Gyerek

Hét táncos játék a gyerekekkel

A zenés-táncos játékok nemcsak hogy előnyösek a gyerekek fejlődésére, de remek mozgásformát és szórakozást is jelentenek. Adunk néhány tippet táncos játékra a kisebb gyerekeiddel.
2023. Július 23.
(Kép forrása: Getty Images)

Természetesen már önmagában az nagyon szórakoztató, ha egy kicsit a falhoz toljátok a fotelt és a dohányzóasztalt, és mehet a közös tánc a nappaliban, éppen arra a zenére, amit a rádió játszik, vagy a legutolsó a zenelistádon, amit hallgattál. Ezt még jobban fel tudja dobni néhány ”jelmez”: kalapok, sapkák, sálak, napszemüvegek.

De van néhány táncos játék is, amitől még mókásabb lehet a családi táncolás!

Szobros-tánc

Ennél az egyszerű játéknál táncoljatok a zenére, és időnként valaki mondja hangosan, hogy: szobor! Ekkor egy rövid időre mindenkinek ”szoborrá kell változnia”. Meddig bírjátok kitartani az adott pózokat? Ki tartja a legtovább? Kié éppen a legviccesebb?

Gyors és lassú tánc

Készíts egy listát, amin egymást váltakozva követik a gyorsabb ütemű dalok, a lassúak, az ugrálósak stb. Bátorítsd a gyerekeket arra, hogy mindig az adott zene ütemére, ritmusára táncoljanak, és vessenek be különleges mozdulatokat, ugráljatok, rázzátok a hajatokat, léggitározzatok. Ha egy dalt valaki megunt, csak léptessetek tovább.

Kövesd a koreográfust!

Jelöljetek ki egy koreográfust, aki mutasson minél szórakoztatóbb tánclépéseket, mozdulatokat, amiket a többieknek utánoznia kell. Az adott dal után a koreográfus adja át a posztot másnak – most őt kövessétek!

Állatos tánc

Írjatok vagy rajzoljatok fel különböző állatokat cetlikre, majd mindig húzzon ki valaki ezekből egyet. Amint elindul a zene, aki cetlit húzott, próbáljon úgy táncolni, ahogy szerinte az adott állat tenné. Kitaláljátok, mit húzott?

Limbó

Semmi másra nincs szükségetek ehhez a táncos játékhoz, csak egy seprűnyélre vagy valami hasonló lécre. A szabály egyszerű, táncoljatok át alatta, a léc pedig fokozatosan kerüljön lejjebb.

Ritmusos tánc

Szerezzetek be vagy készítsetek néhány csörgő-zörgő eszközt, és mehet is a hangszeres tánc! A legegyszerűbb például, ha rizst vagy apró szemű lencsét tesztek egy műanyag flakonba, és ebből készítetek rumbatököt.

A közös koreográfia

Tanuljatok be egy táncot közösen – ez lehet egy jól ismert koreográfia, vagy akár sajátot is megalkothattok. Amikor a lejátszási listán az a dal jön, amihez a közös koreográfia tartozik, mind táncoljátok azt!

(via verywellfamily.com)