Kisgyerek

Zenei tevékenységek, melyek segíthetik a gyermeked fejlődését

Tanulmányok szerint a zenélés és a zenehallgatás hozzájárulnak a gyermek önértékeléséhez, fejlesztik a szociális készségeket, sőt, segíthetnek jobban összpontosítani is az iskolában.
2020. Október 29.
Zenei tevékenységek, melyek segíthetik a gyermeked fejlődését (Fotó: Getty Images)

A felnőtteknél az ének éneklés és a zenélés segít oldani a stresszt, növeli az energiát és hozzájárul a másokhoz való kötődéshez is. A gyerekek fejlődését tekintve pedig minél több a zene, annál jobb.

A következő zenei tevékenységeket érdemes lehet kipróbálni, ezek is elősegíthetik a gyermeked fejlődését.

Énekelj fontos szavakat és kifejezéseket

Az ismétlés hozzájárul a memorizáláshoz. Vincent Reina, zeneoktató, a Music To Your Home zeneiskola társalapítója szerint, ha fiatal korban dalokat tanulnak a gyerekek, az fokozhatja a memorizálási képességeket is. A gyakori kifejezések, instrukciók dallamra énekelése olyan mintát hoz létre, amelyet a gyerekek könnyedén felismerhetnek, felidézhetnek, és szórakoztatóvá válik ezek megjegyzése. Ehhez bármilyen egyszerű kifejezést dallá alakíthatsz, a köszönésektől kezdve a “Rendrakós dalig”.

Készítsetek házi hangszereket

Könnyedén készíthettek hangszereket, zenélő eszközöket háztartási cikkekből, akár a saját ötleteitek alapján, akár ha kerestek egy jó ötletet hozzá az interneten. Már maga az elkészítés is jó játék, utána pedig koncertezhettek is egyet a nappaliban.

Tehetségkutató

Legyenek a bábok, a plüssállatok a közönség a kedvenc dalotok előadásához, vagy a táncoláshoz. Ha a gyerekek szeretnek beöltözni, akár fellépő jelmezt is felvehetnek, és a saját daluk megírására is bátoríthatod őket.

Zenei memóriajáték

Egy egyszerű játék, ha négyzetekre vágsz papírdarabokat, majd mindig két példányban rajzoltok egy-egy szimbólumot, amely valamelyik ismert dalt jelképezni. Például lehet egy csillag a Ragyogj, ragyogj, kiscsillag, egy csiga a Csiga-biga gyere ki, egy tehén a Boci boci tarka, és hasonlók. Ezután fordítsátok képpel lefelé a négyzeteket, és ahogy a klasszikus memóriajátéknál, próbáljátok megtalálni a párokat. Ha megvan egy pár, énekeljétek el a dalt.

Háttérzene bekapcsolva

Ha például rajzoltok, gyurmáztok, művészkedtek, rendet raktok, játszotok, kapcsolj be háttérzenét. Egyes tanulmányok szerint ez nem zavaró tényező, és hozzájárulhat a rövid távú összpontosításhoz is.

Hallgassatok és rajzoljatok

Keress egy jazz vagy klasszikus zenei rádiócsatornát, vagy indíts el egy ilyen lejátszási listát, és üljetek le rajzlapokkal, ceruzákkal, zsírkrétákkal. Hallgassátok egy kis ideig a zenét, majd rajzoljátok le a hallottakat színekkel, formákkal, vonalakkal, pontokkal, zsírkréta-vonásokkal úgy, hogy ezek a hallott hangszeres hangokat, témákat, dinamikát, zenei hangulatot képviseljék. Beszéljétek meg, az egyes színeket, ábrázolási módokat miért választottátok az adott hangokhoz, például miért lett kék hullámos vonalas a zongora, narancssárga háromszöges a trombita.

Nevezd meg a dalt

Remek játék lehet az is, ha eldúdolsz, fütyülsz, tapsolsz, kopogsz egy dallamot, egy ritmust, amelyet gyermekednek/gyermekeidnek ki kell találni. Amikor kitalált valaki egy dalt, cseréljetek, és ő adjon egy hasonló dallamos-ritmusos feladványt.

Mondókás, dalos könyvek

Vegyetek vagy kölcsönözzetek ki néhány zenés, dalos, mondókás könyvet, és énekeljetek ezekből rendszeresen közösen. Tanuljatok meg időnként egy-egy új dalocskát. Éneklés közben pedig táncoljatok, mozogjatok.

Családi zenekar

Az egyik legjobb módja, hogy a zene a családi rutin része legyen, ha együtt zenéltek. Ha van valódi hangszeretek, például szintetizátor, vagy gitár, használjátok azokat, de akár a gyerek xilofont, vagy az edényeket, mint dobkészlet is bevethetitek. Nem kell tökéletesnek lennie annak, amit eljátszotok, a lényeg, hogy zenéljetek, énekeljetek, szórakozzatok.

Zenei alkalmazások

Léteznek olyan applikációk, amelyek segíthetnek a zenei alapok elsajátításában, olyan fogalmakkal ismertetik meg a gyerekeket, mint a hangmagasság, a hangok, az akkordok, a struktúrák. Időnként használjátok ezeket is közösen.

Forrás: mother.ly