Kisgyerek

A nyelvi fejlődést is segítik az építőkockák

Hogy segíthetünk gyermekünknek, hogy minél jobban ki tudja fejezni magát, és könnyebben menjen számára a beszéd elsajátítása? Remek módszer például, ha megteremtjük a lehetőségét annak, hogy minél többet játsszon építőkockákkal.
2018. December 17.
A nyelvi fejlődést is segítik az építőkockák

A nyelv legfontosabb szerepe, hogy általa ki tudja fejezni a kicsi, hogy pontosan mit is szeretne, ahelyett a korszak helyett, amikor sírással, a különböződolgokra való mutogatással, az általa ismert néhány szó mondogatásával próbálja tudtunkra hozni akaratát – amit ha nem értünk meg, annak könnyen hiszti lehet a vége.

A szülő is sokat segíthet a beszédfejlődés folyamatában a kicsinek, többek között azzal, hogy olyan játékokat játszik, vagy olyan játékokat biztosít a gyermeknek, amelyek elősegítik a nyelvi fejlődést. Ilyen játék az építőkockázás is.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Az építőkocka látszólag nem több mint egy fából vagy műanyagból készült, egyszínű vagy esetleg mintás, egyszerű játék. Nincsenek rajta sem betűk, sem szavak, mégis képes arra, hogy fejlessze a gyerekek szóhasználatát, javítsa a szókincsüket, segítse a nyelvi fejlődést. Mégis hogyan lehetséges ez?

Semleges és egyszerű játék

Az egyik kulcs éppen az, hogy az építőkockák nagyon egyszerű, általános játékok. Azzal, hogy ezekből az egyszerű elemekből a gyermek elkezd objektumokat létrehozni, mentális képeket és kognitív kategóriákat fog létrehozni a fejében, a körülötte lévő tárgyakról, az őt körülvevő világról. Mivel az építőkockák egyáltalán nem specifikus elemekből állnak, meghagyják a gyermek számára a legnagyobb szabadságot, hogy a saját fantáziája szerint, a neki tetsző dolgokat alkossa meg belőlük, amely a nyelv és a kreativitás fejlesztésének remek eszköze.

Nem kell hozzá képernyő

Manapság már nem ritka látvány, hogy egy 2-3 éves gyermek az okostelefon vagy a tablet képernyőjét nyomkodja, ezeken az eszközökön játszik. Azt a játékidőt, amit okoseszközökre fordítana, érdemesebb szabad, kreativitást fejlesztő játékkal töltenie, például az építőkockázással. Az építőkocka egy valódi játék, nem a képernyőn zajlik, és hatalmas teret enged ahhoz, hogy a gyermek fantáziája szárnyalhasson játék közben.

Nem edukációs játékok

Az építőkockák valójában nem sorolhatók az edukációs, fejlesztő játékok kategóriájába, hiszen sokkal inkább azért jöttek létre, hogy szórakoztassák a gyermeket. Éppen ezért nem azzal a szándékkal ülünk majd le a gyerekkel építőkockázni, hogy fejlesszük a képességeit, hanem azért, hogy jól érezzük magunkat mindannyian – a tanulás, fejlődés pedig történik magától.

Együttműködésre késztetnek

Az olyan régimódi játékok, mint az építőkockák azért is olyan nagyszerűek, mert nem csak egyedül használhatja ezeket a gyermek, hanem teret adnak más játszótársaknak, bevonhatják akár a szülőket is. Az együtt, közösen való játéknál pedig kevés jobb eszköze van a fejlesztésnek. Ahhoz, hogy fejlődjenek a nyelvi képességek, hogy előjöjjenek a szavak a kicsiből, szükség van az interakcióra más emberekkel: magánál a játéknál sokkal fontosabb az a személyek közötti kommunikáció, amelyet elősegít a közös játékélmény. Éppen ezért nem az ABC-t tanító videó vagy okostelefonos alkalmazás lesz a megoldás, hanem az építőkocka.

Tudatos nyelvfejlesztés

Ha a gyermekünk már beszél, akkor az építőkockázást tudatosan is használhatjuk a szókincs fejlesztésére is. Amikor a kicsi házat vagy tornyot épít a kockákból, az remek lehetőséget ad a beszélgetésre, egy történet kitalálására – elég azzal indítanunk, hogy kinek készül a torony, ki fog élni a házban? Az ilyen pillanatokat érdemes a szókincs fejlesztésére fordítanunk, hiszen így játékos módon, szórakoztató keretek között tanulhat új szavakat a gyermek, amelyekkel egyre több tevékenységet tud majd elmagyarázni játék közben.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: