Baba

Énekelj már az első naptól!

A gyerekdalok fejlesztik a csecsemő ritmusérzékét, hangképzését, hallását és beszédfejlődését. A szűkebb hangkészlet (pentatónia), a gyakori ismétlődés révén a baba hamar megjegyzi az ismerős dallamot és szöveget.
2015. Február 13.

Énekelj neki az első naptól kezdve!

A taps, a tánc, az ének nagyban hozzájárul a két agyféltekét összekötő idegpályák fejlődéséhez és éréséhez. Az első napoktól kezdve énekeljünk a babának. Mindig ugyanazokkal a dalokkal kísérjünk egyes tevékenységeket.

Hangulatukban, tartalmukban odaillő énekeket válasszunk, például fürdéshez, pelenkázáshoz mókásat, de megnyugtatóbbat, ha már elege van, csendeset, lassút az alváshoz, vigasztaláshoz. Az érzékeny babák nagyon szeretik a kétnegyedes ütemű dalokat, különösen, ha ebben a ritmusban sétálunk velük fel-alá, mert ez az anya szívhangjára emlékezteti őket.

Amikor a baba éber, jóllakott, fogékony a “mutogatós” dalokra. Az éneket kézmozdulatokkal kísérjük. Három hónapos korban tágra nyílt szemmel figyel, hat hónapos korban már el akarja kapni kezünket, kilenc hónaposan ő is igyekszik utánunk csinálni.

Tapasztaljuk ki, mit szeret nyűgös időszakokban: a megnyugtató, lassú, véget nem érően ismétlődő, monoton dalokat vagy a tréfás, térden zötyögtetőseket. Ha nem emlékszünk saját óvodáskori, kisiskoláskori kedvenceinkre, merítsünk ötletet Forrai Katalin Ének a bölcsődében vagy Ének az óvodában című könyvéből. A legkisebbeknek szánt zenebölcsi-foglalkozásokon is sokat tanulhatunk.

Ha semmi nem jut eszedbe…

Az interneten szerencsére sok gyerekdal megtalálható, és könnyen előfordulhat, hogy elég egyszer meghallgatnod, máris visszajönnek az emlékek! A mi gyerekeinknél nagy sikere volt például a Három széklábnak, a Csiribirinek, az Épít a mesternek,  a Nád a házam tetejét is szívesen énekelték-mutogatták, a Hepehupával pedig sorra vehetjük a színeket és az állatokat. Dalos kedvű apukák (és, tapasztalatból mondjuk, nagypapák) nagyszerűen tudják előadni a Tigrist, a Skótot vagy a Jön a mamutot! Amivel pedig szinte lehetetlen melléfogni: Hopp Juliska, Ha jó a kedved, tapsolj egy nagyot, Száraz tónak nedves partján. 

Ha pedig sem régebbi, sem modern gyerekdalokat nem tudsz (még…), nyugodtan énekeld azt, amit szeretsz!  

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin