Baba

Honnan tudják a babák, hogyan kell táncolni?

Imádnivaló, ahogy a kisbabák táncolnak, minden szülőnek szívet melengető látvány. De ösztönös vagy tanult dolog a tánc a babáknál?
2020. Július 16.
Honnan tudják a babák, hogyan kell táncolni? (Fotó: Getty Images)

Gina Posner, gyermekorvos elmondta a Romper-nek, hogy még mindig készülnek tanulmányok arra vonatkozóan, miért táncolnak az emberek. Nicole Arzt, házassági- és családterapeuta szerint néhány kutatás már kimutatta, hogy a zenére adott válasz valójában biológiai, tehát a ritmus és a tánc természetesen jön. Daniel Ganjian, gyermekorvos pedig hozzátette, hogy a gyerekek már születésük után meg tudják különböztetni a zenét a véletlenszerű zajoktól, de 6 hónapos korukig még nem “táncolnak” igazából.

Robin Neuhaus, korai gyermekkorral foglakozó doktori hallgató ugyanazt mondta, mint Ganjian, és hozzátette, hogy az újszülöttek érzékenyek a zenére, de sok időbe telik gyakorolniuk, hogy a testük mozgását összehangolják a dalok ritmusával. – Egy tanulmány megállapította, hogy a 6 hónapos gyerekek “táncolnak” a babanyelvre (csecsemők által irányított beszéd). Ebben a korban a babáknak tetszik a magasabb hangmagasságú és hosszúkás hangokat használó beszéd, amely dallamos. Ez nem azt jelenti, hogy ezt zenének vélik, de érthető, hogy ##8222##táncolnak” rá. Az idősebb babák pedig inkább a zenére táncolnak, mint a beszédre – mondta Neuhaus.

Tehát nyilvánvalóan biológiai dolog, hogy a csecsemők mozogjanak a zenére. Ganjian szerint azonban a szülők is hatással vannak a babák táncolására. – A valódi táncot általában a szülőktől tanulják a babák, akik a zene ütemére, dallamára mozgatják a fejüket, kezeiket. A babák látják, hogy a szülők tapsolnak, és ők is megpróbálják, vagy a testüket hasonlóan próbálják mozgatni a zenére – mondta.

Amellett, hogy nagyon aranyos, ahogy a kicsi táncol, a zenehallgatás további előnye, hogy ösztönzi a beszédfejlődést is, és Posner szerint megnyugtató is lehet számára – attól függően, milyen a zene. Neuhaus hozzátette, hogy a szülők által énekelt élő zenének további előnyei vannak, így az altatódal, amit a babának énekelnek, még jobban ellazítja a babát, csökkenti a stresszt és erősíti a kötődést.

Forrás: romper.com