Kisgyerek

Zene a kisgyerek életében

Már a várandósság alatt tapasztalhatjuk, milyen jó hatással van a zene a magzatra. Az újszülött az első perctől fogva figyel anyjának hangjára, a kellemes, lágy dallamokra. A kétévesek életében egy-egy mondókának, dalocskának sokkal nagyobb a jelentősége,
2008. Január 27.

Énekeljünk az évszakhoz kapcsolódó dalokat! Születésnapot, névnapot, karácsonyt ünnepeljünk egy-egy odaillő dallal. Sokszor el kell énekelnünk ahhoz, hogy a kisgyerek megjegyezze! A napszakokat is kísérhetjük énekkel. Reggel a napfelkeltéről, délben a harangozásról, este a napnyugtáról szóljanak.

Sok játékot kísérhetünk dallal (Bújj, bújj, zöld ág, Sétálunk, sétálunk…). Nagyon kedvelik a kisgyerekek az állatos énekeket (Én elmentem a vásárba). A kétévesek szívesen bámulják az utcai zenészeket, népi muzsikusokat. Menjünk velük gyermektáncházba, ahol a zene mellett a mozgás örömét is felfedezhetik. A gyerekeknek szóló zenék közül a valóban értékes zenét nyújtó, ízlésformáló, divatirányzatokhoz nem kötődő, értelmes szövegű összeállítások ajánlhatók. Ma már sok gyermekzenekar van, érdemes olyan előadót választani, aki mind a zenére, mind a szövegre hangsúlyt helyez: nem bugyuta zenét játszik csak azért, mert a közönsége gyerekekből áll.

A kisgyerek maga is megpróbál zenélni: fakanállal dobol a láboson, összeütögeti a fedőket. Bármilyen kellemetlen hangú is a zenebona, ne állítsuk le, inkább adjunk a kezébe minél több, változatos hangú (és csöndesebb) “hangszert”. Szórjunk egy-egy kis üdítős műanyag palackba egy marék rizst, babot, kavicsot, zárjuk rá a kupakot, és figyeljük meg, milyen hangot ad rázogatás közben. A papírhenger trombita lehet, a tojásszeletelőn pengetünk. Fújhatunk együtt üvegpohár száját vagy palack nyakát, nagyon szép hangot ad.

Ha hangszer vásárlás mellett döntünk, akkor igyekezzünk olyan hangszert venni, ami ugyan gyerekeknek készült, de ez inkább csak a méretben nyilvánul meg, a hangminőségben nem.

A zene mindannyiunk természetes, ösztönös kifejezésmódja. Ne magyarázzuk túl, ha zenét hallgatunk, ne akarjunk “fejleszteni”, tudatosítani, ez ráér sokkal későbbi korban is. Egyszerűen csak hagyjuk, hogy a zene az életünk része legyen.

Kapcsolódó cikkeink:

Énekelj már az első naptól!

A zene és hangok elképesztő hatása a gyermek fejlődésére

Az éneklés nyugtatja meg a legjobban a babákatMikortól tanuljon zenét?

Táncoljunk együtt!

Hallgassatok zenét együtt!

Forrás: Kismama magazin