Kisgyerek

Az első születésnap

A legkisebbeknek még nincsenek olyan elvárásaik, mint a nagyobbaknak, akiket a rokonság túlzó ajándékai egyre inkább elkapatnak. Annál meghatóbb az örömük, amint a szülinapi tortán megpillantják az égő gyertyát.
2008. Január 23.

Az első születésnap

Kicsit sötétítsük el a szobát, amikor behozzuk a feldíszített tortát. Énekeljünk valami kedves alkalomhoz illő, testre szabott magyar dalocskát. Például:

Ég a gyertya, ég

Egy kis gyertya ég,

Kicsi Dani most egyéves,

Éljen soká még!

Lehetőleg olyan tortát készítsünk, melyből az ünnepelt is gyomorrontás nélkül ehet. A nehéz, vajas, habos krémmel készült üzleti torták helyett egészségesebb édességet válasszunk. Hagyjunk időt neki, hogy megcsodálja, valószín?leg a gyertya köti le majd leginkább. Ha nem tudja elfújni, segítsünk neki egy kicsit, hogy megértse a dolog lényegét. Akár többször egymás után is meggyújthatjuk neki. A mini tűzijátékot, újragyulladó gyertyát nem értékeli még, sőt meg is ijedhet tőle.

Mi jellemzi az egyéveseket? Mit kell tudnia az 1 éves babának? Olvasd el a Baba fejlődése szolgáltatásunkban!Az egyévesek nem értik még az ünneplés okát, tőlük akár el is feledkezhetnénk a nagy napról. Semmiképpen ne tegyük ezt, még akkor sem, ha nem csapunk nagy családi összejövetelt. Hiszen ez a nap nemcsak a babáé, hanem a miénk is, mi is akkor váltunk szülőkké. Ha van már nagyobb testvér, feltétlenül vele együtt köszöntsük fel a babát. Lehet, hogy a rokonság igényelné a szülinapi zsúrt, ám elsősorban az a helyes, ha a kisgyermek igényeit és tűrőképességét tartjuk szem előtt. Azt például ne engedjük, hogy a rokonság össze-vissza puszilgassa a gyereket, mert ez kimondottan kellemetlen a kicsik számára.

Ajándék egyáltalán nem szükséges az örömhöz. Ha mégis kap, ne várjuk, hogy azonnal játsszon vele, és semmiképpen se halmozzuk el egyszerre többfélével. Ráérünk a következő napokban egyet-egyet odaadni neki, egyszerre sok újdonsággal nem tud mit kezdeni, máskor meg éppen jól jönne már valami. Nyugodtan tegyük félre azokat az ajándékokat is, melyekhez még nem eléggé érett.

Mit vegyünk az 1 éves baba születésnapjára? Ideális ajándékok:

  • Egy-egy képeskönyvet minden baba szívesen megnézeget az anyukájával, és egy puha, mosható plüssfigura is kedvenccé válhat.
  • Tologatható dömper, bevásárlókocsi, babakocsi kedvelt játékszer lesz az önálló járás első hónapjaiban.
  • Ekkor még nem kell különbséget tenni fiúk és lányok játékai közt. Nyugodtan vehetünk kisfiúnak is főzőcskéző lábosokat, kislánynak pedig autót.
  • Forrás: Kismama magazin