Baba

Mit játsszunk, ha a gyerek még nem változtat helyet?

Az a kisbaba is reagál a játékra, aki még nem tud mászni vagy menni. A kicsi szeret mozogni, és szüksége is van rá, hogy izmai megerősödjenek, a csontjai keményebbé váljanak, megtanulja megtartani az egyensúlyát, és kapcsolatba kerülhessen a felnőttekkel.
2003. Június 17.

Játszani a legapróbbakkal is kell

Ami nagyon fontos, hogy rövid ideig játssz a kicsivel. Ők még hamarabb elfáradnak.

Ültetni tilos!

A pici babák nem tudják kontrollálni a hátizmaikat. Ha fekvő helyzetből felhúzzuk a kicsit, előrehajol, de a feje hátracsuklik. Amíg a baba nem tudja megtartani a fejét, nem szabad derékszögben ültetni, mer akkor az egész terhet a gerincoszlop viseli, és ez gerincferdülést okoz a kicsinél. A hason történő fejemelgetéssel, “minitornával” szépen megerősödnek az üléshez szükséges izmok.Ha még csak úgy tud ülni, hogy támasztja magát kézzel, akkor sem szabad még ültetni. Párnákkal támaszthatjuk meg, de ez igazából csak egy emelt fekvő pozíció legyen (amelyben tompaszögben van a kicsi, kb. 130-150 fokban). Ez azért nagyszerű, mert a pici jól látja a környezetét, nem unatkozik, mindent szemre vehet, követheti szemével a tevékenységedet. (Vannak jobbnál jobb bébi pihenőszékek is.)

Pelenka nélkül

A pelenkacsere a kisbaba társadalmi életének fontos eseménye. Szereti nézegetni a szülei arcát és hallgatni, ahogy beszélnek hozzá pelenkázás közben. Ezt mosollyal, kuncogással és rugdalózással fejezi ki. Ez a kapcsolat hamarosan a beszédet megalapozó “társalgássá” fejlődik. A pelenka nélkül töltött idő (és a gyakorlás) meghosszabbítható, ha a babát egy meleg padlóra, ágyra terített törülközőre, plédre fekteted. Ezt legtöbben a fürdetés előtti időszakra időzítik. Gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről is – a helyiség, ahol pucéron van a baba, legalább 24-25 fokos legyen.Sok kicsi szereti, ha egy kendőt terítenek rá, miközben rugdalódzik, vagy kendővel legyezik. A lényeg a meglepetés. A kukucs játékok minden babának tetszenek a csecsemő életszakaszban is.

Masszázs és simi

A testhatár kialakulását és a kapcsolatotok elmélyítését is szolgálja a masszázs és a simogatás. Meg is nyugtatja a kicsit. Egészen piciknél is jól alkalmazható. Szuper könyvek és babamasszázsról szóló cikkek vannak a megfelelő technikákról.

Höcögtetés, lovagoltatás

Mit játsszunk, ha a gyerek még nem változtat helyet?

Ezt a játékot azok a gyerekek játszhatják, akik már biztosan tartják a fejüket és a hátukat, tudnak ülni (ha nem, akkor tartsd úgy, hogy a te karod viselje a terhet a gerince helyett). Ültesd a babát a térdére, és zötyögtesd fel-alá, mintha lovagolna, közben fogd jól a hóna alatt. Sokféle versikét lehet mondani közben. Mókás vége is lehet a höcögtetéseknek – például a baba a felnőtt térdei közé csúsztatható. A mondókázás, lovagoltatás közben fokozzuk az intenzitást, és ismételjük többször. Az ismétlést és az erősödést, a kiteljesedő, tetőző mondóka-befejezést szeretik a babák.Íme néhány mondóka ötlet a lovagláshoz:

“Gyí, Te, paci, paripa, nem messze van Kanizsa. Odaérünk délre, libapecsenyére.”

“Hóc-hóc, katona, ketten ülünk a lóra, hárman meg a bakóra, úgy megyünk el Makóra.”

