Kisgyerek

Mikor és milyen hangszeren kezdjen tanulni a gyerek?

A hangszeres muzsikálásnak, zenetanulásnak számos előnye van a gyermekek számára, a jobb tanulási készségektől kezdve a nagyobb önbecsülésig. De hány évesen kezdjen hangszeren tanulni a gyerekünk?
2021. Június 12.
Mikor és milyen hangszeren kezdjen tanulni a gyerek? (fotó: Getty Images)

Kutatási eredmények szerint a hangszertanulás segít fejleszteni a tanulási és szociális készségeket, elősegíti a fegyelmet és növeli az önbecsülést. És persze ott van a nyilvánvaló haszna is: a zenélés, muzsikálás varázsa. De mégis mikor és milyen hangszerrel kezdjétek a zenetanulást?

Mi a megfelelő életkor, hogy elkezdjünk hangszeren tanulni?

Ha szeretnéd, hogy a gyermeked elkezdjen valamilyen hangszeren tanulni, akkor várj vele minimum 5 éves koráig. Ugyanis a gyereknek képesnek kell lennie arra, hogy fél órán át üljön és figyeljen, és el kell fogadnia, hogy nem fog rögtön zenélni, a hangszertanulás hosszú és kitartó munkát, gyakorlást kíván meg. Mire a gyermeked iskolás lesz, már valószínűleg rendelkezik saját zenei ízléssel, fizikailag már képessé válik arra, hogy sok hangszert kényelmesen megfogjon, megtartson és a játékhoz is meglesz a szükséges ujj ereje.Ha túl korán kezdjük el a zenetanulást, akkor amikor még nem érett rá, akkor valószínűleg unatkozni fog és frusztrált lesz, akár egy életre is elmehet a kedves az egésztől. Persze vannak gyerekek, akik már nagyon kis korban is érdeklődést mutatnak a hangszertanulás iránt, ennek azért elég egyértelmű jelei vannak: odaül a nagyi zongorájához, játszik apa gitárján.Azt is fontos megjegyezni, hogy a különböző hangszerek különböző életkorokban könnyebben tanulhatók A furulya nagyszerű első hangszer, gyakran átvezet más fúvós hangszerekhez, például a fuvolához és a klarinéthoz. A gyerekek már akkor elkezdhetik, amikor az ujjaik be tudják fedni a lyukakat. Más fúvós és rézfúvós hangszerekkel nem ajánlatos próbálkozni addig, amíg a maradó fogak ki nem bújtak. Népszerű hangszer a zongora: akkor érdemes elkezdeni, amikor a gyerek már eléri a billentyűket, van ereje és kézügyessége a zongorabillentyűk működtetéséhez. Vannak gyerekek, akik már egészen fiatalon is képesek megtanulni hegedülni, de a elég nagy egyetértés van abban, hogy a vonós hangszerekkel is várjunk még kicsit, 6-7 éves kor alatt ne kezdjünk bele.

Hogy csináljunk kedvet a hangszertanuláshoz?

Vedd őket körül zenével. A legjobb módja annak, hogy a bimbózó zenész érdeklődését felkeltsd egy hangszer iránt, ha a zenét életük rendszeres részévé teszed. Amikor a gyerekek zenét hallanak, elkezdik elsajátítani és megtanulni az olyan zenei fogalmakat, mint a ritmus, a dallam és a hangmagasság változásai. Biztasd, hogy énekeljen, zenéljen otthoni tárgyakkal. De ne erőltess semmit. Nagyobb kedve lesz hozzá, ha maga dönthet felőle, nem ráerőltetik.Hagyd, hogy ő válasszon. Az előző gondolatmenet folytatása: hagyd, hogy kipróbáljon különféle hangszereket: zongorát, furulyát, dobot, a hegedűt, az ukulelét, gitárt. A fafúvós vagy rézfúvós hangszeren nehézkes lehet játszani kisebb korban, de ha mindenáron ki szeretné próbálni, akkor a fuvola vagy a trombita jó választás lehet. Ez nem azt jeleni persze, ezeket a hangszereket egyből vedd meg, keress olyan lehetőségeket, hangszerbemutatókat, hangszersimogatókat, ahol különféle hangszerekkel ismerkedhet meg.

Keress egy jó tanárt. Egy képzett oktató képes arra, hogy a gyerek megfelelő technikákat tanuljon, és ne alakítson ki rossz szokásokat, amelyek kéz-, hát- vagy nyaksérülésekhez vezethetnek. Míg a csoportos órák általában megfizethetőbbek és szocializálódást biztosítanak a gyerekeknek, a magánórák személyre szabottak, ami segít a gyereknek a készségei fejlesztésében.

Bátorítsd. A zenét valójában a hibáinkból tanuljuk, ezért nem szabad, hogy a tökéletesség legyen a cél. Legyél te a vokál, táncolj, vagy legyél a közönség. Adj pozitív visszajelzést, például: “Hallom, milyen keményen dolgozol azon az akkordon”. Kerüld a túlzott kritikát, és dicsérd meg a gyereket, ha sikerül neki lejátszania a dalt. Ha abba akarja hagyni, derítsd ki, miért. Lehet, hogy unatkozik, vagy küszködik, vagy nem szereti a hangszert. A gyermeke tanára is adhat néhány ötletet, amivel újra felkeltheti az érdeklődését. Ha nem szereti a hangszerét, hadd próbáljon ki mást is. Semmi baj nincs azzal, ha több hangszerbe is belekóstol.

(Cikk forrása: parents.com)