Gyerek

Hat zenés játék a gyerekekkel

A zenés játékok nagyon szórakoztatóak, és még a gyerekek fejlődésére is remek hatással vannak. Adunk néhány tippet, milyen zenés játékokat próbáljatok ki legközelebb.
2023. Július 30.
(Kép forrása: Getty Images)

Tanulmányok szerint a zenélés és a zenehallgatás javítja a gyerekek önbecsülését és szociális készségeit, és a fiatal iskolás gyerekeknek még a fókuszálásban is segíthet, írja a Motherly. A felnőtteknél pedig az éneklés és a zenélés stresszoldó hatású, erősíti az energiánkat és segíti a kötődést másokkal.

Néhány egyszerű játékkal nagyon szórakoztató módon lehet még több zenét csempészni a hétköznapokba – íme, néhány ötlet!

Készítsetek házi hangszereket, és zenélhet a banda!

Egy szuper tevékenység az esős napra, ha háztartási cikkekből barkácsoltok hangszereket. A legegyszerűbbek a különböző csörgők, rumbatökök, amiket akár műanyag palackokból is elkészíthettek, ha valamilyen száraz, szemes dolgot töltötök bele. De készülhet pohár vagy befőttes üveg xilofon, vízzel töltve, csörgődob madzagra kötött gyöngyökkel stb. Ha elkészültek a hangszerek, kezdődhet a koncert – akár a kedvenc dalaitok kíséreteképpen is játszhattok.

Tehetségkutató

Ha a kisgyerekeid éppen az utánzásos játékok rajongója, játsszatok tehetségkutatósat! Lehet zenés-táncos-énekes, használhattok házi hangszereket vagy bármilyen zenélős játékot. Néhány sál, kalap, napszemüveg is jól jöhet, mint fellépőruha. Közönségnek pedig beültethetitek a kedvenc plüssöket.

Daloló memóriajáték

Vágj ki papírból egyforma négyzeteket, majd rajzolj két-két négyzetre valamilyen karaktert vagy szimbólumot egy-egy kedvelt gyerekdalhoz. Fordítsátok le a négyzeteket, keverjétek össze, majd kezdődhet a klasszikus memóriajáték. Ha találtok egy párt, énekeljétek el a dalt.

Hallgasd és rajzold

Indíts el például egy klasszikus vagy egy jazz listát, vagy akár instrumentális filmzenét, és vegyétek elő a rajzlapokat, zsírkrétákat, filceket. Hallgassátok egy kicsit a zenét, majd próbáljátok lerajzolni a dalt. Milyen színek, formák jutnak az eszetekbe? Rajzolás közben meg is beszélhetitek, miért éppen az adott módon ábrázoljátok a dalt.

Találd ki a dalt!

Dúdolj, fütyülj, tapsolj vagy kopogj el egy dallamot, amit a gyerekeknek ki kell találni. Ha nem sikerül elsőre, ismételd meg. Ha megvan a megfejtés, most valaki más „adjon elő” egy dallamot.

Állatos-táncolós

Írjatok vagy rajzoljatok fel állatokat kisebb papírcetlikre, majd kerüljenek ezek egy tálba, kalapba. Tegyetek egy lejátszási listát különböző stílusú dalokkal véletlenszerű lejátszásra. Egyesével húzzatok az állatok közül: aki éppen húzott, táncoljon úgy a következő dalra, ahogy szerinte a cetlin lévő állat is tenné. Kitaláljátok, melyik állatot mutatja be?

(via mother.ly, via momjunction.com)