendet helyette és a hibákat se javítsd ki, ugyanakkor a következő alkalommal megkérheted, hogy végezze alaposabban a munkáját. Ha többszöri próbálkozásra sem sikerül a pakolást, segíts neki, mutasd meg, hogy te hogyan képzeled el a rendet.

Légy érthető

Óvodás korú gyermekednek nem elég annyit mondanod, tegye rendbe, vagy takarítsa fel a szobáját. A takarításról általában annyi fogalma lehet, hogy sok időt és energiát emészt fel, ezért vagy meg sem érti a feladatot, vagy könnyen megrémülhet, mennyi mindent kell elvégeznie. Előbb érsz célba, ha pontosan fogalmazol, vagyis azt mondod, tegye az autóit, a babákat vagy a legókat a polcra, a tárolódobozokba. Boldogan mutatja majd az eredményt, amint végzett.

Hasznos segítség a doboz

Megkönnyítheted a pakolást, a tárolást, ha dobozokat, ládákat vásárolsz, amibe elegendő belehalmozni a játékokat. A kicsiknek bonyolult feladatot okozhat a polcra szépen egymás mellé vagy egymásra helyezni a játékokat. Ha a ládákba pakolhat, jóval előbb végez, a sikerélménye is nagyobb, és szívesen tartja rendben a szobáját.

Együtt szelektáljatok

Amikor túl sok játék gyűlik össze, vagy a többségét már nem használja a gyerek, üljetek le és együtt válogassátok ki a szükségtelen holmikat. Ne lepődj meg, a kicsi nehezen akar megválni a játékaitól. Mondd el neki, ha újakat szeretne, azoknak helyet kell találnia, már pedig a tároló dobozok, ládák, a szekrények megteltek, azokban újak nem férnek el. Meglátod, szinte azonnal lesznek olyan dolgok, amelyeket szívesen elajándékoz más gyerekeknek.

A takarítás lehet játék is

A legkisebbek még szívesen segítenek, az ovisoknál ez már nem mindig történik így. Pakoljatok játszva, és meglátod, mekkora örömet okozol a gyereknek, sokkal szívesebben segít vagy rakja el a holmikat önállóan, és a takarítás sem lesz unalmas munka többé. A kisrepülő landolhat a dobozban, a plüss állatkák lepihennek a polcokon vagy az ágyban. Bekapcsolhatsz vidám zenét is, tánccal, énekléssel gyermeked könnyedén végez a házimunkával. 

Takarítási lista

Kisiskolás gyermekednek takarítási listát készíthetsz. A feladatsor ne legyen túl hosszú, mert azzal elveheted a kedvét a rendrakástól. Írj fel neki csupán három-négy feladatot, amit ha elvégzett, maga pipálhat ki. Boldogan mutatja a papírt és a szobáját, miután végzett a listázott feladatokkal.

Időkeret

Az iskolások már megértik az idő fogalmát, ekkora gyermekednek meghatározhatod, mennyi idő áll a rendelkezésére, hogy rendbe rakja a szobáját. Megjutalmazhatod, ha az időkereten belül végzi el a feladatokat. Nem feltétlenül szükséges percekben meghatároznod, az is tökéletes, ha a cél az, hogy rakja rendbe a szobáját ebédig, vagy amíg a barátai megérkeznek. Ezzel a módszerrel a gyerek az idő optimális kihasználását is könnyedén megtanulja. Légy vele következetes, ha megígérte, hogy a megbeszélt időre végez, akkor készüljön is el a feladatokkal.

Kapcsolódó cikkeink: