Baba

Dolgok, amiket szeretnek a babák – és miért szeretik ezeket?

Néhány dolog, ami felkelti a baba érdeklődését, illetve ami jó játék, közös időtöltés is lehet.
2024. Február 07.
(Kép forrása: Getty Images)

Az arcok

Amikor a babád éppen nem alszik, bizonyára sokat nézi elbűvölten az arcodat. Mi ennek az oka? Az újszülöttek még nem tudnak túl nagy távolságra fókuszálni: nagyjából 20-30 centiméteres távolságra fókuszálnak a legjobban, ami a te arcod és a babád közti távolság etetés közben. Másrészt a kisbabák agyának egy nagy része az arcok észlelésével, feldolgozásával és megkülönböztetésével foglalatoskodik, ezért fokozottan figyelnek az arcokra.

Nagyjából kéthónapos korában a kisbabád már felismeri az arcodat és mosolyogva reagálhat is az arckifejezéseidre. Ezért is érdemes már előtte különböző arcmimikákat mutatnod neki, hogy felfedezhesse, megismerhesse.

A piros és zöld szín

Az újszülött babáknak még nem annyira jó a színlátásuk – ahogy arról korábban írtunk, a fiatalabb babák látják a színeket, de az agyuk ezeket még nem érzékeli olyan tisztán vagy élénken – de a kontrasztos dolgokat, mint például a fekete-fehér mintákat jobban láthatják. Ahogy fejlődik a színlátásuk, az erős alapszíneket kezdik egyre jobban látni, sok baba először például a pirosat és a zöldet, majd a kéket és a sárgát.

A tükröket

Ahogy azt már említettük, a babák szeretik szemlélni az arcokat, és így a tükör nézegetése, később a tükörrel való játék is izgalmas a számukra. Azonban csak nagyjából másfél éves koruk körülre tudják azt, hogy a baba, aki a tükörből néz rájuk, az ő maguk.

Különböző hangok adni, dörömbölni, zajt csapni

A különböző hangok és zajok keltéséből a babák az ok-okozati viszonyról is tanulnak – például ilyen, ha az evőeszközzel csapkod az asztala mellett. (Ráadásul ez még a finommotoros képességeiket is fejleszti.) Ha pedig a hangjukat hallatják különböző módokon, azzal felfedezik a hang-repertoárjukat, szintén egy módja ez az ok-okozati kísérletezésnek („Mit fog tenni anya-apa, ha ezt a hangot adom ki?”), és természetesen kommunikálnak is.

A kukucs játék

Nagyon sok kisbaba szereti a kukucsozós-játékot, és amikor már hangosan megtanulnak nevetni, igazán szórakoztató is lesz ez a játék! Ezt a játékot bármilyen életkorban lehet játszani a babával, aki ahogy egyre nagyobb lesz, mind jobban érti majd a játék koncepcióját és a tárgyállandóságot (vagyis azt, hogy a személyek és a tárgyak akkor is léteznek, amikor ő éppen nem látja ezeket/őket).

A csiklandozást, csiklandozós mondókák

A babák szeretik az érintést – a has, a karok és a lábak finom csiklandozásával érdemes próbálkozni, hogy megnevettesd a kisbabádat. Még jobb, ha valamilyen csiklandozós mondókával is szórakoztatod a kicsit – ami nem mellesleg remekül erősíti a kötődést is.

Vicces hangok, meglepő történések

Ahogy a babák növekszenek, kezdik megérteni, melyik hangok számítanak „normálisnak”, és nagyon szeretik, ha valamilyen szokatlan dolog történik! Például ha vicces szóösszetételeket mondasz, vicces hangokat adsz ki – ezek mind felkeltik  figyelmét.

Olvasás, mondókázás

Az olvasást a babának soha nem lehet elég korán kezdeni: egyszerű történetek, interaktív részekkel ellátott könyvek, ablakos könyvek, tapintós könyvek… mindegyik remek választás! Tartsatok rendszeres olvasós időt, ami a kötődést is remekül erősíti. Az újszülött babák például a nagy kontrasztú, fekete-fehér képes könyveket nagyon kedvelik, mint például a babageometria könyvek, amik jól fejlesztik a látást.

(Források: schoolhouse-daycare.co.uk, playlogy.com.au)