“Gyí, te lovam Besztercére, a jó borra, pecsenyére. Gyí lovacskám, gyí vágtába, hazaérünk vacsorára! Gyí, gyí, gyí!” És még folytathatnánk a sort.A nagyobb gyerekek szívesen lovagolnak a felnőttek lábfején. Tedd keresztbe a lábad, ültesd a babát a lábfejed hajlatába és hintáztasd fel-alá. Hirtelen széttárva kissé a lábaidat repítsd a magasba, aztán újra tedd keresztbe a lábad és himbáld tovább. Eközben is lehet versikéket mondani, például “hinta-palinta, hintázik a kisbaba, zsupsz” vagy “Zsip-zsup, kender zsup, háztetőre felrakjuk, ha megázik, kidobjuk, zsupsz!”.

Vidd magaddal!

Elég időd jut a háztartásra és a kicsire is, ha egy kenguruban, mei-taiban vagy hordozókendőben a testedre erősíted őt. A gyerek a felnőtt mozgásához igazítja az egyensúlyát. Ezt általában csak akkor veszed észre, amikor nem csinálja: azért tűnnek nehezebbnek az alvó kisbabák, mert nem változtatják a testtartásukat.

Hinta-palinta

Ha már tud ülni a kicsi, akkor jöhet a hinta szobaváltozata. A hintázás fejleszti a kicsit, ráadásul jól látják onnan a világot is. Ügyelj arra, hogy biztonságos legyen a hinta, megfelelően tartson, megfelelően legyen rögzítve. Vannak már olyan hinták is, amin duda is van, ez egy plusz, remek szórakoztató elem a babának.

Énekelj és beszélj!

Az édesanya énekhangjánál nincs csodálatosabb fejlesztő inger a piciknek. Többek között fejleszti az érzelmi intelligenciát, és hosszú távon javítja a jobb és agyfélteke közötti információáramlást. Nem kell, hogy aranytorkú énekesnő légy! Mindegy, milyen hangod van. Lényeg, hogy énekelj – altatódalokat, gyerekdalokat, népdalokat, számodra kedves dalocskákat.Beszélj minél többet! Eleinte szokatlan lehet, hogy minden tevékenységedet kommentálod, de ezzel a kicsi gyorsabban elsajátítja a nyelvet, hamarabb megtanulja a szavak jelentését, a nyelv hangtani, hanglejtésbeli jellegzetességeit. Például, ha mosogatsz, akkor narrátorként nyugodtan közvetítheted,hogy éppen milyen evőeszközt, tányért, lábast mosol el, vagy ha teregetsz, akkor ismertetheted, melyik ruha kié, és mi az, milyen színű.

Játékok csecsemőknek, babáknak

Ha még nagyon apró a baba, akkor felfújhatunk színes lufikat is, amik, ha mozognak, akkor különösen sok örömet okozhatnak a babának. Megmutathatjuk magukat egy tükörben, és mutogathatjuk a testrészeket.A legjobb játékok a csecsemő korban a hangot adó játékok (pl. csörgő, zenélő forgó, bébihangszerek), továbbá a feltűnő színű, mintában kontrasztos dolgok. Mindenképp szerezz be egy élénk (felnőtt fejjel talán csiricsáré) színű és mintás játszószőnyeget, amin minél több interaktív elem van, és tükörrel is el van látva. Kitűnő textilkönyvek is vannak picuriknak, amik színesek, mintásak, általában zörögnek, kihajtható részeik vannak.Már 1 év alatti babáknak is lehet bábozni, mesélni is. Jól jönnek a nyomásra reagáló sípolós játékok, amit könnyen meg tudnak markolni. Ha már ülnek, akkor jöhetnek az egymásra, egymásba rakható kockák, poharak, karikák, tornyok, illetve a formatanító, formabedobós dolgok.Kapcsolódó cikkeink játék témában:

Forrás: Baba Magazin