Kisgyerek

Mivel fog igazán jól játszani?

Néha a kevesebb több, és az egyszerűbb dolgokkal sokkal tovább és sokkal szívesebben játszik a gyerek, mint a drága csodákkal.
2011. Szeptember 06.

Az egyszerű játékok, például egy natúr fakockakészlet sokszor több játéklehetőséget rejt, mint a részletekig kidolgozott, teljesen felszerelt készletek, mert tágabb teret enged a gyerek fantáziájának. Hosszabb ideig játszhat vele, ha kreativitásának megfelelően mindig másképpen használhatja fel az elemeket. Jó választás lehet egy alapkészlet, amit majd a későbbiekben bővíthetsz, ha szívesen játszik vele.

Másik fontos szempont, hogy a fejlettségi szintjének megfelelő legyen – ez pontosabb kifejezés, mint az életkorának megfelelő. Azt jelenti, hogy már tud valamit kezdeni az adott játékkal, rendelkezik azokkal a képességekkel, hogy elboldoguljon vele, tehát örömet jelent neki a vele való foglalkozás. Ugyanakkor egy kis nehézséget is kell találnia benne ahhoz, hogy érdekesnek találja, némi izgalmat, hogy tényleg sikerül-e kiraknia, felépítenie, hiszen csak így köti le őt. Lényeges, hogy sikerélményt és kihívást is jelentsen egyidejűleg. A csomagolás tájékoztatóján levő életkorra vonatkozó javaslatot vesd össze gyereked képességeivel, és inkább az utóbbit vedd figyelembe.

Lesd meg, mit csinál, amikor gyanús csönd van a gyerekszobában: ilyenkor elmélyülten foglalkozik valamivel, ami nagyon leköti – ez is támpont lehet a játékválasztásnál. Szeret egyedül rakosgatni, vagy mindig igényli a játszótársat? Utóbbi esetben olyan játékot válassz, ami neked is tetszik, hogy szívesen játssz a gyerekkel. Ingyenes, személyre szóló pedagógiai segítséget kapsz a játékválasztásban, ha a kicsivel együtt ellátogatsz a Játékforrás élményboltba, ahol ki is próbálhatjátok a játékokat – tájékoztat Vadász Viktorné, a Játékforrás Szakmai Műhely játékpedagógusa.

Többszintes játékok

Hallottál már ilyenekről? Ötéves kortól – ez áll a dobozon. A „hivatalos” játékszabályban leírtakon kívül másképpen is játszhattok az úgynevezett többszintes játékokkal. A nagyobb gyerekkel „rendesen” kártyáztok, a kisebbnek az is kihívás, hogy felismerje, mi változott papa maci ruházatán. Milyen színű a nadrágja? Keressetek még ugyanolyan lapokat! Rakjatok ki sorozatokat! Így egyetlen játék akár évekig újabb szórakozást nyújt.

Mivel fog igazán jól játszani?

Forrás: Kismama magazin