Baba

Mit játsszak vele, hogy okos legyen?

Semmiképpen se töltsd tölcsérrel a fejébe a tudást. Legjobb, ha hagyod, hogy önállóan kísérletezzen - neki ez a legjobb játék. És a legjobb út a fejlődéshez!
2012. Február 24.
Biztosíts megfelelő körülményeket a babának a játékhoz

Tippek: apróságok, amik mégis sokat számítanak

    • Fogd vissza magad! Ugye szeretnéd odatolni neki azt a plüssnyuszit, amiért úgy nyújtózkodik? Ne csinálj meg helyette semmit, hiszen ezzel elveszed tőle a tevékenység örömét. A próbálkozások során tanul!
    • Hagyd, hogy megfigyeljen téged! Ha a kiságyából vagy a hempergőjéről nézhet, amikor vasalsz, takarítasz vagy tornázol, a maga nyelvén gőgicsél majd hozzád. Mosolyogj rá, bólints felé, szólj neki pár szót, vagy egyszerűen énekelj közben.
    • Ülj le mellé mindennap, amikor kiteszed a takaróra hemperegni. Kövesd a fejlődését: csináld te is azt, amit ő. Végezz lábemelgetést, állítsd sorba a játékait, vagy gurítsd neki a textillabdát. Segíti őt a mozgás- és értelmi fejlődés terén, ha a saját mozgását látja rajtad, mintha a tükörben nézné.
  • A háttértévézés elvonja a kicsi figyelmét, a látottakból pedig még nem képes ismereteket feldolgozni. Ez olyan hiábavaló, kihasználatlan idő, amikor éppen nem okosodik, sőt, az őt megterhelő ingerek hátrányosan befolyásolják felfogóképességét.    

Kapcsolódó cikkeink játék témában: