Gyerek

Egy anya megosztotta az ötletét, ő hogyan tanította meg a gyerekének rendbe tennie a szobáját

Ötletes segítséget talált ki a rendrakáshoz.
2024. Június 10.
rendetlenség
(Kép forrása: Getty Images)

A szoba rendberakásának készségét is el kell sajátítani, amihez egy anya hasznos segítséget talált ki gyermekének. „Az igazág az, hogy egy szoba rendben tartása, nem is beszélve egy egész házról, olyan készség, ami sok apró feladattal jár” – idézi a Motherly Sara Olsen videóját, amit TikTok-on osztott meg. „Ha tudod, hogy hogyan kell rendet tenni egy szobában, magától értetődőnek veheted ezeket a feladatokat, de a gyerekek számára szembenézni egy ilyen rendetlen szobával, nagyon elsöprő lehet. Fogalmuk sincs, hol kezdjenek hozzá” – olvasható a videóban.

A videóban az anya elmagyarázza, hogy szerinte a stresszesnek tűnő feladatok elvégzésének legjobb módja egy ellenőrzőlista – és ez nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is jól jöhet. Sokkal megvalósíthatóbbnak tűnnek a nagyobb faladatok, ha kisebb részfeladatokra bontjuk ezeket. Ő például egy mágneses ellenőrzőlistát használ, amin az egyes részfeladatok ábrájával ellátott mágnest oldalra húzva egy pipa jelenik meg – így miután egy feladatot elvégzett a gyerek, azt kihúzhatja a listáról.

Az elején közösen érdemes végig menni a teendőkön.

@mightyandbrightco sometimes we forget that we have to teach kids how to do things because they do not come naturally. Room reset board from mighty and bright ##chores##parenting##kidsmentalhealth##mightyandbright ♬ original sound - Mighty and Bright

Az anya videójában konkrét ötleteket is mutat a részfeladatokra. Így esetükben például szerepel az, hogy vegyen gyermeke egy szemeteszsákot, szedje össze a szemetet, az evőeszközöket, például poharat, tányért, kulacsot vigye a mosogatóba, fogjon egy szennyeskosarat és szedje össze a szennyes ruhákat, a tisztákat pedig, amik elől vannak, tegye be a szekrénybe, vegyen magához egy kosarat azoknak a dolgoknak, amik nem a szobába valók, pakolja a helyére a dolgokat (ők felállítottak egy olyan rendszert, hogy színek szerint szedi össze), a kallódó dolgoknak pedig találjon helyet. Az utolsó lépés pedig: táncolni a tiszta szobában!